Kanta-Häme

Jukolan kirjastoon pääsee korttia vilauttamalla

Jukolan kirjastossa itsepalvelumahdollisuutta maanantaina käyttänyt Sara Syyrakki totesi kulkukortin käytön helpoksi. PIN-koodin uuteen korttiinsa hän sai valita itse.

Ainoaksi miinuspuoleksi hän laski, ettei paikalla itsepalveluaikoina ole henkilökuntaa.

– Itsepalvelu kuitenkin mahdollistaa, että voin tulla vaikka viikonloppuisin kirjastoon lukemaan lehtiä.

Itsepalvelumahdollisuudesta ei vielä innostunut kirjastossa asioinut Katariina Happonen.

– Asioin mieluimmin silloin, kun kirjastossa saa palvelua, hän totesi.

Kirjaston ovi avautuu vilauttamalla korttia lukulaitteessa sekä ulkona ja sisällä olevissa laitteissa. Lisäksi laitteeseen näpytellään valittu PIN-koodi. Kortti on muistettava asettaa lukulaitteeseen paitsi sisään mennessä myös ulos tullessa.

Kirjastovirkailija Seija Haaviston mukaan asiakkaat ovat ottaneet itsepalvelumahdollisuuden hyvin vastaan. Jo tähän mennessä kortteja, joiden jakelu aloitettiin viime torstaina, on varattu reilut sata.

– Kulkukortti toimii myös tavallisena kirjastokorttina, ja se on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. Kortin voi lunastaa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Nuoremmat voivat asioida vanhemman henkilön seurassa.

Käyttäjästä jää tieto kirjaston kulunvalvontaan ja kirjaston materiaali on suojattu hälytysjärjestelmällä. Materiaali lainataan ja palautetaan automaatin kautta. Niitä Jukolan kirjastossa on kaksi. Ennakkovarauksia ei itsepalvelutunteina ole mahdollista lunastaa.

Kirjasto pysyy auki kesän

Hämeenlinnan kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen kertoo, että itsepalvelu antaa mahdollisuuden pitää Jukolan lähikirjastoa avoinna koko kesän ajan.

Kuten normaaleina aukioloaikoina, kirjastossa voi itsepalvelutuntienkin aikana paitsi lainata ja palauttaa aineistoa myös lukea lehtiä ja surffailla tietokoneilla.

– Jos kokeilu osoittautuu hyväksi, itsepalvelu voidaan laajentaa myös muihin kirjastoihin, Inkeri Jurvanen kaavailee.

Jukolan lähikirjasto on Suomen ensimmäinen itsepalvelukirjasto. Pilottihanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Itsepalvelun myötä kirjaston aukioloaika laajenee 40 tuntia viikossa.

Jukolan kirjasto on avoinna kuten ennenkin, henkilökunta on paikalla ma–ke kello 12–19 ja to–pe 10–17. Kirjastoa voi nyt käyttää myös ma–to kello 8–22, pe-la 8–17. Toistaiseksi kirjasto on suljettu sunnuntaisin. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic