Kanta-Häme Hämeenlinna

Jukolan liiketalo tyhjenee nopeasti - "Historia toistaa itseään: S-market tulee ja me menemme"

Uutta S-marketia suunnitteleva osuuskauppa irtisanoi vuokrasopimukset.
Jukolan liiketalon suurin liiketila kuului pitkään Keskolle ja sen K-kaupoille. Kesko lähti kiinteistöstä viisi vuotta sitten. Uutta K-kauppaa suunnitellaan lähistölle. Kuva: Sara Aaltio

Jukolan liiketalo tyhjenee helmikuun loppuun mennessä.

Liiketalon ostanut osuuskauppa Hämeenmaa vahvistaa irtisanoneensa kaikki vuokrasopimukset, sillä se haluaa purkaa kiinteistön uuden S-marketin tieltä. Rakentaminen vaatii uutta asemakaavaa, jonka laatiminen on vielä kesken.

Liiketalon sulkeutuessa Jukolan palvelut vähenevät.

Kukkatalo muuttaa jälleen kerran S-marketin tieltä

Historia toistaa itseään: S-market tulee ja me menemme uuteen paikkaan, Marjatta Aho Jukolan kukkatalosta naurahtaa.

Kukkatalo muutti Jukolan liiketaloon kahdeksan ja puoli vuotta sitten, kun Jukolanraitin toisella puolella sijainnut vanha kukkatalo purettiin silloin rakennetun S-marketin parkkipaikan tieltä. Nyt lähtö tulee taas uuden S-marketin takia.

Uusi liiketila on jo löytynyt ja ystävänpäivän jälkeen Kukkatalo muuttaa läheiseen Nummen ostoskeskukseen.

Parturi-kampaaja jää eläkkeelle

Jukolan hiuskeskuksen yrittäjä Saija Helynen osti liiketilansa 31 vuotta sitten. Viime helmikuussa hän myi huoneiston ja jäi vuokralaiseksi. Pian liiketila myytiin eteenpäin osuuskaupalle.

– Sovimme, ettei vuokrasopimusta saa irtisanoa ennen vuotta 2021, mutta viime marraskuun lopussa sain tietää irtisanomisesta. Sopimusrikkomuksesta voin sentään saada korvauksia.

Helynen on päättänyt jäädä eläkkeelle. Tuolivuokralaisensa tilannetta hän pitää kurjana, sillä alueella ei ole muita liiketiloja.

Pub toimi 28 vuotta, ravintola vähän päälle vuoden

Pub Jukolan Jussin Petri Pälsi ei osaa vielä sanoa, mitä 28 vuotta toimineelle ravintolalle tapahtuu. Toistaiseksi ravintola jatkaa nykyisissä tiloissa.

– Neuvotteluja on meneillään ja selvittelemme, onko lähistöllä jotain tiloja, Pälsi sanoo.

Liiketalossa toimii myös ravintola Kabul Kitchen, joka muutti tiloihin syksyllä 2018. Hämeen Sanomat ei tavoittanut ravintolan yrittäjää perjantaina.


Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Nykyinen S-market (vasemmalla) avattiin vuonna 2011 vanhan liiketalon (oikealla) viereen. Nyt osuuskauppa suunnittelee liiketalon purkamista ja uuden S-marketin rakentamista sen paikalle. Vanha S-market purettaisiin sen jälkeen ja sen tilalle tulisi parkkipaikka. Kuva: Sara Aaltio

Apteekille tarjotaan tilaa uudesta

Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormiston mukaan noin 3500 neliön uudesta S-marketin liikekiinteistöstä vuokrataan muille noin 200-500 neliötä.

– S-marketin yhteydessä jo nyt toimivalle apteekille tullaan toki tarjoamaan tilaa.

Hän pitää mahdollisena myös ravintolatilaa. Nykyisessä S-marketissa toimii Hämeenmaan oma ravintola.


Uutinen jatkuu kuvan jälkeen

Vilinää Jukolan keskustassa toukokuussa 1993. Liiketalossa toimi tuolloin ison K-market Venlan lisäksi muun muassa kolme pankkia sekä pienempiä liikkeitä. Kuva: Juhani Salo / Hämeen Sanomien arkisto

K-ryhmä lähti jo vuosia sitten

Jukolan liiketalo avattiin vuonna 1988 ja siinä toimi pitkään ns. ankkuriliikkeenä K-ryhmän kauppoja, ensimmäisenä K-market Venla.

Liikerakennus on kärsinyt sisäilmaongelmista.

Kesko luopui ison liiketilan vuokrasopimuksesta viisi vuotta sitten ja aikoo rakentaa uuden K-kaupan Ahvenistontien toiselle puolelle tulevan uuden keskussairaalan yhteyteen.

Liiketalon naapurissa ollutta vanhaa leipomoa laajennettiin 2010-luvun alussa ja siihen avattiin vuonna 2011 S-market. Kiinteistö aiotaan purkaa uuden S-marketin valmistuttua.

Uusi S-market voisi avautua ehkä vuonna 2021 tai 2022, jos kaavoitus ja suunnittelu etenevät kitkatta. HäSa.

 

Lue myös: Hämeenmaa nokittaa Keskoa Jukolassa: Kaksi kaupparakennusta puretaan ison S-marketin tieltä (9.1.2020)

Lue myös: Jukolassa kaikki on vähän paremmin – Lähiö kantaa mainettaan vuosikymmeniä (11.3.2019)

Säästöpankki oli paikallaan vielä ennen pankkikriisiä vuonna 1989. Viimeiset 28 vuotta sen paikalla on toiminut Pub Jukolan Jussi. Kuva: Erkki Isakov / Hämeen Sanomien arkisto

 

Yksi Jukolan historian kohokohdista koettiin toukokuussa 1993, kun suositun Kauniit ja rohkeat -tv-sarjan tähti Ronn Moss eli Ridge Forrester esiintyi liiketalon päädyssä Jukolan torilla. Kuva: Terho Aalto / Hämeen Sanomien arkisto

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic