Kanta-Häme

Juoksunaru ei korvaa lenkkeilyä

Omistajaansa kaupan tai ravintolan ulkopuolella odottava koira voi olla surkea näky.

Eläinsuojelulain tulkinnanvaraisuuden vuoksi koiria saatetaan eristää pitkiksikin ajoiksi. Esimerkiksi tilapäiselle kytkemiselle ei ole säädetty liikkumatilaa määrittäviä minimivaatimuksia eikä mitään aikarajaa.

Käytännössä eläinsuojeluviranomaiset ovat tulkinneet tilapäisyyden käsitettä tapauskohtaisesti ja niin, että yli tunnin kestävää päivittäistä ulkonapitoa ei pääsääntöisesti hyväksytä tilapäiseksi.

Valvonta on vaikeaa

Talvipakkaset saavat ihmisiä tekemään aiempaa innokkaammin myös eläinsuojeluilmoituksia.

– Silloin tällöin pihaan pitkäksi aikaa kytkettyihin koiriin törmää ja omistajia joutuu ohjeistamaan. Tämä ei kuitenkaan ole mielestäni meidän alueella mikään suuri ongelma, sanoo Riihimäen seudun valvontaeläinlääkäri Katri Heikkilä.

Esimerkiksi kotipihaan juoksunaruun kytketyllä koiralla on oltava liikkumatilaa vähintään 40 neliötä. Lain mukaan hihna ei saa päästä kiertymään puun, tolpan tai muun vastaavan esteen ympärille.

Riittävän suuri ja avara tilakaan ei silti riitä korvaamaan koiran kaipaamia virikkeitä, liikuntaa, leikkiä tai toisten koirien haistelua.

Heikkilän mielestä haastavaa eläinsuojelutarkastuksissa on juuri päivittäisen liikuntatarpeen valvonta. Se, koska koiran saama liikunta on riittävää, on hyvin tulkinnanvaraista.

– Valvontaa ei valitettavasti voida tehdä täysipäiväisesti. Siksi on mahdotonta todistaa, että koiraa pidetään liian pitkään kytkettynä ja että sitä ei ulkoiluteta päivittäin hihnassa, jos omistaja toisin väittää.

Koiranilma ei sovi koiralle

Hämeenlinnassa ei tällä hetkellä toimi virkaatekevää valvontaeläinlääkäriä. Vastuu eläinsuojelusta on jaettu neljän kunnanlääkärin kesken virka-ajalle maaliskuuhun saakka, ja kiireellisissä tilanteissa voi olla yhteydessä poliisiin.

Koiran ulkonapidon edellytyksiä koskevaa lainsäädäntöä on ehdotettu tarkennettavaksi esimerkiksi päiväkohtaisin aika- ja säärajoituksin sekä ohjeistuksin, jotka kieltävät koiran pitämisen kytkettynä pitkiä aikoja ilman valvontaa.

Eläinsuojeluvalvontaa tekevät ovat toivoneet myös muun muassa minimiä lenkkeilykerroista sekä uhkasakkoa ja teetättämisuhkaa järeämpiä ja nopeampia keinoja. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020