Kanta-Häme

Juteinikeskus avattiin: Kiireetön, kengätön, muttei kirjaton koulu

Juteinikeskus avattiin torstaina yhdeksältä yliluutnantti Kimmo Kopran saksofonifanfaarilla.

258 alakoululaista vanhempineen todistivat uudenaikaisen opetuksen alkua Hattulassa. Rehtori Minna Kallio toivotti puheessaan lapsille kipinää uuden oppimiseen.

Nauhan leikkasivat oppilaat Onni Rounala ja Alina Lapakko sivistysjohtaja Jari Wihersaaren ja teknisen johtajan Juha Prittisen avustuksella.

– Oli lippu salossa ja upea peltomaisema edessä. Kyllä me olemme etuoikeutettuja. Toivottavasti meillä on kiireetön, kengätön, muttei kirjaton koulu, Kallio pohtii.

Viides- ja kuudesluokkalaiset lapset jäivät tunniksi pihalle leikkimään ja pelaamaan. Ykkös- ja kakkosluokat lähtivät heti tutustumaan uuteen kouluun. Sisällä saa olla ainoastaan ilman kenkiä.

Kolmoset ja neloset siirtyivät heti avajaisten jälkeen omaan oppimisympäristöönsä. Lapset istuutuivat pehmeille porraspenkeille ja lattialle. Pulpetteja ei ole eikä tule. Loput työtuolit tulevat parin viikon kuluessa.

Opettajat Soja Männistö, Eija Ojanen, Mari Tuomela, Irma Pajuoja ja Satu Vanha-Kämppä esittäytyivät lausumalla ystävyysloruja.

– Ollaan ystäviä jookos, ollaan ananas ja kookos, lausui erityisopettaja Mari Tuomela.

Opettajat kehottivat lapsia tutustumaan uusiin kasvoihin. Ensimmäinen tehtävä olikin oman nimilapun askartelu.

Oppilaat saivat itse muodostaa askarteluryhmät. Nelosluokkalaiset kaverukset Linnea Planting ja Odessa Smeds valitsivat vaaleanpunaiset paperit nimilapuille.

– Aluksi jännitti, koska en tiennyt, kuka opettaja mulle tulee, Planting sanoo ja piirtelee sateenkaarta nimensä viereen.

– Jännittää, mutta tuntuu kivalta. Tiesin, että täällä on tuttuja opettajia Parolasta. Eija on paras, kun se on niin kiltti, Smdes selittää.

Tytöt tuumaavat, että tähän kouluun tulee huomenna mielellään uudestaan.

Viime keväänä kaikki lapset kävivät koulua muualla. Mari Tuomela kertoo, että kolmos- ja nelosluokkien oppilaista valtaosa on tullut Hurttalasta ja parikymmentä Parolan koulusta.

– Kolme viime vuotta Parolan koulu on pullistunut yli 300 oppilaan määrästä, koska lakkautetusta Hurttalan koulusta tuli niin paljon lapsia. Keväällä järjestettiin haku, jossa vanhemmat saivat ilmoittaa lapsensa Juteinikeskukseen, Tuomela selittää.

Kallion mielestä Juteinikeskus on valtakunnallisen tason edistysaskel. Koulu on suunniteltu varta vasten uutta opetussuunnitelmaa palvelevaksi.

– Muualla Suomessa ei ole tällaisia kouluja kuin Juteinikeskus ja uusi Tuomelan koulu. Olen ylpeä kunnan rohkeudesta olla mukana muutoksessa, hän sanoo.

Avoimet oppimisympäristöt on suunniteltu tarkoin akustiikkaa, valaisimia ja opetusteknologiaa myöten.

– Emme tehneet pelkästään seiniä. Lasten hyvinvointi on tärkeintä ja se toteutuu, kun opettajilla on voimaa opettaa. Haluan ajatella, että yksi plus yksi on kolme eli enemmän hyvää saadaan aikaiseksi yhteistyöllä, hän luottaa.

Vanhempien tutustumisillat järjestetään ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona. HÄSA

 

Artikkelia muokattu klo 11:00. Nauhanleikkaajapojan nimi on Onni Rounala.