Kanta-Häme

Julkeaa muttei julistavaa

Aluksi päässä liikkuu sumuinen ajatus:  
 
– Ajattelen kuvien kautta, sanoo Johanna Lemettinen.
 
Tämän jälkeen hän yleensä tarttuukin kameraan, sillä valokuva on hänelle tyypillinen luonnostelun väline. Joskus hän käyttää itselaukaisinta, toisinaan valokuvaajana toimii ammattilainen. 
 
– Olen todella huono valokuvaamaan ja välillä tuntuu, että ammattilaisen kuva on jo valmis teos, hän hymähtää.
 
– Mutta valokuva puhuu omaa kieltään ja maalauksen kieli on ihan erilainen.
 
Valitun valokuvan rajailun ja käsittelyn jälkeen Lemettinen ryhtyy suurentamaan aihetta kankaalle ruudutustekniikalla.
 
– Niin kuin peruskoulussa opetettiin. Siitä se lähtee. Maalaan kankaan kokonaan. Uusia kerroksia ja uusia kerroksia, lisää ja lisää.
 
Galleria Koneen uusi näyttely Todentumia koostuu Lemettisen seitsemästä työstä, joissa kaikissa on naishahmo. Teema on seurannut kuvataiteilijaa opiskeluajoista asti.
 
– Siinä on tietysti jotain universaalia. On harkittu juttu, että käytän mallina itseäni. Vieraiden mallien kanssa häviää aitous.
 
Keho omana ja objektina
Johanna Lemettisen naishahmo kysyy, millaista on olla ruumiinsa rajoittama ja vallitsevien olosuhteiden raameissa elävä yksilö. Keho on yksilön oma, mutta samaan aikaan toisten katseiden määrittämä.
 
Työt ovat tummia ja kookkaita, hahmo alistettu. Taiteilija ei kuitenkaan halua julistaa tasa-arvoa eikä kommentoida seksuaalisesti ylivirittynyttä aikaamme.
 
– Jotkut teokset ovat aika julkeita, mutta se ei ole itsetarkoitus. Niissä on hienovaraista leikkiä. Työt haastavat katsojan isolla koolla ja suoralla katsella, eikä hahmo jää pelkästään uhrin asemaan.
 
Lemettinen puhuu ihmiskehon rajoista, mutta maalaa naista. Mieshahmo on hänelle vielä kartoittamatonta maata.
 
– Olen yrittänyt saada miespuolista kehonrakentajaa malliksi, mutta vielä en ole onnistunut, hän nauraa.
 
Lahdessa asuvalla ja työskentelevällä Lemettisellä on ollut yksityisnäyttelyjä Suomessa, ja hän on osallistunut useisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin. Hänen teoksiaan on mm. taidekeskus Salmelan kokoelmissa, mutta Galleria Koneen töistä vain yksi on ollut aikaisemmin esillä Porissa. 
 
–Tämä näyttely on itselle merkittävä, koska sain viime vuonna keskittyä maalaamiseen apurahan turvin. Olen näyttelyn kokonaisuuteen täysin tyytyväinen. (HäSa)
 
Johanna Lemettinen: Todentumia. Öljyvärimaalauksia Galleria Koneessa 3.3. asti.