Kanta-Häme

Juuriharjaterapiaa matoille ja mielelle

Useampi seurue hikoilee Solvikin rannalla ja palvoo aurinkoa. Köllöttely hiekalla on mainio tapa viettää kuumaa sunnuntaipäivää.

Nenään kantautuu mäntysuovan tuoksu, ja noin kymmenen metrin päästä kuuluu tekstiiliä hinkkaavan juuriharjan ääniä. Kaikki eivät ole saapuneet rannalle loikoilemaan. Solvikissa houkuttelee myös sen matonpesupiste.

Paikalla on vain yksi kuunari, joka taistelee punaisen mattonsa kanssa keskittyneesti.

– Matonpesu on tosi kivaa, sillä se muistuttaa minua lapsuudestani, Kaisu Grönvall kertoo.

Grönvall kertoo kasvaneensa Enossa, Pohjois-Karjalassa. Hän pesi matot siskojensa kanssa, pitäen välillä pulikointitaukoja.

 

Moni pesee matot nykyään painepesurilla, mutta Grönvall nauttii työskentelystä käsin. Hän haluaa mattojensa tuoksuvan nimenomaan mäntysuovalle.

– Tämä ei ole kovin raskasta, sillä olen tottunut tekemään raskasta työtä, keittiössä työskentelevä Grönvall sanoo.

Matonpesijöiltä voi Grönvallin mukaan kuulla monenlaisia tarinoista heidän matoistaan. Erityisesti silloin, jos ne ovat itse kudottuja tai suvussa kulkeneita mattoja.

– Tällä punaisella matollani ei ole mitään erityisen hienoa tarinaa, ikävä kyllä. Se on ostettu kaupasta, Grönvall nauraa.

 

Herniäisten rannan matonpesupisteellä Hattulassa käy Solvikia isompi kuhina. Monet ovat selvästi päättäneet hoitaa kesän mattopyykin alta pois.

Johanna Kokkomäki muutti Herniäisiin kymmenisen vuotta sitten. Hän on käyttänyt rannan pistettä siitä asti. Tänään työn alla ovat jo kesän viimeiset matot.

– Lapsi on vatsataudissa kotona, joten vuorottelemme mieheni kanssa pesutehtävissä. Matonpesussa on jotenkin hyvää fiilistä, Kokkomäki sanoo.

Kokkomäki kokee käsipesun puhdistavan matot paremmin. Myös hän nauttii mäntysuovan tuoksusta juuri pestyissä matoissa.

 

Yli 50 vuotta naimissa olleet Hannu Huuskonen ja Riitta-Liisa Huuskonen ovat tehneet selkeän työnjaon: Riitta-Liisa pesee, Hannu mankeloi.

– On mukava katsella uimassa käyviä ihmisiä. Uusia ystäviä en ole kuitenkaan saanut, Hannu Huuskonen kertoo hymyillen.

Riitta-Liisa Huuskosta naurattaa kysymys matonpesupaikoilla kuulluista tarinoista.

– Kun tulin tänään pesemään mattoja ja tervehdin muita, vain yksi vastasi. Sen sijaan jos tulee aamuseitsemältä, saattaa joku kertoa koko elämäntarinansa. HäSa

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic