Kanta-Häme

Jytky saapuu sähkömarkkinoille - Olkiluoto 3:n uuden jättituotannon odotus näkyy jo

Olkiluoto 3 -ydinvoimala on valmis, mutta vielä ei tiedetä, milloin se aloittaa tuotannon.
Maailman suurimman ydinvoimalan Olkiluoto 3:n reaktorirakennus on valtava. Kuva: Arno Juutilainen
Maailman suurimman ydinvoimalan Olkiluoto 3:n reaktorirakennus on valtava. Kuva: Arno Juutilainen

Olkiluoto 3:n reaktorin ja sähköntuotannon käynnistyminen järisyttää sähkömarkkinoita. Verkkoon liitetään kerralla ilmeisesti ensi talvena 1 600 megawattia uutta sähköntuotantoa.

– Pohjoismaiseen Nordpoolin sähköverkkoon ei ole koskaan liitetty kerralla näin suurta sähköntuotantoa, sanoo Teollisuuden Voiman TVO:n viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa.

TVO ja ydinvoimaa rakentava konsortio eivät ole ilmoittaneet tarkkaa aikaa, milloin Olkiluoto 3 reaktorin polttoaine ladataan ja milloin sähköntuotanto käynnistyy. Sähkömarkkinoilla kuitenkin jo näkyy, että uutta jättituotantoa odotetaan. Termiinihinnat ennustavat sähkön hinnan laskevan.

Tuohimaa kertoo, että yhtiön on tiedotettava tarkasti markkinoille tuotannon käynnistymisestä.

– Kun sähköntuotanto käynnistyy, meidän on annettava tietoa tuotannosta markkinoille päivätasolla ja jopa tuntitasolla.

 

Aikataulun pitävyys ei ole varmaa

Olkiluoto 3 sai käyttöluvan maaliskuussa. Reaktorin polttoaine piti ladata jo kesäkuussa, mutta lataus siirtyy ainakin elokuuhun. TVO:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Poikola näyttää reaktorirakennuksen seinää, jonka takana polttoaine nyt on.

TVO on kertonut, että laitos liitettäisiin valtakunnanverkkoon lokakuussa. Muuta tietoa ei ole annettu, mutta aikataulun pitävyydestä ei ole varmuutta. Tuohimaa vakuuttaa, että uutta tieto aikatauluista annetaan heti, kun sellaista on antaa.

Olkiluoto 3:n polttoaineen latausta viivästytti laitoksen huolto. Ydinvoimalaa huollettiin, vaikka sitä ei ole vielä lainkaan käytetty.

– Laitos on ollut valmiina jo niin pitkään, että sille oli tehtävä Säteilyturvakeskuksen määräämä määräaikaishuolto. Huollossa muun muassa vaihdettiin tiivisteitä, Poikola kertoo.

Merkittävä vaikutus Suomen päästöihin

Olkiluodon nykyiset ydinvoimalat 1 ja 2 ovat tuottaneet noin neljänneksen Suomessa tuotetusta sähköstä. Kun Olkiluoto 3 tuottaa lähes yhtä paljon sähköä kuin ne, Olkiluodon osuus Suomen sähköntuotannosta kasvaa lähes 50 prosenttiin.

Uudella ydinvoimalla on merkittävä vaikutus Suomen hiilidioksidipäästöihin. Kun Olkiluoto 3 aloittaa täydellä teholla tuotannon, Suomen sähköntuotannosta noin 90 prosenttia on hiilidioksidivapaata eli se tuotetaan laskennallisesti ilman hiilidioksidipäästöjä.

Kun Suomi joutuu nyt ja tulevinakin vuosina ostamaan paljon sähköä ulkomailta, kotimaisen ydinvoiman osuus käytetystä sähköstä jää kuitenkin alle 40 prosentin.

Suomalaisten ydinvoimaloiden merkitystä kasvattaa niiden käytön tehokkuus. Tuotanto vastaa lähes niiden kapasiteettia, kun käyttökatkot ovat lyhyitä.

– Meillä on maailman paras käyttökerroin. Se on yli 96 prosenttia tänä vuonna, Tuohimaa sanoo.

Olkiluoto 3:n kylmä- ja painekokeet tehtiin viime vuonna. Kuumakokeet saatiin tehtyä toukokuussa. Voimalaa on testattu ilman polttoainetta ja ydinreaktorin toimintaa. Edessä ovat pitkät testit polttoaineella, mitä Säteilyturvakeskus siltä vaatii.

– Voimalaa ajetaan ylös ja alas. Erilaisia turvallisuuteen liittyviä asioita kokeillaan, Tuohimaa kertoo.

Reaktorin käynnistämiseen valmistaudutaan

TVO ja Olkiluotoa rakentava Areva–Siemens -konsortio eivät ole antaneet arviota, kuinka kauan käyttöönottokokeet jatkuvat.

Olkiluoto 3:ssa on edelleen töissä noin 1 700 Areva–Siemens -konsortion työntekijää, joista valtaosa on ulkomaalaisia. Reaktorirakennuksessa vilisee työntekijöitä, jotka testaavat sen laitteita.

Reaktorirakennuksen lattiat ja osa seinistä oli tilapäisesti suojattu. Useat laitteet, joita ei käytetty, on niin ikään teipattu ja suojattu. Siivoojat imuroivat tiloja, vaikka kaikkien oli pukeuduttava valkoisiin ja suojattava kenkänsä ennen sisälle astumista.

– Valmistaudumme jo reaktorin käynnistämiseen. Emme halua mitään ylimääräistä rakennukseen, Poikola sanoo. HÄSA

Video Olkiluoto 3:n reaktorirakennuksesta, jossa testataan nostureita:

Päivän lehti

24.1.2020