Kanta-Häme Hämeenlinna

Jukolan lähiliikuntapaikka valmistuu lähes ajallaan – Padel-kenttä on jo valmis, tekonurmea asennetaan

Työt Jukolan koulun pihamaalla ovat hyvässä vauhdissa, vaikkakin aikataulusta ollaan hieman jäljessä.
Emilia Järvinen ja yhdyskuntarakentaja Ville Miettinen tarkastelevat tekonurmen palasia. Tekonurmirulla saapuivat tällä viikolla. Järvinen suorittaa työmaamestariharjoittelua. Hän perehdyttää tekonurmen asentajat työmaahan. Kuva: Pekka Rautiainen
Emilia Järvinen ja yhdyskuntarakentaja Ville Miettinen tarkastelevat tekonurmen palasia. Tekonurmirullat saapuivat tällä viikolla. Järvinen suorittaa työmaamestariharjoittelua. Hän perehdyttää tekonurmen asentajat työmaahan. Kuva: Pekka Rautiainen

Jukolan koulun pihan työmaalla paiskitaan hommia, jotta pihan suuritöinen peruskorjausurakka saataisiin valmiiksi ennen koulun alkua.

Koulun piha laitetaan täysin uuteen uskoon ja pihamaata muovataan monipuoliseksi lähiliikuntapaikaksi muun muassa tekonurmi-, padel- ja parkourkenttineen.

Töihin alettiin jo maaliskuun puolella puiden kaatamisella ja varsinaisten rakennustöiden oli tarkoitus olla valmiina heinäkuun loppuun.

Hämeenlinnan kaupungin puistomestari Jouko Keskimaan mukaan nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että pihaa ei saada aivan valmiiksi ennen koulun alkua.

Kaikki varapäivät eli koulun alkua edeltävät elokuun päivät joudutaan käyttämään rakennustöihin.

– Piha on koulun alkaessa osittain valmis ja käytettävissä, mutta joku nurkka saattaa vielä olla työn alla. Tämä on veikkaus, koska onhan tässä vielä useampi viikko aikaa, Keskimaa pohtii.

Keskimaa korostaa, että alun perinkin osa töistä, kuten osa kasvien istutuksista jätettiin syksylle.

Hämeenlinnan kaupungin yhdyskuntarakentaja Ville Miettinen kertoo, että padel-kenttä valmistui viime viikolla. Kentän tekonurmi on hiekan levitystä vaille valmis. Asentajat tulivat Espanjasta, jossa padel-pelaaminen on suosittua.

Aikataulun pettäminen aiheuttaa ketjureaktion

Keskimaan mukaan aikatauluissa on ollut pieniä ongelmia. Tietyt työvaiheet ovat kestäneet odotettua kauemmin. Esimerkiksi pohjatöissä ja kaapelin siirroissa on venynyt kauemmin kuin alun perin kaavailtiin.

– Tällaisissa laajoissa ja monia osakokonaisuuksia sisältävissä työmaissa tulee aina pieniä viivästyksiä, kun asiat eivät menekään niin kuin on kuviteltu.

Kun jokin alkupään työ viivästyy, joudutaan sopimaan aikataulu uusiksi seuraavan työvaiheen suorittavan urakoitsijan kanssa.

– Nyt riippuu paljon asfaltoinnista kuinka se saadaan teetätettyä. Toiveena on, että saadaan ensi viikon lopulla asfaltointi valmiiksi tietyiltä osin.

Asfaltoinnin jälkeen vuorossa ovat muun muassa pelialueiden maalaukset ja katsomon rakentaminen.

Pihan pohjatyöt tehdään kaupungin omana työnä. Sama urakoitsija, joka tekee tekonurmen, tekee myös leikki- ja liikuntavälineiden alustat ja parkour-kentän päällysteet.

– Kaikki valut tehdään yhdellä kertaa ja tässä vaiheessa ei uskalla sanoa, miten lähelle koulun alkua mennään.

Jukolan koulun pihaa pohjustetaan asfaltointia varten. Asfaltoinnin on tarkoitus alkaa tällä viikolla. Kuva: Pekka Rautiainen
Jukolan koulun pihaa pohjustetaan asfaltointia varten. Asfaltoinnin on tarkoitus alkaa tällä viikolla. Kuva: Pekka Rautiainen

Paljon on kuitenkin saatu jo valmiiksi kuten padel-kenttä ja koripallokentät. Maanantaina asennusfirma asentaa jo tekonurmea. Liikuntavälineitä ja kalusteita on kasattu alustavana työnä jo toukokuun puolella.

Koulun pihasta muokataan vihreää ja vehreää. Alueelle istutetaan paljon puita, pensaita ja perennoja.

Pihan suunnittelutyöryhmään kuuluivat kaupungin puistotyönjohtaja, hortonomi Tarja Kivelä, suunnitteluhortonomi Annika Tuominen, viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen sekä Keskimaa.

– Yksi periaate suunnittelussa oli, että kouluntyön aikana pihalta löytyy väriä ja loistetta. Kun lapset tekevät töitä, pihakin kukoistaa. Kasveista on myös opetuksellista hyötyä, Keskimaa kertoo.

Avustusta Avilta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Jukolan koulun pihan peruskorjaukseen avustusta yhteensä 100 000 euroa. Se oli Avin lähiliikuntapaikoille ja koulujen liikunnallisille pihoille myöntämistä avustuspoteista suurin.

Keskimaan mukaan piharemontin kustannuksissa ei ole tapahtunut mitään suuria muutoksia suuntaan tai toiseen.

Tälle vuodelle Jukolan koulun peruskorjaukseen on varattu 1.15 miljoonaa euroa, mutta luvussa on mukana sekä liikuntasalin siipi että piha-alue. Jukolan koulun liikuntapaikka on vapaasti kaupunkilaisten käytettävissä kouluajan ulkopuolella. HÄSA

Monipuolinen lähiliikuntapaikka

Tekonurmipohjainen jalkapallo- ja pesäpallokenttä.

Koripallokenttä ja katukorisalue.

Padel-kenttä: Padel on mailapeli, jossa yhdistetään tennistä ja squashia.

Parkour-alue: Parkour on liikuntamuoto, jossa liikutaan usein kaupunkiympäristössä mahdollisimman sulavasti ja ympäristöä ja esteitä hyödyntäen.

Street work -harjoittelualue: Ulkokuntosali, jossa harjoitetaan kehonpainoharjoittelua.

Skeittialue.

Pituushyppypaikka ja juoksuradat.

Erilaisia leikkivälineitä.