Kanta-Häme

Juhlavuoden ensimmäinen kirja uunista ulos

– Nyt me olemme täällä ja kirja tuolla! Pysyimme ruodussa ja aikataulussa, riemuitsee Janne Virkkunen, Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja ja säveltäjä Jean Sibeliuksen tyttärenpojanpoika.

Ja, tietenkin, yksi säveltäjän syntymäpäivänä julkistetun Minä & Sibelius -teoksen (Karisto) kolmesta toimittajasta. Muut kaksi ovat toimittaja-kirjailija Lasse Lehtinen ja projektista suurimman vastuun kantanut Sibeliuksen juhlavuoden pääsihteeri Anna Krohn.

Samalla kertaa neljällä kielellä julkaistu Minä & Sibelius ehti ulos ensimmäisenä juhlavuoden kirjaprojekteista. Kuten nimi jo kertoo, teos sisältää näkökulmia Sibeliuksen musiikkiin – ja samalla itse säveltäjään.

20 kirjoittajan joukossa ovat paitsi Lehtinen, Virkkunen ja kirjaidean isä, Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen, myös kapellimestari Okko Kamu, oopperalaulaja Karita Mattila ja Ison-Britannian Sibelius-seuran puheenjohtaja Edward Clark.

– Toimitustyössä on ollut erityisen mielenkiintoista nähdä, miten eri tavalla ihmiset Sibeliusta tulkitsevat, Virkkunen ja Lehtinen sanovat.

”Teksti avaa ymmärrystä”

Teos julkaistiin samalla kertaa myös englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi. Kaikki versiot painettiin samaan aikaan, mikä oli piste i:n päällä muutenkin jännittävässä projektissa.

– Tekstitiedostoja oli yhteensä sata. Projekti oli paljon suurempi kuin kuvittelin, huokaa Anna Krohn, jonka käsien kautta kaikki pyöri, niin ensimmäiset versiot kuin käännökset ja editoidut tekstitkin.

Kääntäjiäkin prosessin eri vaiheissa oli useita. Krohn käänsi osan teksteistä itse englannista suomeksi.

Toimitusprosessin ideana oli se, ettei kirjoittajia ”tasapäistetä”, vaikka kokonaisuudesta pyrittiinkin saamaan Lasse Lehtisen sanoin ”samaa säveltä”.

– Eräs kirjoittajista lähetti tekstin ensin alaviitteineen. Ne pyysimme poistamaan, Lehtinen kertoo.

Yksi kirjoittajista on helsinkiläinen pianisti Sonja Fräki. Hän tarttui tekstissään, ehkä yllättäen, Sibeliuksen viulumusiikkiin.

– Soitin ensin viulua hyvin vakavasti. Sibeliuksen sävellyksistä viulumusiikki on minulle kaikkein läheisintä, hän sanoo.

– Kirjoittaminen ei ole minulle vierasta, mutta toki oudompaa kuin soittaminen. Koen kuitenkin, että ajatusten kirjaaminen avaa omaa ymmärrystäni. (HäSa)

Minä & Sibelius. Toim. Anna Krohn, Lasse Lehtinen ja Janne Virkkunen. Karisto 2014.