fbpx
Kanta-Häme

Juhannuskaupoille pääsee aattonakin

Vähittäistavarakaupoissa ympäri Suomen valmistaudutaan vauhdilla ensimmäiseen vapaiden aukiolojen juhannukseen.

Monet lähikaupat ja supermarketit ovat jopa juhannuspäivänä auki.

– Kuluttajalla on entistä paremmat mahdollisuudet käydä kaupassa oman aikataulunsa mukaan, mikä tuo joustavuutta juhannuskiireisiin, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Hämeensaaren K-citymarketin kauppias Janne Itkonen uskoo asiakasvirtojen tasoittuvan eri päiville.

– Saa nähdä, miten käy, kun ihmiset lähtevät viikonlopuksi mökkeilemään. Nyt kokeillaan tällaisia aukioloaikoja ja ollaan ensi vuonna viisaampia.

Itkonen kertoo, että juomia menee juhannuksena enemmän kuin normaalina viikkona. Makkara ja kala menevät hyvin kaupaksi joka juhannus. Grillikasvikset, kuten kesäkurpitsa ja munakoiso ovat nosteessa.

K-ruokakaupat saavat tänä vuonna tuoretuotteiden toimituksia myös juhannusaattona. Itkosen mukaan se helpottaa tavarantoimittajia, koska kaikkien alueen kauppojen ei tarvitse tilata jättikuormia samalle päivälle.

Lidlin myyntipäällikön Mikko Laanniemen mukaan ihmiset ostavat juhannukseksi tavallista kalliimpia ruokia.

– Juhannuksena vietetään aikaa yhdessä ystävien ja perheen kanssa, ja silloin satsataan ruoanlaittoon ja hyviin raaka-aineisiin.

Lähes kaikki Lidlit ovat juhannuspäivänä kiinni.

– Uskomme, että suomalaiset rauhoittuvat juhannuksen viettoon ja haluamme tarjota tämän mahdollisuuden myös työntekijöillemme, Laanniemi kertoo.

Prismojen toimialajohtaja Lari Rusila kertoo, että uusien aukioloaikojen myötä eniten kasvua on ollut käyttötavaran myynnissä.

– Odotukset ovat hyvät. Tänä juhannuksena ostetaan muun muassa käyttötavaraa mökille. Keväällä on käynyt kauppa hyvin erityisesti vaatteissa, urheilussa ja viihteessä.

Rusila sanoo, että juhannuksena on pidettävä mielessä menekin arviointi ja huomioitava kesän trendit valikoimissa.

S-ryhmän ruokakaupoista 800 pitää ovensa auki juhannuspäivänä sunnuntain aukiolojen mukaisesti. Joillakin kaupoilla on suppeammat aukiolot.

Myös Suomen Lähikauppaan kuuluvat kaikki noin 600 Siwaa ja Valintataloa ovat auki juhannuspäivänä.

Ketju kertoo, että juhannuksen aukioloaikojen suunnittelussa on otettu huomioon mökkipaikkakuntien vetovoimaisuus. Siksi pienilläkin kaupoilla on pitkät aukioloajat. HÄSA

Menot