Kanta-Häme

Juoppohullu tuppaa valkokankaalle

Tähän elokuvanäytökseen ei kannata varata evääksi karkkipussia, sillä se jää todennäköisesti syömättä.

Välipäivinä ensi-iltansa saava Juoppohullun päiväkirja sisältää ennätysmäärän eritteitä. Iso osa vitseistä liittyy tavalla tai toisella miehen haaraväliin – tai siltä ensimmäiset parikymmentä minuuttia saattavat ainakin tuntua.

Juha Vuorisen suosikkikirjasarjaan pohjautuva elokuva on komedia, joka on pari-kolmekymppisen tekijätiimin käsissä muotoutunut ihan oikeasti koskettavaksi kertomukseksi suomalaisesta alkoholikulttuurista.

Päähenkilö Juha Bergia esittävä Joonas Saartamo lihoi yhdeksän kiloa lisäpainoa kahden kuukauden mittaisen projektin aikana.

– Painoa tuli, koska vedin päivittäin burgereita, pitsaa ja viinaa. Rooli kuin rooli, siihen haluaa syöksyä kunnolla sisään ja kokeilla rajojaan, Saartamo tuumaa mutkattomasti.

Rankkaa duunia

Berg alias Saartamo elää rankasti. Päivät lähtevät käyntiin vain, jos veren alkoholipitoisuus heiluu vaarallisen rajoilla. Viina piirtää hallusinaatioita ja muuttaa läheisiä ihmisiä runkkaaviksi idiooteiksi, citykaneiksi tai klovneiksi.

Vuorisen tuotanto oli Saartamolle ennen käsikirjoituksen lukemista aika lailla tuntematon.

– Täytyy myöntää, ettei darra- ja pieruvitsejä vilisevä kirjallisuus aikaisemmin oikein iskenyt. Suomileffoissa käytetään harmillisen harvoin absurdin keinoja tarinankerronnassa, jossa ohjaaja Lauri Maijala on ihan mestari. Oli hienoa, että Vuorinenkin toivoi tarinaan taiteellista lähestymistä, Saartamo kehuu.

Kahden kuukauden aikataulu merkitsi pitkiä ja rankkoja työpäiviä, jotka venyivät ajoittain jopa 12-tuntisiksi.

– Ei ollut helppoa maata keskellä Kallion katua aamuyöllä ja teeskennellä kituvansa puolitoista tuntia maassa henkeään haukkoen eri valaistuksissa, Saartamo muistelee.

Alkoholiongelma ei ole vitsi

Oikeassa elämässä raittiimpien elämäntapojen nimeen vannova Saartamo aloitti kuvauspäivän aamusauhuilla ja lopetti muutamalla kaljalla.

– Uskottava humalan näytteleminen on hyvin vaikeaa. Dokailin pitkin kuvauksia sen verran mitä pystyin, jotta sain luonnollista turvotusta ja punakkuutta. Ilmainen paha olo helpotti työntekoa, Saartamo virnistää.

Suunnitelma piti. Krapulasta huolimatta aikataulut eivät pettäneet ja repliikitkin pysyivät muistissa.

– Meikkaaja Salla Yli-Luopa kiitteli, että eläytymiselläni tein puolet hänenkin työstään!

Saartamon mukaan Juoppohullun päiväkirja on komedia, joka salakavalasti nostaa suomalaisen tavan käyttää alkoholia kahvipöytäkeskusteluun.

– Alkoholista on tullut oleellinen osa meidän kulttuuria jo pitkän ajan kuluessa, ja sen aiheuttamiin ongelmiin suhtaudutaan helposti naureskellen. Parasta valistusta on, kun todellisuus näytetään rehellisesti sellaisena kuin se on. (HäSa)

Elokuvan ensi-ilta 28.12.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic