Kanta-Häme

Julkisuutta kaihtava rauhantekijä

Johan Candelin on syönyt aamiaista presidentti Obaman kanssa, illallistanut kolmen paavin seurassa ja lahjoittanut Dalai Lamalle suomalaista lasia. Mies on rauhantekijä, joka ei pidä itsestään melua. Hänen mielestään maailma on nyt vaarallisempi kuin koskaan 1960-luvun jälkeen.

Salem aleikum. Rauha olkoon sinun kanssasi.Tällä arabiankielisellä tervehdyksellä rovasti Johan Candelin aloittaa keskustelun muslimin kanssa.

– Olemme kristittyjä. Mitä voimme tehdä maanne hyväksi? hän jatkaa sitä.

Kun haetaan yhteyttä, on kunnioitettava toista. Candelinin mielestä lännessä syyllistytään usein ”korkeilla hevosilla ratsastamiseen”.

– Sanotaan, että meillä on käsitys siitä, mikä yhteiskunta on, ja tulemme kertomaan sen teille, jotka ette osaa lukea tai kirjoittaa. 

Candelin sanoo, että suomalaiset eivät tiedä islamista juuri mitään. Hän ehdottaa, että suomalaiset seurakunnat alkaisivat jakaa siitä tietoa jäsenilleen. Samaa tietoa pitäisi antaa kristinuskosta.

– Myös sitä, mistä ajatellaan eri tavalla, voi käsitellä konkreettisesti, rakkaudella ja avoimella asenteella.

Käytännössä rakkaus loppuu lyhyeen. Kun Candelin esitti ehdotuksensa radiohartaudessa, hän sai vihapostia. Kauhisteltiin, että nytkö kirkon pitäisi saarnata islamia. Candelinin mielestä tiedon lisääminen ei ole saarnaamista vaan ainoa tie eteenpäin.

Mitä hän itse kertoisi islamista?

Hän puhuisi hyvistä asioista, kuten köyhien auttamisesta, luonnon varjelemisesta ja vastuusta Jumalan edessä. 

– Kertoisin, että on myös sellaista tekstiä, jossa kehotetaan väkivaltaan. Enemmistö maailman muslimeista on kuitenkin sitä mieltä, että se kuuluu aikaan, jolloin Muhammed eli, eikä ole enää ajankohtaista.

Kuka oikein on tämä mies, joka istuu taidetta pursuavan Kokkolan-kotinsa olohuoneessa ja kertoo, että söi helmikuussa aamiaista Barack Obaman kanssa? 

Johan Candelin on osallistunut viisi kertaa Washingtonin rukousaamiaiselle – sekä Obaman että George W. Bushin kaudella. Lisäksi hän on illallistanut kolmen paavin kanssa ja tavannut Dalai Laman.

Viimeksi mainitulle Candelin etsi kuumeisesti lahjaa mökkipaikkakunnallaan Uudessakaupungissa kesällä 1998. Hän päätyi ostamaan suomalaisesta lasista tehdyn kyyhkysen. Se symboloi rauhaa ja Pyhää Henkeä. Candelin on rauhantekijä ja harras uskon mies, joka ei pidä melua itsestään. Hän rakastaa suomalaista tangoa, jääkiekkojoukkue Kokkolan Hermestä ja raviurheilua. 

Candelin on tehnyt kansainvälistä työtä yli kolmenkymmenen vuoden ajan, mutta silti hän ei ole valtakunnan julkkis. Hänen mukaansa siksi, että herkässä työssä on hyötyä siitä, että toiminnasta ei juuri puhuta.

Aluksi Candelin oli Kokkolan kirkkoherra. Vuonna 1982 hän perusti Marttyyrikirkon ystävät -yhdistyksen. Sysäyksen antoivat silloisen Neuvostoliiton tapahtumat. Candelinin mukaan tiedossa oli, että itärajan takana vainottiin kristittyjä. Suomen piispat pysyivät hiljaa. Neuvostoliittoa ei uskallettu kritisoida. 

Yhdistys otettiin esille myös eduskunnan kyselytunnilla.

– Kansanedustaja kysyi sisäministeriltä, mitä tämä aikoo tehdä tälle ääriryhmälle, jota CIA rahoittaa. Ministeri vastasi, että toimintaamme seurataan. Lähden siitä, että puhelintani kuunneltiin tuolloin.

Candelin naurahtaa, että CIA:lta hän ei ole koskaan saanut edes joulukorttia. 

Nykyisin yhdistyksellä on 5 000 tukijaa, ja se toimii noin 30 maassa. Tavoitteena on auttaa uskontonsa vuoksi kärsiviä kristittyjä, mutta myös muslimeja.

Georgian muslimiyhteisö on Candelinin palkinnutkin. Hän oli hankkimassa Länsi-Georgiaan rukoustornia, jonka armeija oli hävittänyt.

Pari kuukautta sitten Candelin palasi Kuubasta, missä hän oli mukana Kolumbian hallituksen ja Farc-sissijärjestön välisissä neuvotteluissa. Nyt Candelinin ryhmä on allekirjoittamassa yhteistyösopimusta maailman shiiajohtajien kanssa, jotta uskonto ja politiikka erotettaisiin toisistaan.

Maailmalle ja Obaman aamiaiselle hänet vie toinen järjestö, First Step Forum. Sen Candelin perusti vuonna 2002 toimittuaan YK:n edustajana Genevessä ja New Yorkissa. Hän oli huomannut, että kriisejä oli kaikkialla ja apu tuli aina liian myöhään. Piti satsata ennakointiin. 

Candelin soitti 13 puhelua mahdollisimman vaikutusvaltaisille ihmiselle ympäri maailman ja sai mukaan muun muassa Norjan, Puolan ja Viron entiset pääministerit. 

Mukana on myös presidentti Obaman henkilökohtainen pastori Joel Hunter. Candelinin mukaan Hunter soittaa Obamalle joka aamu kello 7, ja he rukoilevat yhdessä. Candelin saa Hunterin välityksellä viestejä Obamalle ”keittiön kautta”.

– Kovin usein keinoa ei voi käyttää, mutta pari kertaa olen viestin välittänyt esimerkiksi Iranin tilanteesta.

First Step Forum tukee ihmisoikeustyötä tekeviä kumppaneitaan esimerkiksi Pakistanissa, Kuubassa, Etelä-Sudanissa ja Egyptissä.

Olohuoneensa ikkunasta Candelin osoittaa Kokkolan torille ja kertoo, että siellä hänen isänsä myi porkkanoita 90 vuotta sitten. Juuret kotikaupunkiin ovat vahvat.

Matkapäiviä kertyy 60–70 vuodessa. Aiemmin niitä tuli 100 vuodessa.

– Määrä väheni, kun vaimo kysyi kerran kotiin tullessani, että ”voitko kuvitella, että asuisit täällä”.

Työ vaatii kohtaamisia, koska todellisia ihmissuhteita ei voi muodostaa sähköpostitse.

Työtä on riittänyt lähempänäkin kotia. 12 Ylivieskassa asuvaa sudanilaista otti joulun jälkeen yhteyttä Candeliniin ja kertoi, että he eivät uskalla mennä enää ulos. Vihan taustalla oli perätön ilmianto tummaihoisen tekemästä raiskauksesta. Candelin tiedotti sudanilaisten pelosta medialle.

Johan Candelin täytti 70 vuotta huhtikuun 20. päivänä. Syntymäpäivä on sama kuin profeetta Muhammedilla, Hitlerillä ja Stalinilla. 

Candelin vietti syntymäpäiväänsä matkoilla, mutta kaukana turistirannoista. Hän jakoi lahjoja ja makeisia viidessä egyptiläisessä lastenkodissa. Hän palkkasi syntymäpäivärahoillaan neljä opettajaa, jotta 400 lasta oppisi lukemaan ja kirjoittamaan.

Se oli Candelinin näköinen juhlapäivä. Hän sanoo nauttineensa siitä paljon enemmän kuin tylsistä juhlapuheista.

– On paljon kivempaa antaa kuin saada.

Periaate ei nauti tänä päivänä suosiota. Ihmiset haluavat vapauksia ilman vastuuta. Candelinin mielestä Vapaudenpatsaan rinnalle pitäisi pystyttää vastuun monumentti.

– Minun tehtäväni ei ole yhtään arvokkaampi kuin miehen, joka käy katsomassa päivittäin sairaalassa sairasta vaimoaan ja vie tälle voileivän sekä lehdet. Jokaisella on mahdollisuus tehdä hyvää, jos vain haluamme.

Candelinin mielestä nyt ajatellaan vain omaa ja saavutettua etua. Siksi turvapaikanhakijoihinkin suhtaudutaan niin kielteisesti. 

1960-luvun jälkeen emme ole eläneet yhtä vaarallisessa tilanteessa kuin nyt, sanoo Candelin.

– Kun joku ampuu alas toisen maan suihkukoneen, seurauksena voi olla maailmanlaajuinen konflikti. Puhumattakaan siitä, jos Isis saa ydinaseita.

Niin sanotun arabikevään jälkeen tilanne on Candelinin mukaan monimutkaistunut ”erittäin vaarallisella tavalla”. 

– Syyriassa taistelee kymmenen ryhmää. Egyptissä, Irakissa, Iranissa ja Ukrainassa on vaarallinen tilanne. 

Lännessä tuudittaudutaan helposti amerikkalaisen elokuvan onnelliseen loppuun. Candelin muistuttaa, että 30–40 vuoden välein maailmanhistoriassa on tullut selkkauksia.

– Ihmisessä on sekä hyvä että paha. Kun paha saa vallan, järki sumentuu.

Uskonnon merkitys maailmassa on Candelinin mukaan paljon suurempi kuin Suomessa ymmärretään.

– Kun muslimit tulevat Eurooppaan ja näkevät televisiossa väkivaltaa ja alkoholia, he ajattelevat, että se kuuluu kristillisyyteen. Heille kaikki lännessä on kristinuskoa. Kun USA hyökkäsi Irakiin, Bush puhui terrorismin vastaisesta sodasta, mutta muslimeille se oli kristittyjen sota muslimeita vastaan.

Candelin sanoo, että yhteys maltillisiin muslimeihin vähentäisi radikaalien valtaa. Nyt radikaali islam on mediassa ainoa islamin ääni. Candelinin silmin suomalaiset elävät yhä yltäkylläisyydessä. Se velvoittaa auttamaan niitä, jotka tulevat tänne.

– Voi kysyä, onko ihminen niin viisas kuin luulee olevansa. Maailman varustelubudjeteilla kaikki köyhät pääsisivät kouluun ja saisivat hoitoa. Eurooppa käyttää huumeisiin puolet Suomen budjetista.

 

Päivän lehti

5.7.2020