fbpx
Kanta-Häme

Juice, Shrek – ja muutenkin monitoimimies

Hämeenlinnalaistunut näyttelijä Otto Kanerva, 41, istuu autonratissa taas parin tunnin kuluttua.
Mies, joka valitsi Hämeenlinnan asuinpaikakseenkin osin sen takia, että täältä on lyhyt matka kaikkialle, suuntaa tänään Jyväskylään.
 
Illalla näyttämölle ilmestyvässä vihreässä jätissä on enää hyvin vähän Kanervaa. Lavalla hän on muuntautunut animaatioelokuvista tutuksi Shrekiksi – ja pyrkii pelastamaan Maria Lundin esittämän prinsessa Fionan.
 
– Maskeeraamiseni Shrekiksi kestää 45 minuuttia, ja sen ajan voin käyttää vaikka puhelimen kanssa leikkimiseen. Jos minulla on esitykset peräkkäisinä päivinä, jään Jyväskylään yöksi, ja minulla on myös omaa aikaa, vaikkapa urheiluun, Kanerva kertoo.
 
Muuten miehen aikataulut – ja tehtäväkirjo – kuulostaa melkein päätähuimaavalta.
 
Putkiaivo – tai panikoija – Kanerva ei voi ainakaan olla. Mies pyörittää näyttelemisen ohella niin omaa Iltama-nimistä ohjelmatoimistoaan kuin tuottaa ja ohjaa osan Iltaman esityksistä.
 
– Esimerkiksi Suklaasydän -produktiomme oli aluksi paljon pienempi. Kirjoitin ja ohjasin Anna Hanskille, Sanille ja Annika Eklundille ensin 60-luvun iskelmiin sidotun näyttämökonsertin, mutta ensi kesänä Suklaasydän kasvaa kokonaiseksi kesäteatteriesitykseksi.
 
Hän itse on esiintynyt viime vuosina useimmiten Juicena. Tamperelaisessa teatterissa alkanut rooli on vienyt Kanervaa myös muun muassa Helsinkiin sekä Sappeen kesäteatterin tähdeksi.
 
– En muista ihan tarkkaan, mutta jotain 170 olen varmaan jo näytellyt Juicea, boheemiudessa suomirockin ikonille häviävä Kanerva kertoo.
 
Melkein teatterinjohtaja
 
Kanerva työskenteli laitosteattereiden aitiopaikoilla Tampereen Työnväen Teatterissa sekä Kansallisteatterissa uransa alussa.
 
Äskettäin Kanerva pääsi loppusuoralle Hämeenlinnan Kaupungin Teatterin johtajaa valittaessa.
 
– Minua kehotettiin hakemaan paikkaa, ja kaikkeni antaen sen teinkin. Hämeenlinnan jälkeen kahdesta muustakin teatterista on otettu yhteyttä, mutta en innostunut hakemaan niitä paikkoja. Näinä aikoina teatterinjohtaminen ei ole ehkä kaikkein ruusuisinta hommaa, mutta toivotan tsemppiä ja voimia Kirsi-Kaisa Sinisalolle, jonka tunnen monista aikaisemmista projekteista.
 
Jatkossa Kanerva kiertää muun muassa esittämässä Mikko Kivisen ja Martti Suosalon kanssa Naurua kolmannella -pläjäystä. Kolmikko käy esityksessään läpi suomalaisen huumorimusiikin historiaa.
 
Hämeenlinnan kaduilla moni tunnistaa Kanervan Kotikatu tv-sarjan perusteella.
 
Kolmisen vuotta sitten Helsingistä Hämeenlinnaan muuttanut mies kehuu uutta kotikaupunkiaan monessa suhteessa; palvelut ovat lähellä ja esimerkiksi jälkikasvun harrastusmahdollisuudet monipuolisia.
 
– Helsingissä pienetkin asiat, kuten uimahallissa käynti, vaati aika mahtavia tekoja sen takia, että melkein kaikkialle oli 45 minuutin matka, suuntaansa, Kanerva vertaa.
 
Otto Kanervan ohjaama tuottama Parisuhdetta – vai parisuhdetta -viihdeilta Hämeenlinnan hotelli Vaakunassa 23.10. alkaen. Esityksiä joulunalusviikolle saakka. Mukana mm. Mikko Kivinen.
 
Leila Itkonen

Menot