Kanta-Häme

Jukolan uusi tukikoti valmistuu tällä viikolla

Neljäkymmentäpaikkainen Mehiläisen hoivapalveluiden ylläpitämä Omakoti Omenapuu on loppusilaustaan vaille valmis. Osa vanhan Hämeen tukikodin asukkaista on asunut samoissa tiloissa vuosia, joten muutto uusiin tiloihin on heille suuri mullistus.

– Asukkaita jännittää ja he ovat innoissaan. Suhteellisen rauhallisin mielin siellä kuitenkin muuttoa odotetaan, yksikön johtaja Jutta Nieminen kertoo.

Rakennuksessa on neljä ryhmäkotia. Ne eroavat sisustusratkaisuiltaan asukkaiden tarpeiden mukaan.

Esimerkiksi joihinkin siivistä tarvitaan enemmän tilaa asukkaiden apuvälineisiin ja pyörätuolilla liikkumiseen. Vanhempien asukkaiden tiloissa on korkeaselkänojaisia tuoleja, joissa on hyvä istua.

Autismin kirjoon diagnosoitujen asukkaiden osastolla on jouduttu vaihtamaan lamppuja.

– Autismiyksiköiden on tarkoitus olla hyvin hillittyjä, ettei asukkailla olisi liikaa ärsykkeitä, Mehiläisen hoivapalveluiden palvelujohtaja Pirjo Savolainen kertoo.

Autististen asukkaiden osastolla myös tietotekniikka on erillisessä huoneessaan. Osa huonekaluista on pultattu kiinni lattiaan. Myös pienkeittiöt ovat sermien takana, etteivät asukkaat satuta itseään.

Ovissa on tummennetut ikkunat, joiden avulla asukkaita, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista valvontaa voidaan tarkkailla. Tummennus antaa asukkaalle kuitenkin lisää yksityisyyttä.

 

Vuonna 2016 kehitysvammaisten erityishuollon lakia uudistettiin, niin että hoivakotien asukkaille taattiin enemmän itsemääräämisoikeutta. Uusissa tiloissa lakia pystytään toteuttamaan helpommin, esimerkiksi antamalla sähköiseen avainlätkään eri kulkuoikeuksia asukkaille heidän valvontatarpeensa mukaan.

– Tekniikan avulla asukkaat saavat lisää itsemääräämisoikeutta. Vaikkei asukas pystyisi itse kulkemaan ulkona, hän saa oman avaimen, jolla voi kulkea vapaasti huoneeseensa ja lukita sen, Savolainen kertoo.

Sähköinen avaintekniikka parantaa asukkaiden turvallisuutta, sillä hukkuneista avaimista saadaan kytkettyä kulkuoikeudet pois helposti.

 

Hämeen Tukikodista löytyi viime vuonna sädesientä ja mikrobivaurioita. Vanhassa talossa istunutta kalustoa ei voitu siirtää uuteen tukikotiin, jotteivät mikrobihaitat leviäisi myös uuteen rakennukseen.

Palvelujohtaja Pirjo Savolaisen mukaan uuden talon rakennus on ollut suuri investointi. Rakentamisen kustannuksia hän ei kuitenkaan kerro, sillä yksityisen sektorin sopimukset ovat salaisia.

Sienen vaurioittamasta rakennuksesta on saatu tuotua ainoastaan joitakin asukkaiden omia esineitä, jotka on puhdistettu ennen muuttoa.

Puhdistetut tavarat odottavat uudessa kodissa asukaita. Muuttoautot ajavat Jukolan uuden tukikodin parkkipaikalle perjantaina. HÄSA