Kanta-Häme

Jyrkänne hankaloittaa Luotian kehittämistä

Iso-Roineen rannalla sijaitsevalle Luotian alueelle tuskin tulee lomakylää tai muutakaan isompaa matkailutoimintaa.

Hanke on pudotettu Hämeenlinnan elinvoimaohjelmasta. Syynä on se, ettei Luotian alue sovi esimerkiksi lomakylän paikaksi hankalan maastonsa vuoksi.

Linnan Kehityksen johtaja Ari Räsänen sanoo kiertäneensä useidenkin kiinteistökehittäjien kanssa alueella, mutta sen kaksijakoisuus on ongelmana.

– Siinä on peltoalue, jolla sijaitsee pari vanhaa rakennusta. Ranta on hankalasti saavutettavissa jyrkänteen alla. Se on hankalaa, eikä siitä kohteesta oikein kukaan ole kehittämismielessä innostunut.

Räsänen muistelee, että alue olisi noin 10 hehtaarin laajuinen ja vanhoja rakennuksia ympäröivä peltoalue siitä noin puolet.

– Jää nyt Linnan Tilapalvelujen mietittäväksi, kuinka tämän kohteen kanssa edetään.

Vanha suunnitelma

Lomakyläsuunnitelma syntyi alun perin jo itsenäisen Hauhon kunnan aikaan.

Luotian alueelle oli tarkoitus laatia kaava, joka mahdollistaisi matkailutoiminnan. Niin pitkälle ei kuitenkaan päästy, eikä hanke nyt näytä etenevän Hämeenlinnankaan omistuksessa.

– Maasto on siinä niin hankala, että haaveeksi taitaa jäädä. Yhteys vanhalta lastenkodilta rantaan on todella kivikkoinen, Linnan Tilapalvelujen toimitusjohtaja Raili Salminen pohtii.

Lomakylä tarvitsisi kunnallistekniikan.

– Sitä siellä ei ole ja sen rakennuttaminen tulisi todella kalliiksi.

Nikkaroitavaa tarjolla

Alueella sijaitsee Hauhon vanha lastenkoti, joka on ollut käyttämättömänä vuosikausia.

– Se on aika heikossa kunnossa. Siellä on vuosien varrella ollut joitakin vesivahinkoja. Se on kuitenkin ollut todella hieno rakennus. Harmi, jos se menee ihan itse edestään.

Salminen kertoo, että parhaillaan selvitetään kaavoittajien kanssa, olisiko mahdollista irrottaa kokonaisuudesta lastenkoti ja jonkinlainen määräala sen ympäriltä.

– Ihan kuivanmaan tonttia olemme ajatelleet. Vaikka lastenkoti on huonossa kunnossa, joku alan harrastaja, joka itse osaisi tehdä kunnostustöitä, voisi siitä innostua. Ehkä kevään korvalla saamme sen myyntiin.

Hieno hiekkaranta

Alueella sijaitsee myös veteraanijärjestöjen rakennuttama maja.

– Se on veteraanien omistuksessa, mutta kaupunki omistaa maan. Ajatuksena on ollut, että siinä vaiheessa, kun majalla ei enää ole käyttöä, se palaa kaupungin omistukseen.

Lomakyläidean syntyyn on varmasti vaikuttanut se, että Luotiassa on myös hieno hiekkaranta, joka ainakin veneellä on saavutettavissa.

– Siksi pääosa alueesta varmaan kannattaa säilyttää yleisessä käytössä ja kaupungin omistuksessa. Voihan olla, että vielä syntyy ideoita, kuinka sitä voisi hyödyntää. (HäSa)