Kanta-Häme

Julkisessa työssä täytyy olla missio – Juha Prittinen palasi aikoinaan unelmatyöstä kotiseudulleen

Juha Prittinen palasi Hämeenlinnaan, koska halusi tehdä jotain synnyinseutunsa hyväksi. Samalla loppui työmatkojen sahaaminen.
Tekninen johtaja Juha Prittinen viihtyy Hattulan maisemissa. Yksi hänen suosikkipyöräilyreiteistään seurailee Vanajaveden rantoja kaupungista Tyrväntöön.

Hattulan tekninen johtaja Juha Prittinen ei tunnusta potevansa viidenkympin kriisiä, mutta puolen vuosisadan merkkipaalu mietityttää silti.

– Kun ei tässä edes tunnista olevansa vielä aikuinen, puuskahtaa huomenna 50 vuotta täyttävä Prittinen.

Lohtua pohdintaan tuo se, että Prittinen elää keskellä viittä sukupolvea. Hän on itse 1,5-vuotiaan tytön isoisä ja hänen oma, 103-vuotias isoisänsä elelee Kalajoella.

Koko ikänsä urheillut Prittinen on myös seurannut kisoissa, kuinka kovakuntoisia monet reilusti yli 60-vuotiaat ovat.

– On ilo nähdä, että toimintakyky ja vauhti säilyvät. Sekin tuo lohtua tähän vanhenemiseen, Prittinen vitsailee.

Juha Prittinen on kotoisin Hämeenlinnasta, ja hän on myös asunut ja työskennellyt seudulla opiskeluaikoja lukuun ottamatta lähes koko ajan.

2000-luvun alussa hän työskenteli viisi vuotta Helsingissä katu- ja viherosaston kehityspäällikkönä.

– Se oli unelmatyö mahtavassa työyhteisössä. Mutta halusin palata Hämeenlinnan seudulle työmatkojen takia. Perhe-elämän ja harrastusten kannalta on hyvä, ettei työmatkoihin mene kolmea tuntia päivässä.

Takaisin, ensin Janakkalaan ja myöhemmin Hattulaan, veti myös kotiseutuylpeys ja halu tehdä jotain oman alueen hyväksi.

– Jonkinlainen missio julkisessa työssä täytyy olla. Minulla se on ilmastonmuutoksen torjunta ja ihmisten kannustaminen liikkumaan kansanterveystyön hengessä.

Prittistä kismittää, kun Suomessa vetäydytään vastuusta vetoamalla siihen, että Kiina ja Intia saastuttavat paljon enemmän.

– Yksilöiden valinnat vaikuttavat. Tätä voi verrata siihen, että esimerkiksi Supercellin miljardivoitot perustuvat mikromaksuihin. Eli hyvin pienistä maksuista kertyy paljon, kun maksajia on paljon. Sama logiikka pätee ilmastotekoihin.

Käytännön tasolla esimerkiksi Hattulassa ilmasto ja kansanterveys kulkevat käsi kädessä.

– Toivoisin, että Parolan keskusta tiivistyisi pikkuhiljaa. Ihmiset haluavat asua lähellä palveluita, ja Hattulassa se on mahdollista jopa niin, ettei kaikkia asioita tarvitsisi hoitaa autolla.

Samalla pitäisi torjua kuntarakenteen hajautumista eli sitä, että asuinalueita kaavoitetaan kauas keskustasta.

– On valittava, rakennetaanko autoon perustuvaa yhteiskuntaa vai jotakin muuta.

Parolan ilme muuttuu juuri nyt voimakkaasti, sillä keskustasta on purettu vanha kunnanvirasto ja seurakuntatalo. Kunnanviraston paikalle aletaan rakentaa uutta terveysasemaa, ja parhaillaan mietitään myös yhteiskoulun eli yläkoulun tilojen korvaajaa.

– Toivoisin päättäjiltä, että siinä asiassa vatvominen loppuisi. Kunnan velvollisuus on järjestää terveelliset ja toimivat tilat koululaisille, kun vanha rakennus on tiensä päässä, Prittinen sanoo. HÄSA

Juha Prittinen

Syntynyt Hämeenlinnassa 26.10.1968.

Ylioppilas Kaurialan lukiosta, valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta v. 1996.

Työskennellyt Hamkin Lepaan yksikössä lehtorina 1996-2001, Helsingin kaupungin rakennusviraston kehityspäällikkönä 2001-2006, Janakkalan kunnan teknisen toimen ja maankäytön johtaja 2006-2014, Hattulan tekninen johtaja 2015-.

Perheeseen kuuluu vaimo Mari sekä kolme lasta, joista nuorin asuu vielä kotona, ja yksi lapsenlapsi.

Harrastukset

Prittinen on urheillut aina, suunnistus ”elinikäinen pääharrastus”.

Voitti ensimmäiset SM-mitalinsa suunnistuksessa tänä vuonna (H50-sarjan viesti ja sprintti).

Harrastaa seikkailu-urheilua, kiertänyt Kalevan Kierrosta pitkään (lajeina luistelu, hiihto, suunnistus, soutu, pyöräily ja juoksu).

Ei merkkipäivävastaanottoa.