Kanta-Häme

Tuore ylioppilas Julius Tast saavutti asettamansa tavoitteet ylioppilaskirjoituksissa ja aikoo juhlia isosti

Parolan lukion tuore ylioppilas Julius Tast iloitsee hyviä arvosanojaan ja suhtautuu tulevaisuuteen rennosti.
Julius Tast näkee, että Hattula saa olla ylpeä yhteisöllisestä ja hyvin pärjänneestä lukiostaan. Lukiosta Tast sai eväät energiatekniikan opiskeluja varten, jotka toivon mukaan ovat edessä heti armeijan jälkeen. Kuva: Esko Tuovinen
Julius Tast näkee, että Hattula saa olla ylpeä yhteisöllisestä ja hyvin pärjänneestä lukiostaan. Lukiosta Tast sai eväät energiatekniikan opiskeluja varten, jotka toivon mukaan ovat edessä heti armeijan jälkeen. Kuva: Esko Tuovinen

– Hyvin meni. Pääsin niihin tavoitteisiin, jotka olin asettanut joka aineessa, kertoo Parolan lukiosta tänä vuonna valmistuva tuore ylioppilas Julius Tast tyytyväisenä.

Tast kirjoitti yhteensä seitsemän ainetta, joista neljä nyt keväällä ja kolme aiemmin.

Tast kertoo olevansa ihminen, joka ei stressaa juuri mistään. Niinpä hän ei ottanut painetta ylioppilaskirjoituksistakaan.

– Ajattelin, että menee, miten menee. Pitää tehdä oma paras tulos ja katsoa mihin se riittää, hän avaa elämänmottoaan.

Heti kirjoitusten jälkeen Tast kertoo ottaneensa rennosti kahdentoista vuoden koulurupeaman vihdoin päätyttyä.

– Alkuun otin tosi rennosti. Katsoin Netfliksiä, kävin lenkillä ja näin kavereita. Nyt alkoivat kesätyöt Hugo-Parkissa ja jatkuvat kesäkuun loppuun.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat jo miehellä selvillä ja hakupaperit Tampereen teknilliseen yliopistoon on laitettu.

– Hain opiskelemaan energiatekniikka Tampereelle. Alun perin oli tarkoitus hakea oikeustieteelliseen ja kirjoitin sen vuoksi historian ja yhteiskuntaopin. Lukion lopussa tekniset alat alkoivat kiinnostaa ja kirjoitin fysiikan nyt keväällä.

Mitään paineita pääsykokeista Tast ei ota – tietenkään. Hän haluaa käydä katsomassa toukokuun lopussa pidettävät pääsykokeet, mutta mitään ehdotonta pakkoa ei ole vielä tänä vuonna päästä sisään. Heinäkuussa nimittäin Tastia kutsuu varusmiespalvelus Parolannummella.

– Olen jonkin verran tehnyt matematiikan ja fysiikan harjoituksia pääsykoetta varten, Tast kertoo.

Tekniikan ala kiinnostaa Tastia sen vuoksi, että silloin hän voi olla luomassa jotain uutta. Energiatekniikka puolestaan kuulostaa Tastin korvaan tulevaisuuden alalta, jossa on hyvät työllistymismahdollisuudet.

– Näen, että energiatekniikan alalla on enemmän kehitystä verrattuna moniin muihin tekniikan aloihin. Haluan päästä tekemään jotain sen eteen, että löydettäisiin ratkaisuja näihin ongelmiin.

Tastin mukaan uusiutuvia energialähteitä pitäisi saada enemmän. Mitä ympäristöystävällisempi ja taloudellisempi maamme energiatuotanto on, sitä paremmin Suomi miehen mukaan pärjää.

Valkolakki on jo hankittu ja odottaa tulevia ylioppilasjuhlia. Kuva: Esko Tuovinen.

 

Parolan lukiossa elettiin kevättalvella pyörremyrskyn sisällä, kun lukio oli lakkauttamisuhan alla. Tast oli mukana opiskelijakunnan hallituksessa ja miettimässä keinoja, kuinka pitää asiasta meteliä ja lukiota esillä.

Hattulan kunta saa tuoreen ylioppilaan mukaan olla ylpeä yhteisöllisestä ja hyvin menestyneestä lukiostaan.

– Kunnalle on iso etu, että täällä pystytään tarjoamaan nuorille jatkokoulutusta. Se tekee kunnasta vetovoimaisemman ja toisaalta ehkä vähentäisi sitä määrää, ketkä täältä muuttavat pois.

Tuore ylioppilas aikoo juhlia valkolakkiaan suvun kesken. Koska suku on suhteellisen suuri, arvioi hän juhlien väkimäärän sijoittuvan 50:n ja 70:n väliin.

– Äiti on hoitanut juhlien järjestelyjä. Ei hän ainakaan päällepäin näytä stressaantuneelta, Tast nauraa.

Kesätöiden jälkeen mies ehtii levähtää vajaa kaksi viikkoa, kunnes lähtee armeijan harmaisiin palvelukseen Parolannummelle. HÄSA

Päivän lehti

13.7.2020