Kanta-Häme

Juteinin koulun hiekkaparkki vahvoilla uuden koulun paikaksi Hattulassa, asia ylimääräisenä ensi viikon valtuustoon

Hattulan kunnanhallitus pitää ylimääräisen kokouksen keskiviikkona ennen valtuustoa. Paikka halutaan nyt lyödä lukkoon, jotta hankesuunnitelma saadaan vauhtiin.
Juteinin koulun hiekkakenttä on varmistumassa Hattulan uuden koulun paikaksi. Kuva: Riku Hasari, kuvankäsittely Soile Toivonen

Juteinin koulun hiekkaparkkipaikka on vahvoilla Hattulan uuden koulun paikaksi. Hattulan valtuusto päätti kesäkuussa, että uuden yhtenäiskoulun tilat rakennetaan Juteinin koulun läheisyyteen. Tarkempi paikka jäi silloin auki.

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto kertoo, että kesän aikana alueen asemakaavoituksen yhteydessä paikka on tarkentunut.

– Nyt on varmistunut se, että tarvittavat tilat mahtuvat hiekkaparkkipaikan alueelle. Siksi sijoituspaikka on hyvä ratkaista nyt, niin että hankesuunnitelman teko saadaan vauhtiin, Koivisto sanoo.

Ylimääräinen kokous

Asia tulee esille kunnanhallituksen ylimääräisessä kokouksessa ensi keskiviikkona, ja tarkoitus on saada se myös samana iltana kokoontuvan valtuuston käsittelyyn.

– Tätä esitellään valtuutetuille maanantaina valtuustoinfon yhteydessä.

Hattulantien varressa sijaitsevan hiekkaparkkipaikan valintaa uuden koulurakennuksen paikaksi on jarruttanut se, että alue rajautuu Hurttalan peltomaisemaan. Avoin näkymä peltojen yli Pyhän Ristin kirkolle on määritelty arvokkaaksi kulttuurimaisemaksi ja rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Kaksikerroksiselle vihreää valoa

Jotta kaikki tarvittavat tilat mahtuvat hiekkaparkkipaikalle, rakennuksesta täytyisi tehdä kaksikerroksinen.

Kunnanjohtaja kertoo, että asiasta on keskusteltu alustavasti Museoviraston edustajien kanssa.

– Tämäkin asia tarkentuu edelleen suunnittelun yhteydessä, mutta sieltä on näytetty vihreää valoa kaksikerroksiselle rakennukselle.

Hattulassa on useaan otteeseen korostettu, että tilojen käyttäjää ei ole vielä lyöty lukkoon. Uudet tilat tarvitaan, koska nykyisessä yläkoulun rakennuksessa on todettu sisäilmaongelmia.

– Tämä asia on ennallaan, eli tässä vaiheessa ei vielä ole päätetty, minkä ikäisiä lapsia tai nuoria uuteen rakennukseen tulee.

Lukion tilanne pohdituttaa

Keskustelua on herättänyt myös lukion tilanne. Kulutuskuntayhtymä Tavastian ylläpitämä Parolan lukio toimii tällä hetkellä yhteiskoulun yhteydessä. Lukion käytössä olevat tilat ovat uudemmat ja paremmassa kunnossa kuin yläkoulun.

Lukion opiskelijakunta, yhteiskoulun oppilaskunta ja Hattulan nuorisovaltuusto ovat ottaneet kantaa lukion paikkaan esimerkiksi Hämeen Sanomien yleisönosastossa. Kannanoton mukaan lukio pitäisi jatkossakin sijoittaa samaan yhteyteen yläkoulun kanssa.

Myös kesäkuun valtuustossa keskusteltiin samasta asiasta. Osa valtuutetuista olisi halunnut silloin samalla päättää, että myös lukiolle rakennetaan tilat Juteinin koulun alueelle. Tämä ehdotus jäi kuitenkin vähemmistöön, kun valtuusto äänesti asiasta. HÄSA

Lue myös: Hattulassa koulurakentamisen suunnaksi Juteinin koulu

Useita vaihtoehtoja

Hattulassa uudelle koululle on asian valmistelun aikana ollut esillä lukuisia vaihtoehtoja.

Valtuusto päätti kesäkuussa, että uusi koulu rakennetaan Juteinin koulun läheisyyteen.

Nyt vahvoilla olevan hiekkaparkkipaikan lisäksi uudisrakennusta on hahmoteltu Pälkäneentien tuntumaan pellolle noin puolen kilometrin päähän Juteinikeskuksesta.

Lisäksi esillä ovat olleet rakentamattomat rivitalotontit aivan Juteinikeskuksen takana.

Ennen viime kesäkuun valtuustoa tekninen lautakunta kannatti uuden koulun rakentamista Parolan koulun yhteyteen ns. opettajien parkkipaikalle.

Sivistyslautakunnan ykkösehdokas oli nykyisen yhteiskoulun ja lukion lähellä sijaitseva mäki.

Päivän lehti

18.1.2020