fbpx
Kanta-Häme

Juteinikeskus on valmistumassa - Koululaiset saavat pian tulla!

Parolan Juteinikeskuksen liikuntasalin lattialla näyttää kulkevan erivärisiä viivoja sikin sokin. Se on yksi osoitus siitä, kuinka monenlaiseen käyttöön sali ja koko uusi koulutalo on suunniteltu.

– Täällä on tarkoitus pelata ainakin kahdeksaa erilaista peliä, siksi viivojakin tarvitaan niin paljon, rakennusprojektin vetäjä Risto Hast kertoo.

– Täällä voi pelata esimerkiksi salibandya, futsalia, sulkapalloa ja lentopalloa.

Hast kuljettaa toimittajaa ja kuvaajaa ympäri taloa hieman huolestuneen näköisenä. Mukana kulkee tabletti, johon hän on merkinnyt kohtia, joihin rakentajien pitäisi jossain vaiheessa vielä puuttua.

– Koskaan ei tunnu olevan aikaa tehdä kerralla kunnollista, mutta jälkikäteen korjauksiin kyllä löytyy aikaa, hän mutisee – vähän siihen malliin, että tämä on nähty jo monta kertaa.

Toisaalta kosteusongelmia ei uuteen taloon pitäisi tulla, siitä on pidetty koko rakentamisajan huolta – korvaahan uusi koulu Hurttalan koulun, jonka käyttö jouduttiin lopettamaan nimenomaan huonon sisäilman takia.

Juteinikeskus sai myös niin sanottua homekoulutukea valtiolta.

– Kosteustilannetta on mitattu koko ajan erilaisin anturein, joten kaikki pinnat ovat kyllä kuivuneet tarpeeksi ennen uusia työvaiheita. Myös urakoitsija on mitannut kosteutta. Kosteuden tarkkailua voidaan jatkaa vielä vaikka kymmenen vuotta, jos niin halutaan.

Yhtään kalustetta talossa ei vielä ole. Hast sanoo, että nyt näyttää siltä, etteivät kaikki kalusteet edes ehdi koululle ennen lukuvuoden alkua.

Koululaiset joka tapauksessa valtaavat koulutalon syyslukukauden alkaessa 11. elokuuta. Siihen on enää pari viikkoa.

Kalusteiden puuttumisen vuoksi tiloissa ei näytä vielä aivan valmiilta, vaikka loppusiivouskin on osittain jo tehty.

Kokonaiskuvaksi tiloista muodostuu avaruus ja valoisuus. Suuria, avoimia tiloja on runsaasti, perustuuhan opetus niin sanottuihin avoimiin oppimisympäristöihin.

Toisessa kerroksessa on kolme avointa tilaa: ykkös- ja kakkosluokkalaisille, kolmos-nelosille ja viitos-kutosille. Avoimiin tiloihin ei tule pulpetteja, vaan toisentyyppisiä kalusteita, kuten sohvia.

Isoissa ryhmissä työskentelee useampia opettajia ja avustajia. Ainakin viitos-kutosten tilaan aiotaan kuitenkin asentaa myös väliverhoja.

Toisessa kerroksessa ovat myös erikoisluokat esimerkiksi kieliä, musiikkia, kuvaamataiteita ja käsitöitä varten. On myös märkätila, jossa voidaan tehdä vaikka kemian kokeita.

Koulu- ja liikuntatiloilla on paljon muitakin käyttäjiä kuin itse koulu. Muun muassa liikuntaseurat ja varuskunta alkavat käyttää liikuntasalia, ja esimerkiksi Vanajaveden opisto ja Sibeliusopisto toisen kerroksen luokkahuoneita.

Tämä on Hastin mukaan otettu huomioon suunnittelussa. Juteinikeskukseen voi päästä sisälle avaimella, lätkällä tai koodilla. Koodi saatetaan antaa yksittäiselle vierailijalle niin, että se mitätöityy heti sisäänpääsyn jälkeen.

Lisäksi tiloihin tulijat pääsevät vain tiettyihin osiin taloa. Liikuntasalin iltakäyttäjä ei siis pääse kiertämään koko taloa. HäSa

Menot