Kanta-Häme

Jukka Rantaselle asuntokauppa on pitkäjänteistä ja luovaa työtä

– Tämä ei ole yhtenäkään päivänä tuntunut työltä, sanoo Sp-Koti -kiinteistövälitysketjun toimitusjohtaja Jukka Rantanen, 54.

Jukka Rantasella ei ollut mitään kokemusta kiinteistönvälityksestä eikä hän tuntenut alaa, kun hän tuli töihin Huoneistomarkkinoinnin Hämeenlinnan toimistoon vuonna 1984. Rantanen kertoo, että työ naksahti hänellä heti kohdalleen.

– Olen laittanut itseni likoon ja sydän on ollut mukana työssä. Voin suositella muillekin samaa suhtautumista työhön.

Rantasen mielestä välittäjän työ on pitkäjänteistä ja siinä voi toteuttaa itseään.

– Asiakassuhteet ovat pitkiä. Kestää keskimäärin kuusi kuukautta ennen kuin asuntokaupasta tehdään ratkaisu. Asuntokaupassa pystyy toimimaan myös itse pitkäjänteisesti.

– Kun työrytmi on hallittu, se antaa tilaa omalle luovuudelle. Asioita voi katsoa laajasti, Rantanen selittää.

Jukka Rantasella on pitkä kokemus asuntokaupan esimiestehtävistä. Hänestä tehtiin Huoneistomarkkinoinnin Riihimäen konttorinjohtaja vuonna 1987. Muutaman vuoden hän toimi yksityisyrittäjänä. Hämeenlinnaan hän palasi vuonna 1991, aluksi myyntipäälliköksi ja myöhemmin konttorinjohtajaksi.

Pankkifuusiot järjestelivät uudelleen myös kiinteistönvälitystä. Hämeenlinnassa Huoneistomarkkinoinnin asuntokauppa siirtyi Huoneistokeskukselle.

Huoneistokeskuksen Hämeenlinnan konttorinjohtaja Rantanen nimitettiin aluejohtajaksi alueenaan ”Muu Suomi” vuonna 2000.

Jukka Rantanen on menestynyt työssään ja edennyt nopeasti yrityksissä.

– Organisaatioista menestynyt parhaiten ne, jotka ennakoivat asioita. Yritän olla kehitysorientoitunut: Miten tehdä asioita eri tavalla kuin muut.

Rantasen mielestä kiinteistönvälittäjän on tehtävä asioita maanläheisesti niin, että se kiinnostaa asiakkaita.

– Asiakkaat huomaavat, että tuossa organisaatiossa on jotakin erilaista. On noustava massasta irti. Sellaista työtä on kiva tehdä.

Kiinteistönvälitysalan maine ei ole paras mahdollinen. Jukka Rantanen myöntää, että huonot tekijät laskevat alan arvostusta.

– Kun olin ensimmäisen kerran Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hallituksessa, vaadimme alan pätevyysvaatimusten kiristämistä. Lakimuutos LKV-tutkinnosta oli erittäin hyvä.

Rantanen siirtyi Huoneistokeskuksen kehitysjohtajaksi vuonna 2009. Hänet valittiin vetämään Realia Groupin uutta HUOM-ketjua vuonna 2011. Viime vuonna Rantanen valittiin säästöpankkien omistaman Sp-Koti -ketjun toimitusjohtajaksi.

Asuntokauppa lähti viime vuonna pitkästä aikaa kasvuun. Markkinat ovat kuitenkin eriytyneet rajusti hinnoiltaan ja kauppamääriltään. Eriytymistä on Suomen eri osien välillä, Hämeenlinnan kaltaisten maakuntakeskuksien sisällä ja asuntotyypeittäin. Joillakin alueilla tuskin voidaan puhua markkinoista. Pääkaupunkiseudulla taas hinnat ovat kohonneet tuntuvasti.

– Asuntomarkkinoiden tilanne on mielenkiintoinen. Omakotitaloja on pidetty kansallisvarallisuutena. Nyt joillakin paikkakunnilla talolla voi olla vain käyttöarvo, Rantanen toteaa.

Alueen sekä asunnon ja taloyhtiön kunnon merkitys on kasvanut yhä suuremmaksi. Kiinteistön korjausvelka on saattanut kasvaa niin suureksi, että se haukkaa ison osan asuntojen arvosta.

– Useissa kaupungeissa on alueita ja taloyhtiöitä, joita on hoidettu huonosti. Korjausvelka voi ajaa asukkaita ahdinkoon. Tulot eivät riitä ja kulut voivat ylittää asunnon arvon.

Kaikki ostajat eivät huomaa taloyhtiön tilannetta. Pankkisääntelyn tiukentuminen on johtanut siihen, että pankit eivät enää rahoita kaikkia asuntokauppoja.

– Asuntokauppaan on tullut lisää vaikeuskerrointa, Rantanen sanoo. häsa

Päivän lehti

25.5.2020