Kanta-Häme

Jukolassa ja Lammilla saa pian valita vapaasti

Jukolan ja Lammin-Tuuloksen terveyskeskusten alueilla asuvat pääsevät jo ensi vuoden alkupuolella valitsemaan julkisten ja yksityisten palvelujen välillä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Hämeenlinnalle 2 miljoonaa euroa valinnanvapauden kokeilemiseen.

Kokeilu alkaa ehkä jo vuodenvaihteessa.

– Se on tosi tiukka aikataulu, mutta pyrimme siihen, tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari kertoo.

Kokeilualueilla on yhteensä noin 18 000 asukasta.

Vuosien 2017 ja 2018 aikana kokeilussa mukana olevat hämeenlinnalaiset voivat valita oman terveysasemansa sijaan myös yksityisen tai kolmannen sektorin, esimerkiksi järjestön tuottaman palvelun.

Asiakas saa valitsemaltaan palveluntuottajalta julkista terveydenhuoltoa vastaavat palvelut eli niin sanotun palvelupaketin mukaisia palveluita.

Suunnitelman mukaan julkisten terveyspalveluiden palvelupaketti kattaa sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanottopalvelut, avomielenterveyspalvelut sekä sosiaaliohjaajan vastaanottopalvelut.

Asiakas maksaa palvelusta saman verran kuin terveyskeskuskäynneistä.

Kokeilualueiden asukkaille tiedotetaan valinnanvapauden yksityiskohdista kirjeitse loppuvuodesta.

Palveluntuottajille on jo järjestetty muutamia tilaisuuksia, joissa on taustoitettu kokeilua.

Marraskuun kuluessa yritysten tai ammatinharjoittajien on mahdollista ilmoittautua mukaan kokeiluun.

Palveluntuottajaksi voi listautua mikä tahansa yksityinen yritys, ammatinharjoittaja, järjestö tai muu vastaava sote-palveluiden tuottaja. Palveluntarjoajien tulee täyttää järjestäjän, eli tässä tapauksessa Hämeenlinnan kaupungin, määrittelemät kriteerit.

– Nuo kriteerit ovat vielä työn alla. Niistä ei ole päätöksiä, Nurmikari sanoo.

Palveluntuottajalle maksetaan asiakkaiden määrään ja ikään perustuva korvaus.

STM:n myöntämä 2 miljoonaa euroa, on summa, jota Hämeenlinna haki. Budjettiin varataan jonkin verran myös kaupungin rahaa.

Muut hankkeeseen mukaan tulevat alueet ovat Hyvinkään kaupungin hallinnoima konsortio (Hyvinkää, Järvenpään, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula), Jyväskylä, Tampere ja Ylä-Savon sote-kuntayhtymä.

Kokeilu ennakoi valinnanvapauden laajenemista perustason sote-palveluihin vuonna 2019. Kokeilussa etsitään hyviä käytäntöjä monistettaviksi ympäri Suomea. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic