Kanta-Häme

Jukolan ja Nummen päiväkodit yhteen

Nummen päiväkodin väki muuttaa lokakuun alussa Kanta-Voutilaan eli entiseen Voutilan vanhainkotiin vajaaksi pariksi vuodeksi.

Muutto johtuu siitä, että nykyinen, vuonna 1977 käyttöön otettu päiväkoti on tullut tiensä päähän ja on purkukypsä. Sen peruskorjaaminen ei kannata 1970-luvun rakennustavan aiheuttamien vaurioiden takia. Talossa on sisäilmaongelmia.

Jukolan päiväkodilla on ikää kolmisenkymmentä vuotta ja sisäilmaongelmia. Yksi ryhmätila on jouduttu sulkemaan.

Organisaatioiden rajoja nurin

Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa kertoo, että Jukolan koulun tonttiin rajoittuvalle puolen hehtaarin tontille on tarkoitus rakentaa uusi päiväkoti, johon sekä Nummen että Jukolan nykyiset päiväkodit siirtyvät.

Uusi päiväkoti yhdistetään koulurakennukseen niin, että koulun tilojen, kuten ruokalan ja liikuntatilojen käyttö on vaivatonta. Tämä myös mahdollistaa ykkös- ja kakkosluokkien sekä esiopetuksen yhdistämisen niin, ettei lapsia eriytetä eri organisaatioihin. Tästä on saatu hyviä kokemuksia muualla.

Tilaa uuteen päiväkotiin tulee runsaalle 200 lapselle. Päiväkotien henkilökunta siirtyy uusiin tiloihin.

Karrimaan mukaan koulun Ahveniston puoleisella sivustalla oleva tyhjä tontti sopii kaavan puolesta päiväkodin rakentamiseen. Myös koulun tontilla on jäljellä rakennusoikeutta.

– Pyrimme käynnistämään uuden päiväkodin suunnittelun jo tänä vuonna. Valmiiksi se on tarkoitus saada vuoden 2015 alkupuolella.

Tarvasmäessä ahdasta päiväkodissa ja koulussa

Tarvasmäki on nopeasti kasvava uusi asuinalue kantakaupungin eteläpuolella. Karrimaan mukaan alueelle muuttaa niin paljon lapsiperheitä, että sekä päiväkodista että viereisestä Kirkonkulman koulusta loppuu tila. Paineet vain kasvavat, kun läheisen Äikäälän alueen rakentaminen Katumajärven eteläpäässä alkaa.

Tarvasmäessä on päiväkoti rivitalossa, mutta se on käynyt ahtaaksi. Kirkonkulman koulu on suunniteltu ja rakennettu kaksisarjaiseksi, mutta nyt on tarvetta kolmansille rinnakkaisluokille.

Kun alueelle rakennetaan uusi päiväkoti, nykyinen päiväkoti voidaan ottaa koulukäyttöön eka- ja tokaluokkalaisille.

Antti Karrimaa kertoo, että uusi päiväkoti on ajateltu antaa yksityisen rakennettavaksi ja asiasta on neuvoteltu. Hän ei kuitenkaan itse ole ollut näissä neuvotteluissa mukana.

Lasten ja nuorten lautakunta on tehnyt kaupunginhallitukselle esityksen päiväkoti-investoinneista. Jukolan uuden, noin 2 000 neliömetrin laajuisen päiväkodin rakentamiseksi on tehty 4,5 miljoonan euron budjettivaraus.

Nummen lapset odottavat muuttoa

Nummen päiväkodin johtaja Satu Antikainen kertoo, että päiväkodissa on noin 80 1-6-vuotiasta lasta viidessä ryhmässä.

– Muuttopäivät ovat 3. ja 4. 10., jolloin päiväkoti on suljettu. Toiminta alkaa Kanta-Voutilassa 7.10.

Hänen mukaansa vanhemmat ja lapset ovat suhtautuneet muuttoon hyvin myönteisesti. Osa perheistä on jo käynyt katsomassa Kanta-Voutilaa. Avoimet ovet perheille järjestetään 4.10. kello 16-17, jotta vanhemmat voivat tutustua päiväkotiin myös sisäpuolelta.

Lapsilletutut seinät eivät ole tärkeimmät, mutta esimerkiksi tuttujen tätien ja tavaroiden mukaan ottaminen on. Esimerkiksi siitä on haluttu varmistua, että tulevathan kaikki Legot mukaan.

– Lähes kaikki vanhemmat ovat saaneet järjestettyä lasten hoidon muuttopäiviksi. Heille päivien hoitomaksut hyvitetään. Noin 15 lasta sijoitetaan muuttopäiviksi muihin alueen päiväkoteihin, Satu Antikainen kertoo.

Hänen mukaansa muuttoa pois nykyisistä tiloista on kiirehditty varotoimena henkilökunnan ja lasten oireilun takia.

– Kyllä täällä kurkku käheänä ollaan, vahvistaa lastenhoitaja Anne Seppälä. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020