fbpx
Kanta-Häme

K-kauppiaiden kuningas

– Nykyisin ei enää käydä keskustelua, kuka on renki. Kesko ja kauppiaat tarvitsevat toisiaan. Jos Kesko pärjää, pärjää myös kauppias, sanoo Tomi Korpisaari.

Hausjärveläinen Tomi Korpisaari on K-kauppiasliiton puheenjohtaja. Keskon yhtiökokous valitsi hänet huhtikuussa myös Keskon hallituksen jäseneksi. Hän myöntää, että aina osapuolten edut eivät ole kohdanneet.

– Nyt on todettu, että asioiden ratkaiseminen yhdessä on välttämätöntä pärjäämiselle. Suomen Spar hajosi tehottomuuteen.

– Työnjako on onnistunut. Tähän mennessä me olemme selviytyneet muuttuvassa maailmassa erittäin hyvin.

Kesko ostaa kauppiaiden puolesta tuotteita. Korpisaari toteaa, että tällaisessa järjestelyssä pitääkin olla ostajan ja myyjän välillä jännite.

– Ketjuyhteistyössä kauppiaat antavat ostajille aidon asiantuntemuksen. Yhteistyön tiivistäminen on iso juttu.

Rohkaistaan …osakeostoihin

Tomi Korpisaari ja hänen perheensä on myös merkittävä Keskon omistaja. Hän pitää omistusta luonnollisena.

– Kun ryhtyy K-kauppiaaksi, on ostettava Keskon osakkeita. Olemme vain rohkaisseet kauppiaita lisäämään omistustaan.

Olavi Korpisaari on perheyritys, johon Tomi Korpisaari tuli töihin vuonna 1992. Yritys siirrettiin Tomi Korpisaarelle ja hänen veljelleen Pasi Korpisaarelle vuonna 2001. Yrityksellä on nykyisin viisi toimipaikkaa ja se on suurimpia Rautakeskon kauppiasta. Maatalouskauppaa on neljällä ja niin ikään Rautia-rautakauppaa neljällä paikkakunnalla.

– Klaukkalassa on suurin Rautiamme. Hämeenlinnassa on myynniltään suurin K-maatalouskauppa. Hämeenlinnan seutu on vahvaa ja monipuolista maatalousaluetta.

Tomi Korpisaari on toiminut muun muassa K-maatalous- ja rautakauppiasyhdistyksen puheenjohtajana neljä vuotta. K-kauppiasliiton varapuheenjohtaja hän on ollut kolme vuotta. Hänellä on pitkä ura K-ryhmän luottamustehtävissä ennen nykyisiä ykköspaikkoja.

– Pääosa työajasta menee yritykselle. Nämä luottamustehtävät vievät kymmeniä päiviä vuodessa. Perusedellytys tehtävien hoitamiseen on, että oman yrityksen asiat ovat kunnossa.

Luottamustehtäviä on myös OP-Pohjola-ryhmässä. Tomi Korpisaari on Riihimäen Seudun Osuuspankin hallintoneuvoston ja Etelä-Suomen OP-liiton puheenjohtaja. Hän itse katsoo tehtävien sopivan hyvin kauppatieteiden maisterin koulutukseensa.

Kauppiaan…oltava lähellä

Korpisaaren perheeseen kuuluu vaimo ja viisi lasta. Perheessä on kaksi kaksosta.

– Pyrin jättämään viikonloput perheelle. Nykyisin ei onneksi pidetä paljon iltatilaisuuksia. Pystyn hoitamaan asiat pääosin työajalla.

Olavi Korpisaari täyttää yhtiönä tänä vuonna 30 vuotta. Yhtiö on menestynyt erittäin hyvin. Yhtiön palkkalistoilla on noin 70 työntekijää ja vahvuus kasvaa kesällä noin sataan.

– Kauppiaan on oltava lähellä asiakasta. Rauta- ja maatalouskaupan yhdistämisestä syntyy selvää synergiaa.

Rautakauppaa vaatii isot tilat ja maatalouskauppa sopii hyvin sen yhteyteen. Korpisaaren rautakauppa alkoi Nurmijärveltä pienenä osastona.

– Maatalouskauppa edellyttää joustavuutta ja nopeaa reagointia. Siinä on oltava ajan hermolla. Rakennemuutos maataloudessa on ollut nopea 20 vuoden ajan.

Maatilojen määrä vähenee edelleen. Maatalouskaupan luulisi kärsivän muutoksesta, mutta Tomi Korpisaari kertoo viljelijöiden tarvitsevan yhä suurempia koneita.

– Kasvinviljelijät hakevat kasvua, jotta he voisivat jatkaa päätoimisina viljelijöinä. Maataloustöihin ostetaan yhä isompia koneita.

– Kauppiaan ja tuottajien yhteistyö on jo nyt tiivistynyt. Tärkeää on toiminnan pitkäjänteisyys ja luottamus. Asiakkaan on koettava, että hän saa lisäarvoa yhteistyöstä. (HäSa)

Menot