Kanta-Häme

Julkisella ruuhkaa, yksityisellä väljää

Liukuri saa kunnon kyytiä, kun Tenava-Tähden päiväkodin lapset laskevat mäkeä. Pienessä rinteessä ei ole ruuhkaa, kuten ei koko päiväkodissakaan.

Elokuussa ovensa avanneessa yksityisessä päiväkodissa hoidetaan 24:ää lasta. Nuorin lapsista on vain 10 kuukauden ikäinen, vanhimmat 5-vuotiaita.

Muksuja mahtuisi reilusti enemmän uudenkarheaan päiväkotiin. Kahdessa hoitoryhmässä on yhä tilaa, mutta tavoitteena on, että lapsia riittäisi kolmanteenkin ryhmään.

Tilava päiväkoti on Hämeenlinnassa kummajainen, koska lähestulkoon kaikissa muissa hoitopaikoissa on täyttä. Kaupungin järjestämään lasten päivähoitoon on edelleen pitkä jono: tällä hetkellä hoitopaikkaa odottaa noin 80 lasta.

Miksi Tenava-Tähdessä on vieläkin väljää?

– Jaa-a, eihän hoitotarve tule ryppäässä, vaan lapsia tulee tipoittain. Myöhästyimme hoitopaikkojen suurhausta, joka päättyi keväällä. Moni sai silloin hoitopaikan, ja se vaikuttaa edelleen, Tenava-Tähden vastaava lastentarhanopettaja Hanna Vasama sanoo.

Häntä harmittavat huhut siitä, että päiväkodin tilat omistava Rauhanyhdistys jotenkin määräisi päiväkodin toimintaa.

– Se ei pidä paikkaansa. Toimimme ainoastaan Suomen Tenava-päiväkodit Oy:n toimintaperiaatteiden mukaisesti, Vasama korostaa.

Hän ei usko, että päiväkodin sijainnilla on vaikutusta. Tenava-Tähti löytyy Siirin asuinalueelta, aivan valtatie 10:n kupeesta. Se on oikeastaan lähinnä Siirin ja Ruununmyllyn alueella asuvien työmatkan varrella.

– Kyllä meille tulee lapsia muualtakin kaupungista kuin tästä läheltä, Vasama kertoo.

Ostopalvelu pitäisi kilpailuttaa

Hämeenlinnan kaupungilla tilanne on täysin päinvastainen. Päivähoitoon olisi tulossa enemmän lapsia kuin on paikkoja. Kaupungilla on velvollisuus järjestää jokaiselle halukkaalle hoitopaikka, mutta tiukkaa tekee, myönnetään varhaiskasvatuksen palvelusuunnittelusta.

– Metsästämme jatkuvasti uusia tiloja. Nyt vilkuilemme Hattelmalan suuntaan, mutta mitään varmaa ei vielä ole, varhaiskasvatuksen palvelusuunnittelija Matti Putkonen sanoo.

Miksi Hämeenlinnan kaupunki haluaa järjestää päivähoidon itse, eikä esimerkiksi osta hoitoa Tenava-tähdestä, jossa olisi nyt tilaa, varhaiskasvatuspalvelujen tilaajapäällikkö Seija Mäkinen?

– Ostopalvelun ongelmana on, että siinä pitää kilpailuttaa kaikki yksityiset palveluntarjoajat. Se on pitkä ja raskas prosessi.

Kaupunki ostaa vain lakisääteisen ruotsinkielisen päivähoitopalvelun yksityiseltä tuottajalta.

Mäkinen pitää parhaimpana ratkaisuna päivähoidon kysynnän ja tarjonnan tasoittamiseen palveluseteliä. Sen avulla perheiden omavastuuosuus olisi samansuuruinen yksityisessä päivähoidossa ja julkisessa päivähoidossa.

– Nyt moni saattaa vieroksua yksityisen päivähoidon kalliimpaa omavastuuosuutta. Monelle perheelle 300 euroa on aika iso kynnys, Mäkinen sanoo.

Hänen mukaansa kertaalleen hyllytetty palveluseteli tuodaan keväällä uudestaan lasten ja nuorten lautakunnan käsiteltäväksi. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic