Kanta-Häme

Junalippujen hinnoissa isoja vaihteluita

VR:n lippujen hinnoissa on huimia vaihteluja. Halvin normaalihintainen yhdensuuntainen lippu Hämeenlinnan ja Helsingin välillä maksaa asemalta lähtöpäivänä ostettuna 15,15 euroa ja kallein 26,14 euroa. Eläkeläisalennuksella halvimman lipun hinta on 7,60 euroa.

Hinta vaihtelee junatyypin ja lähtöajan mukaan. Paikallisjunissa liput ovat halvempia kuin IC-junissa ja hiljaisina aikoina halvempia kuin työmatkaliikenteen ruuhkissa.

Asiakkaalta vaaditaan viitseliäisyyttä lippujen hintojen selvittämisessä, mikäli junan ja matkustusajan voi valita itse.

Hämeenlinnalaisten matkustajien tavat hyvin tunteva kertoo, että monet eläkeläiset eivät omista tietokoneita, tai ainakaan käytä niitä junalippujen ostoon. Liput ostetaan aseman lippukassalta, kuten aina on tehty.

Sen sijaan halpoja paikallisjunia on opittu hyvin käyttämään. Nykyiset paikkurit ovat siistejä ja mukavia, eikä Helsingin reissuun kulu kuin vartti enemmän kuin IC:llä. Yksi lisävuoro aamu- ja toinen iltapäivälle tekisi monien mielestä terää.

Vaihtuviin hintoihin on totuttu

VR:n kaupallinen johtaja Lassi Rönkkönen sanoo, että matkustajat osaavat yhä paremmin hyödyntää vaihtuvia hintoja. Niihin on totuttu myös muussa matkustamisessa ja tavaroiden ostamisessa.

– Meillä tosin hintahaitari ei ole niin iso kuin esimerkiksi joillakin lentoyhtiöillä, hän sanoo.

Rönkkösen mukaan tarjoushinnoittelu ohjaa matkojen ostamista enemmän kuin kysyntään perustuva perushinnoittelu.

Kausi- ja sarjaliput ovat työmatkalaisten lippuja. Niillä voi matkustaa kaikilla junatyypeillä ja kausilippulaisille on varattu omat kiintiöpaikkansa juniin.

Kesäkuun alussa matkalippujen hinnoitteluperusteita muutettiin siten, ettei junatyyppi enää määrää lipun hintaa, vaan lähtöajat. Paikallisjunilla matkustaminen tosin on edelleen halvempaa kuin IC- tai Pendolino- junilla.

Yhtiön kanta-asiakasjärjestelmään Veturiin liittyneet saavat myös keskiviikosta alkaen tosi halpoja, viiden euron hintaisia lippuja joihinkin juniin. Hämeenlinnan ja Helsingin välillekin myydään näitä lippuja.

Alennusta normaalihinnasta saa myös, jos ostaa lippunsa ennakkoon, matkasta riippuen 3–7 vuorokautta ennen lähtöä. Tällaisia lippuja ei voi vaihtaa.

Aina ei kysytä hintoja

Hämeenlinnan asemalla junaa odottanut kuopiolainen Tauno Kandelin kertoo tietävänsä, että junalippuja on monen hintaisia, mutta kovin kirkkaana asia ei ole mielessä.

Hämeenlinnaan tullessaan hän osti muita edullisemman eko-lipun, mutta paluulipun hän osti asemalta hintaa katsomatta.

– En tiennyt ennalta paluun ajankohtaa. Yleensä työnantaja maksaa junamatkat, joita teen kerran tai kaksi parissa kuukaudessa Länsi-Suomeen tai pääkaupunkiseudulle. Yhdensuuntainen lippu Kuopioon maksoi nyt vajaat 70 euroa, hän kertoo.

Kotikulmilla mies liikkuu polkupyörällä tai autolla, junavaihtoehtoa ei ole tarjolla.

Seinäjokelainen Kati Kahri oli matkalla kotiinsa. Hämeenlinnassa hänkin oli työmatkalla.

– En ole selvillä lippujen hinnoista, mutta veikkaan niiden olevan kalliimpia työmatkaliikenteen aikoihin.

Kati Kahari ostaa junalippunsa työnantajansa tietokoneohjelman kautta ja lasku menee suoraan työnantajalle. Hän matkustaa ensimmäisessä luokassa, jotta liput voi vaihtaa tarpeen mukaan vuorolta toiselle. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

1.6.2020