Kanta-Häme

Juteini-dokumentti kruunaa suomen kielen juhlat

Suomalaisuuden puolestapuhuja kasvoi Hattulassa ja kävi koulunsa Hämeenlinnassa. Dokumentti sukeltaa 1700-luvun Suomeen.
 
 
Dokumenttiohjaaja Esa Sironen on odottanut tätä päivää sielu vereslihalla. Hämeenlinnassa pidettävässä suomen kielen 150-vuotisjuhlassa esitetään Sirosen käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva Jaakko Juteinista, Laulu Suomessa.
 
Vielä alkuviikosta tekijä ei ollut itsekään nähnyt elokuvaa kuin pätkinä, koska leikkaus jatkui viime metreille asti.
 
– Koskaan ei voi tietää, tuleeko filmistä hyvä vai huono, kokenut dokumentaristi huokaa.
 
Lähtökohdat ovat joka tapauksessa kohdillaan. Sirosen tuotantoyhtiö, kulttuuriosuuskunta Mielleyhtymä on valmistellut dokumenttia huolellisesti Jaakko Juteini -seuran kanssa jo kolme vuotta.
 
Vaikka historiadokumentti on Jaakko Juteini -seuran tilaustyö, Sironen kiinnostui käsikirjoittajana ja ohjaajana aiheesta heti.
 
– Meillä on vain vähän tietoa Juteinista.  Yksi laulunpätkä (Arvon mekin ansaitsemme) ja yksi miniatyyrikuva, hän sanoo.
 
Elokuvan tekijänä hän halusi näyttää, mikä mies Juteini oikein oli ja minkälainen Suomi oli 1800-luvun alussa ennen Snellmanin, Lönnrotin, Runebergin ja Kiven aikaa.
Iso urakka pieneltä …yhdistykseltä
 
Jaakko Juteini -seuran puheenjohtaja Eero Ojanen myöntää, että tunnin dokumenttielokuva on pieneltä kirjallisuusyhdistykseltä rohkea teko ja iso työ.
 
Ojanen voi ensi-illan aattona kuitenkin todeta, että suunnitelma on ollut realistinen. Tarvittava rahoitus, vajaat 50 000 euroa, saatiin Hattulan kunnalta ja Hämeen rahastolta. Aikataulutkin ovat pitäneet.
 
– Kyllä Juteini aina yhden elokuvan ansaitsee. Hän on kaikesta huolimatta aika tuntematon hahmo nykyään, Ojanen sanoo.
 
Seuran tavoitteena on ollut tarjota jonkinlainen kokonaiskuva Jaakko Juteinista ja hänen työstään suomen kielen hyväksi.
 
– Juteini tavallaan ennakoi sitä, mikä sitten toteutui vuoden 1863 kieliasetuksessa, Ojanen sanoo.
Hänen mukaansa yhteisen suomen kielen myötä syntyi myös ajatus yhteisestä suomalaisesta kulttuurista ja suomalaisuudesta. 
 
Matti Nurminen …Juteinina 
Dokumentti yhdistelee fiktiota ja asiantuntijahaastatteluja.  Draamallisesti elokuva alkaa Hattulan Jättiläisen kiveltä Juteinin koulutien varrelta. Toinen tarinanpätkä näyttää, kuinka Juteini saapuu vanhana viipurilaisena virkamiehenä kotiseudulleen katsomaan, vieläkö löytyy tuttuja paikkoja.
 
Nuorena Jaakkona esiintyy hattulalainen Samu Hanska. Vanhana Juteinina nähdään hämeenlinnalainen näyttelijälegenda Matti Nurminen.
 
– Nuori ja vanha Juteini piti saada samaan kuvaan, kohtaamaan hattulalaisessa maisemassa, ohjaaja Sironen kertoo. Miten se tapahtuu, paljastuu vasta ensi-illassa.
 
Asiantuntijoiden …posket hehkumaan
Sirosen mukaan draamalliset kohtaukset kuvittavat asiantuntijahaastatteluja, jotka käsittelevät suomen kieltä ja kirjallisuutta. Asiantuntijoina on kuultu lähes kahtakymmentä 1700–1800-lukujen tutkijaa Matti Klingestä lähtien.
 
Esa Sironen naurahtaa, ettei lähes 200 vuotta sitten eläneestä Jaakko Juteinista voi saada aikalaiskuvauksia eikä silminnäkijälausuntoja, vaan on turvauduttava tutkijoiden tietoihin.
 
Se on joidenkin elokuvagurujen mielestä pyhäinhäväistys. Pitäisi kuulemma luottaa vain silminnäkijöihin.
 
– No, meidän tehtävämme oli saada asiantuntijat kertomaan aiheesta niin, että posket hehkuvat, hän sanoo.
 
Tavoitteena …televisiolevitys
Esa Sironen ei odota, että Juteini-dokumentista tulisi suuren yleisön elokuva. Pääasia, että se puhuttelisi suomen kielestä ja kulttuurista kiinnostuneita tavallisia katsojia.
 
Osuuskunta Mielleyhtymä on tehnyt paljon historiallisia dokumentteja, ja monia niistä on esitetty televisiossakin.
 
Jaakko Juteini-seuran puheenjohtaja Eero Ojanen toivookin, että myös Juteini-dokumentti saataisiin televisioon, jolloin se saisi mahdollisimman suuren yleisön.
 
– Ja lisäksi tietenkin toivon, että filmillä olisi näyttöä ja käyttöä Juteinin lapsuudenmaisemissa Hämeenlinnan seudulla erilaisissa yhteyksissä, hän sanoo.
 
Ojasen mielestä Laulu Suomessa -dokumentin tehtävä on muistuttaa meitä omista juuristamme ja suomalaisuuden noususta. Lisäksi se on tarina yksilön lahjakkuudesta ja tuotteliaisuudesta.
 
– Sanalla sanoen se elävöittää historiaa. (HäSa)
 
 
Laulu Suomessa. Jaakko Juteinista kertovan dokumenttielokuvan ensiesitys on Hämeenlinnan Vanaja-salissa 4.8. kello 14 alkavan suomen kielen 150-vuotisjuhlan päätteeksi.
 
 

Päivän lehti

30.5.2020