Kanta-Häme

Jukka Perko ammensi joulukorteista

Hyviä uutisia niille, jotka ihastuivat Hämeenlinnan taidemuseossa hiljattain päättyneestä Rudolf Koivu -näyttelystä. Samoja nostalgisia postikorttikuvia nähdään pian Hämeenlinnan kirkossa Jukka Perkon ja Johanna Iivanaisen konsertissa Martan ja Rudolfin joulu.

Hyviä uutisia myös niille, joita Martta Wendelin ja Rudolf Koivun perisuomalaiset kuvat jo kyllästyttävät tai ärsyttävät. Vaikka Perkon sävellykset ammentavat joulukorttien kuvastosta, musiikki pyrkii pois nostalgiasta ja kohti tätä päivää.

– Kuvat virittävät ottamaan vastaan musiikkia, mutta emme ole sovittaneet näitä kappaleita kuvien äänitteiksi, Perko sanoo.

Joulumusiikki on Perkon mielestä usein sokerikuorrutettua. Siitä hän haluaa pois.

– Joulu on sentään merkittävin vuodenkierron juhlistamme. Se ansaitsee muutakin kuin nostalgiaa, hän sanoo.

Joulukonsertti …vaatii ideaa

Palkittu jazzmuusikko ja saksofonisti Jukka Perko on käsitellyt sovituksissaan aiemminkin suomalaisen sielunmaiseman suuria teemoja. Esimerkiksi Kaanaanmaa– levyllä (2003) hän esitti jazz-sovituksia suomalaisista virsistä Helsingin kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa.

Johanna Iivanaisen ja orkesterin kanssa tekemällään joululevyllä hän sukeltaa jälleen hartaisiin tunnelmiin.

Perko ei itse asiassa ollut ajatellut koko joululauluideaa, ennen kuin häntä pyydettiin Mari Palon joulukiertueelle 2007. Tuota kiertuetta varten Perko ja kitaristi Teemu Viinikainen tekivät muutamia joululaulusovituksia. Niitä kuullaan uudella levylläkin.

– Tuntui kuitenkin, että tarvitaan joku idea, jolla joululaulut saisi tunnetasolla syvemmälle, hän muistelee.

Paletti antoi …kuvat käyttöön

Joulukonsertin idea löytyi Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun joulukorteista.

– Kolme vuotta sitten Perko otti minuun yhteyttä ja ehdotti konserttia, jossa käsiteltäisiin joulua Wendelinin ja Koivun kuvien kautta, hämeenlinnalaisen Paletti oy:n hallituksen puheenjohtaja Markku Laakso kertoo.

Paletti hallinnoi Wendelinin kuvien oikeuksia, ja Laaksolla on hyvät yhteydet myös Koivun kuvien haltijaan Amerin kulttuurisäätiöön.

Diili syntyi, ja ensimmäinen versio kuvakonsertista kuultiin ja nähtiin vuosi sitten Helsingin musiikkitalossa. Laasko oli vaikuttunut.

– Se antoi enemmän kuin nostalgiset kuvat, hän sanoo.

Sovituksia on tehty mm. sellaisista tunnetuista joululauluista kuin Varpunen jouluaamuna, Enkeli taivaan sekä Mökit nukkuu lumiset.

Kuvia ja …kirkkokonserttia

Tänä syksynä konsertteja on Hämeenlinnan lisäksi mm. Jyväskylässä, Huittisissa, Helsingissä ja Turussa. Helsingissä ja Turussa mukana on sinfoniaorkesterin muusikoista koottu kamariorkesteri. Hämeenlinnan kirkossa kuullaan pienemmän kokoonpanon esityksiä.

Kuvat on valinnut videotaiteilija Jenni Valorinta. Ne heijastetaan kirkossa erilliselle screenille. (HäSa)

Martan ja Rudolfin joulu Hämeenlinnan kirkossa 29.11. kello 19.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic