fbpx
Kanta-Häme

Jukolan ex-rehtorille ehdollista vankeutta

Jukolan koulussa rehtorina työskennellyt nainen on saanut Kanta-Hämeen käräjäoikeudelta kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeistä rikoksista.

Nainen oli työskennellyt vuosina 2009–2013 Jukolan koulun rehtorina ja tuona aikana käyttänyt 22 000 euroa koulun varoja sellaisiin hankintoihin, mitä ei voitu katsoa koululle hankituiksi.

Tutkinnan käynnisti aikanaan Hämeenlinnan kaupunki, kun se oli alkanut tarkastaa Jukolan koulun hankintakuluja. Käräjäoikeus antoi tuomionsa torstaina, eikä se ole vielä lainvoimainen.

Nainen irtisanoutui rehtorin virastaan joulukuussa 2013, kun kaupungin tutkinta käynnistyi.

Naista kohtaan nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin oikeudessa. Syyttäjä oli vaatinut myös entisen rehtorin lapsille tuomioita kätkemisrikoksista, mutta oikeus hylkäsi syytteet. Oikeudessa rehtorina toiminut kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Jukolan koulun laskuun oli entisen rehtorin aikana ostettu kodinkoneita, lukuisia lahjakortteja, ruokaa ja sekalaista sisustustavaraa, joiden hyöty tai käyttötarkoitus koululle oli epäselvä.

Vastoin kaupungin hankintasääntöjä entinen rehtori oli hyväksynyt laskuja hankintoihin, joita hän oli itse tilannut. Kaupungin hallintosäännön mukaan rehtorin esimiehen olisi kuulunut hyväksyä laskut.

Nainen oli perustellut esimerkiksi ruokahankintoja erilaisin henkilöstöjuhlin ja edustustilaisuuksin, mutta kaikkia kuluja ei kyetty näyttämään toteen. Syytteen mukaan entisen rehtorin saama hyöty olisi ollut lähes 52 000 euroa, mutta osa hankinnoista katsottiin oikeudessa asianmukaisiksi.

Esimerkiksi osa hankitusta omaisuudesta oli löytynyt koulun tiloista, mutta ei kaikkea.

Kaupungin tarkastaja oli muun muassa kiinnittänyt huomion siihen, että hankintoja oli tehty epämääräisinä ajankohtina. Ruokaa oli ostettu perjantaisin, ja joitain ostoksia oli tehty viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Nainen oli myös maksanut lapsilleen palkkaa erilaisista sijaisuuksista, kerhonohjauksista tai asiantuntijatehtävistä. Kukaan oikeudessa kuulluista todistajista ei ollut nähnyt hänen lapsiaan koululla. Oikeus kuitenkin katsoi, että tämä ei riittänyt todisteeksi sille, että palkat olisivat olleet perusteettomat.

Tämä kaatoi osan entisen rehtorin syytteistä sekä lapsiin kohdistetut kätkemisrikosepäilyt.

Virkavelvollisuuden rikkomissyytteessä oli kyse siitä, että nainen toimi virkansa ohella sivutoimisesti asumispalvelun yöohjaajana ja koulukodin ohjaajana. Syyttäjän mukaan sivutoimesta olisi tullut tehdä ilmoitus.

Syyte kuitenkin hylättiin muun muassa siksi, että naisen sivutoimi ei tehnyt häntä virassaan esteelliseksi.

Kaikki oikeudessa kuullut todistajat kuvailivat, että rehtori oli työssään pätevä. HäSa

Menot