Kanta-Häme

Juhlavuoden Ämyrock olisi halunnut olla isompi

40-vuotista juhlavuottaan lauantaina viettäneestä Ämyrockista oli tarkoitus tulla isompi tapahtuma kuin mitä oli.

Kaupunginpuiston festivaalialueelle oli muun muassa tarkoituksena pystyttää kaksi esiintymislavaa yhden sijasta.

– Toinen lava oli toiveissa, mutta ehkä vielä joku vuosi, kertoo Ämy ry:n puheenjohtaja Heikki Kivelä.

Kyse haaveiden kariutumisessa on siitä, että Ämy ry haki Hämeenlinnan kaupungilta kulttuuriavustusta 15 000 euroa, mutta saikin vain 5 000.

Muita suunnitelmia oli muun muassa se, että festivaalialueen ulkopuolisia klubeja olisi ollut enemmän. Niiden suunniteltiin myös olevan ilmaisia, mutta rahojen vähyyden vuoksi piti vaatia pääsymaksu.

Artistikiinnityksistä vastaavalla ryhmällä oli jo muutama tunnetumpi nimi mietittynä esiintyjälistalle. Näitä ei ollut kuitenkaan mahdollista ottaa mukaan.

– Oli ihan loistavat artistit nytkin, mutta olisimme voineet panostaan niihin vielä enemmän, Kivelä sanoo.

Kiitollisia kaupungille

Ämyrockin budjetti koostuu enimmäkseen kaupungin rahoituksesta, vaikka muitakin yhteistyökumppaneita on. Järjestäjät eivät ole kuitenkaan millään tavalla katkeria kaupungille.

– Hämeenlinnassa on valtavasti hyviä hakijoita ja osaavia ja idearikkaita yhdistyksiä. Rahan jako ei varmasti ole helppo duuni, Kivelä ymmärtää.

Puheenjohtaja korostaa, että tapahtuma on päinvastoin saanut paljon tukea kaupungilta.

– Ylipäänsä on hienoa, että kaupunki jakaa avustuksia. Sehän mahdollistaa sen, että Hämeenlinna on kulttuurikaupunki.

Rauniolla olohuoneklubi

Uutuuksiinkin riitti kuitenkin varaa.

Edellisvuosiin nähden uutta oli muun muassa se, että lavan edessä oli penkkejä. Näistä pääsi nauttimaan Anu Loponen, joka seuraili järjestäjän tarjoamista jättimäisistä saippuakuplista innostunutta poikaansa Tatu Loposta, 2, ja sisaren tytärtä Johanna Nuutista, 4.

– Halpoja nämä pienten ihmisten huvit, Loponen tuumi.

Varsinaisen festivaalialueen viereen Kaupunginpuiston tekorauniolle oli järjestetty olohuonemainen tunnelma.

Puoli kahden aikaan iltapäivällä tekoraunion klubilla musisoivat dj:nä Juha Sarkkola ja trumpetin varressa Tuure Tammi, molemmat the Blassics-yhtyeestä.

Rauniolle oli rakentanut letkeään soitantaan sopivan muhkean äänentoiston Joona Venäläinen Salamari Soundsystem -ryhmästä.

– Halusimme luoda olohuonemaisen tilan vaihtoehtona lavan rockille, Venäläinen kertoi rennosti hienosäätäessään saundia.

Syrjimättömyys teemana

Ämyrockin teemana oli tänä vuonna syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus. Sen merkiksi festivaalialueella roikkui ”Syrjinnästä vapaa alue” -kylttejä

Teemaan liittyi myös työpajoja, joissa pääsi esimerkiksi tunnistamaan erilaisia kieliä ja askartelemaan pinssejä. Paikalla oli myös seksuaalista tasa-arvoa ajavan Seta-yhdistyksen ja Ei vihapuheelle -liikkeen edustajia.

Juhlavuoden kunniaksi tapahtumassa kuultiin myös puheita. Paikalla olivat puhumassa kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr.).

Sauri on yksi Ämy-yhdistyksen perustajista. Haavistokin oli Ämyn kanssa tekemisissä jo sen varhaisajoilla 70-luvulla. (HäSa)