Kanta-Häme Hämeenlinna

Jukolan ja Lammi-Tuuloksen valinnanvapaus jatkuu ainakin vuoden

Sote-ministeriö päätti rahoituksesta.

Palvelusetelikokeiluille on myönnetty 10,5 miljoonan euron valtionavustus. Näin tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Kokeilun nimi johtaa hieman harhaan, sillä esimerkiksi Hämeenlinnassa on kysymys valinnanvapauskokeilusta Jukolan ja Lammi-Tuuloksen terveysasemien alueella.

Helmikuussa 2017 alkaneella kokeilulla oli rahoitusta vain tämän kuun loppuun saakka. Nyt tehty päätös varmistanee rahoituksen lokakuun loppuun 2019.

Tosin siihen vaikuttaa myös suurempi, koko maakuntaa koskeva valinnanvapauspilotti, jos sellainen alkaa ensi vuonna. Ehkä myös koko sote-uudistuksen mahdollisella kaatumisella on vaikutuksia.

Hämeenlinnan kokeiluun on luvassa 640 000 euron valtion rahoitus. Omarahoitusosuus on 20 prosenttia eli kokonaisrahoitus on 800 000 euroa. Kaikkiaan palvelusetelikokeiluihin käytetään koko maassa yli 13 miljoonaa euroa.

Hämeenlinnan kokeilu koskee Jukolan ja Lammi-Tuuloksen alueilla yhteensä noin 18 000 asukasta. Elokuun loppuun mennessä heistä noin 3 500 eli joka viides oli vaihtanut yksityiselle puolelle.

Mukana kokeilussa ovat vaihtajamäärän järjestyksessä Mehiläinen (1 476), Linnan Klinikan ostanut Pihlajalinna (857), Mainiemen Vastaanotot (832), Terveystalo (348) sekä sotaveteraanien hoitokoti Ilveskoti (10).

Muut kokeilussa mukana olevat alueet ovat: Etelä-Karjalan Eksote, Vaasan kaupunki, Pohjois-Karjalan Siun sote, Kainuun sote-ky, Tampereen kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointiky, Jyväskylän kaupunki, Keski-Uudenmaan sote-ky ja Ylä-Savon sote-ky. HÄSA