Kanta-Häme

Jumalanpalvelukset Pyhän Laurin kirkossa harvenevat

Seurakunta perustelee asiaa saavutettavuudella ja keskittää messut Turenkiin ja Tervakoskelle kaksivuotisen kokeilun ajaksi.
Janakkalan seurakunta perustelee uudistusta muun muassa sillä, että Pyhän Laurin kirkko on huonosti saavutettavissa, sillä sinne ei sunnuntaisin kulje julkista liikennettä. Kuva: Jamo Jokinen

Janakkalan seurakunnassa alkaa vuoden 2019 alussa kokeilu, jonka myötä jumalanpalvelukset kesä-elokuuta lukuun ottamatta keskittyvät Turenkiin ja Tervakoskelle.

Sunnuntain messu pidetään Turengissa kello 10 ja Tervakoskella 13.

Poikkeuksia ovat joulun ja pääsiäisen ajan jumalanpalvelukset sekä muut juhlapyhät ja teemakirkot, joita järjestetään myös Pyhän Laurin kirkossa. Myös hautauksia ja vihkimisiä järjestetään kuten ennenkin ympäri vuoden.

Seurakunnan jumalanpalvelusten määrä ei vuositasolla vähene eikä Pyhän Laurin kirkkoa olla sulkemassa.

Tammi-maaliskuussa siellä on kuusi sunnuntain kello 10 messua, yksi vesper ja kolme viikkomessua. Kesä-, heinä- ja elokuussa messut pidetään vain Pyhän Laurin kirkossa.

Seurakunta perustelee asiaa sillä, että Pyhän Laurin kirkko on huonosti saavutettavissa, sillä sinne ei sunnuntaisin kulje julkista liikennettä.

Kun kokeilun aikaan juhlapyhinä ja teemapäivinä on messu Pyhän Laurin kirkossa, Eurolla kirkkoon -kirkkokuljetuksia pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan.

– Kokeilun ydinajatuksena on tuoda jumalanpalvelukset lähemmäksi ihmisiä, kirkkoherra Pekka Riikonen kertoo.

Kokeilu kestää kaksi vuotta. Aika on riittävän pitkä kokeilla, millaisina kirkkopyhinä messuja kannattaa järjestää Pyhän Laurin kirkossa.

Samalla seurakunta voi seurata, miten uudistus otetaan vastaan.

Kokeilulla ei seurakunnan mukaan tavoitella säästöjä.

Tavoitteena on, että harvoin kirkossa käyville ihmisille välimatka kirkkoon ei olisi este messuun menemiselle.

Päätöksen taustalla vaikuttaa se, että messuihin osallistuvien määrä on ollut vähenevä niin Janakkalassa kuin koko Suomessa ja uudistusta tukee se, että Turengissa ja Tervakoskella pidetyissä jumalanpalveluksissa trendi ei ole samalla tavalla laskeva.

Jumalanpalvelusten järjestämiselle Pyhän Laurin kirkossa kesäkauden ulkopuolella ei ole selkeää rytmiä tai muistisääntöä.

Seurakunta tiedottaa jumalanpalvelusaikatauluista monin eri tavoin. Tammi-maaliskuun jumalanpalvelukset on muun muassa koottu esitteeseen, jota on saatavilla seurakunnan eri toimipisteistä. Tietoa löytyy myös nettisivuilta www.janakkalanseurakunta.fi/jumalanpalvelukset.

– Toivotamme seurakuntalaiset lämpimästi tervetulleeksi messuihin kaikissa kirkoissamme. Tervakoskella ja Turengissa tarjoamme messun jälkeen myös kirkkokahvit, Pekka Riikonen kertoo.