Kanta-Häme

Juteinin koulun alue vahvoilla kampukseksi – Hattulan valtuusto päättää keskiviikkona uuden koulun paikan

Hattulan valtuusto päättää keskiviikkona, mihin Parolassa rakennetaan uusi koulu.
Juteinikeskuksen alueella on juuri käynnistetty kaavamuutos.
Juteinikeskuksen alueella on juuri käynnistetty kaavamuutos.

Hattulan valtuusto päättää keskiviikkona, mihin päin Parolaa rakennetaan uusia koulutiloja. Valinnanvaraa ainakin riittää.

Valmisteluvaiheessa esillä on ollut viisi vaihtoehtoa, jotka sijaitsevat joko Parolan koulun tai Juteinin koulun lähialueella.

– Nyt tärkeintä on, että valtuusto osoittaa paikan, jotta jatkosuunnittelu saadaan käyntiin, sanoo Hattulan tekninen johtaja Juha Prittinen.

Hänen mukaansa mikä tahansa esillä ollut paikka käy siinä mielessä, että tarvittava rakentaminen on mahdollista. Osa alueista vaatii kuitenkin kaavamuutoksen, osa ei, mikä vaikuttaa aikatauluun.

Loppusuoralla vahvimmilla on Juteinin koulun ympäristö, jota kunnanhallitus ehdottaa uudisrakennuksen paikaksi. Tätä esitti Mari Monto (vihr.) kunnanhallituksen kokouksessa, ja esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Alueella on juuri päätetty käynnistää kaavamuutos, jonka kuluessa tarkastellaan Pälkäneentien, Hattulantien ja arvokkaan peltomaiseman rajaamaan kolmion maankäyttöä.

– Tarkoitus on esimerkiksi selvittää, voidaanko Hattulantien varressa sijaitsevaa hiekkaparkkia hyödyntää, vai kannattaisiko kaikki koulurakentaminen ohjata koulurakennuksen pohjois- ja itäpuolelle, sanoo Juha Prittinen.

Juteinikeskuksen hiekkakenttä on mukana selvitystyössä, kun alueen kaavaa muutetaan.

Kunta omistaa peltoa Pälkäneentien tuntumassa noin puolen kilometrin päässä Juteinikeskuksesta. Sinnekin koulua on hahmoteltu, mutta kunta on käynnistänyt myös keskustelut aivan koulutontin tuntumassa sijaitsevista rakentamattomista rivitalotonteista.

– Yhdessä kunnan omistamien maakaistaleiden kassa siihenkin mahtuisi uudisrakennus.

Juteinikeskuksen läheisyyteen ja varsinkin Hattulantien varteen rakentamista rajoittaa se, että avoin näkymä peltojen yli Pyhän Ristin kirkon suuntaan on määritelty arvokkaaksi kulttuurimaisemaksi.

Prittisen mukaan valtuusto voisi tässä vaiheessa linjata, että rakentaminen sijoitetaan mahdollisimman lähelle Juteinikeskusta.

– Tällöin varsinainen maankäyttöpäätös tehtäisiin osana asemakaavoitusta, kuten kunnanhallitus päätti.

Prittinen arvioi, että jos valtuusto valitsee Juteinin koulun lähialueen ja kaavatyö etenee nopeasti, voisi uudisrakennus olla valmiina syksyksi 2021.

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto on korostanut, että tässä vaiheessa ei vielä lyödä lukkoon esimerkiksi sitä, keiden käyttöön uudet tilat rakennetaan.

Tilat tarvitaan kuitenkin korvaamaan nykyisen yhteiskoulun eli yläkoulun rakennus, jossa on todettu sisäilmaongelmia.

– Tällä hetkellä rakennuksessa on seitsemän luokkatilaa pois käytöstä, koska niissä ei ole terveellistä olla, sanoo rehtori Minna Kallio.

Kun sijoitusvaihtoehtoja mietittiin noin vuosi sitten, asiaa selvittänyt työryhmä piti parhaana uudisrakennusta Parolan koulun tuntumaan ns. opettajien parkkipaikan kohdalle. Alueella on sopiva kaava valmiina, eli työ pääsisi käyntiin nopeasti.

Juha Prittisen mukaan tätä vaihtoehtoa puoltaisi myös se, että päärata kulkee lähellä.

– Siihen rakentamalla saisimme kohennettua Parolan ilmettä junalla kulkeviin päin. Hämeen linnaa lukuunottamatta radanvarren näkymät ovat aika ankeita. HÄSA

Sivistyslautakunta ehdotti uuden koulun paikaksi metsäaluetta Koulutien ja yhteiskoulun tuntumassa.

 

Valinnanvaraa riittää

Hattulassa kunnanhallitus esittää uuden koulun rakentamista Juteinikeskuksen läheisyyteen.

Kunta omistaa peltoalueen Pälkäneentien tuntumassa noin puolen kilometrin päässä Juteinikeskuksesta. Sitä ja koulun hiekkaparkkipaikkaa voi ehkä hyödyntää. Samoin on keskusteltu lähempänä sijaitsevista rivitalotonteista.

Sivistyslautakunta piti parhaana kallioista metsäaluetta Koulutien tuntumassa yhteiskoulun vieressä. Alueella on Y-kaava, eli rakentaminen olisi mahdollista nopeasti.

Tekninen lautakunta kannatti rakentamista Parolan koulun lähelle ns. opettajien parkkipaikan alueelle. Myös tässä on valmiiksi Y-kaava.

Lisäksi vaihtoehtona on ollut muun muassa Parolan urheilukentän alue. Se vaatisi kaavamuutoksen.

Päivän lehti

23.1.2020