Kanta-Häme

Juuret vetivät arkkitehtuurin pariin

”On hienoa, jos ihminen jättää jälkensä jotain pysyvää.”

Näin filosofisesti ajattelee Arkkitehtitoimisto RCo oy:n toimitusjohtaja ja osakas, rakennusarkkitehti Juha Laine omasta alastaan.

– Arkkitehtuurissa kiehtoo se, että siinä näkee selkeästi oman kätensä jäljet. Haluan olla mukana luomassa jotain pysyvää. Minulla ei kuitenkaan koskaan ole ollut mitään monumentaalisia arkkitehtuuriajatuksia; että pitäisi saada luotua jotain, joka tuo iloa ja merkitystä, Laine painottaa.

Kiinnostus arkkitehtuuriin juontaa Juha Laineen lapsuudesta – Luolajassa sijaitsevalta kotitilalta, jossa hän pienestä pitäen oppi puuhastelemaan kaikenlaista rakennusmestari-isänsä ja vaarinsa kanssa.

– Maalla kun asuttiin, siellä käytännössä koko ajan korjattiin ja tehtiin jotain. Pienenä myös rakentelin pahvista ja paperista kaikenlaisia pienoismalleja, ja jo poikasena piirtelin taloja.

Lukion jälkeen hän haki sekä lukemaan rakennusarkkitehdiksi että mallipuusepäksi ja pääsi molempiin, mutta valitsi ensimmäisen.

– Se oli kyllä hyvä valinta!

Nyt Laine johtaa neljän osakkaan arkkitehtitoimistoa Hämeenlinnassa.

Kun ennen työstä puolet oli asuntosuunnittelua, on sen osuus nyt vain 20 prosenttia.

– Korjausrakentamisen lisääntyminen on pitänyt meidät hengissä. Sillä puolella paljon on vuosien saatossa jäänyt tekemättä, ja nyt se näkyy, Laine sanoo viitaten 30–40 vuotta kestämään suunniteltua betonielementtirakentamista.

Työnsarkaa muodostuu päiväkotien korjauksien ja rakentamisten suunnittelussa, mutta myös asuin- ja liikerakennusten sekä toimitilojen puolella Etelä-Suomen alueella yhteistyökumppaneiden kanssa.

Päivän sana on nyt kehittynyt tilaelementtirakentaminen, jossa rakennukset ja tilat ovat helposti muunneltavissa, laajennettavissa ja siirrettävissä, jos tarpeet muuttuvat.

Arkkitehtitoimisto RCon käsialaa ovat muun muassa Lammille ja Hyvinkään asuntomessualueelle rakennetut tilaelementtipäiväkodit.

Haasteita alalla riittää, kuten muuttuvan tekniikan tasalla pysyminen. Suunnittelua säätelevät muun muassa uudet energiamääräykset.

– Nyt, kun mennään nollaenergiakiinteistöihin, on tarkkaan mietittävä, miten ne saadaan toteutettua niin, että perusrakennus kestää. Kiinteistöjen ylläpidon ja huollon merkitys kasvaa entisestään, Juha Laine pohtii.

Rakentamisen tasoa hän pitää kuitenkin Suomessa hyvänä.

– Ainakin ilmastollisesti vaativampia olosuhteita saa hakea.

Tunnusomaisena tälle aikakaudelle Laine pitää rakentamisessa julkisivujen epäsymmetrisyyttä.

– Täällä on hyvin hillittyä arkkitehtuuria. Rohkeat toimeksiannot inspiroivat meitä suunnittelijoita eniten.

Juha Laineen silmään ottaa erityisesti yksi paikallinen rakennus, ja se on kauppakeskus Goodman.

– Se on yksinkertaisesti rumahko! Se ei ole keskustarakentamista. Ainakin toistaiseksi se on liian irrallinen ja erillään. Ja se ei ole hyvä asia! HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic