Kanta-Häme

K-kauppoja tehdään lisää

– Kun kysyntä on laskenut, uusia kauppoja on perustettu maltillisesti. Tulevina vuosina Kesko kuitenkin rakentaa uusia kauppoja, sanoo Keskon uusi aluejohtaja Timo Heikkilä.

Heikkilä ei sano vielä minne ja millaisia uusia myymälöitä syntyy. Suunnittelua tehdään koko ajan.

– Kun K-ryhmän uusi strategia valmistuu ennen kesää, fokus täsmentyy.

Heikkilä siirtyi Keskon organisaatiouudistuksessa Etelä-Suomen aluejohtajaksi. Hän toimi vuoden vaihteeseen asti Kaakkois-Suomen aluejohtaja. Uudistuksessa alueiden määrä laskettiin yhdeksästä kuuteen. Aluejohtajalle kuuluvat kauppapaikat, sidosryhmäsuhteet ja mediasuhteet.

– Pääosa työajasta menee parhaiden kauppapaikkojen löytämiseen.

Joustavuutta…määrittelyihin

Keskon Etelä-Suomen alueeseen kuuluvat eteläisimmät maakunnat pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta. Alueella asuu 1,1 miljoonaa suomalaista. Keskolla on alueella noin 230 kauppa. Myynti on 1,3 miljardia euroa eli runsaat tuhat euroa kutakin asukasta kohti.

– Painopiste on siellä, missä eniten tarvitaan kauppoja. Etelä-Suomi on kasvava alue. Siksi täällä on mukava tehdä töitä, Heikkilä sanoo.

Aluejohtaja pitää yhteyttä kaavoitusviranomaisiin kauppapaikoista. Tärkeimpiä kaavoittajia ovat kunnat. Heikkilä sanoo, että kunnat suhtautuvat myönteisesti uusien kauppojen rakentamiseen.

– Näkemyseroja tulee usein kaavoittajan kanssa siitä, mihin ja millaisen kaupan saa laittaa pystyyn. Kaupan määrittelyssä pitäisi olla joustavuutta.

Suomen laki määrittelee yli 2 000 neliön päivittäistavarakaupan suuryksiköksi, joka tarvitsee vaikeutetun kaavoitusmenettelyn. Heikkilä kertoo, että rajaan törmätään silloin tällöin.

– 2 000 neliön kauppa on nykyisin pienyksikkö. Toisaalta kaupankäynnissä voidaan mennä myös takaisin pienvaltaisuuteen. Kuka tietää?

Tehtävä jotakin…Hämeenlinnassa

Asiakkaat moittivat joskus suomalaisia elintarvikekauppoja samanlaisuudesta. Tuotteet ovat samankaltaisia ja jopa kauppojen hyllyjen järjestys on samankaltainen.

– Mitä säädellympää kauppa on, sitä enemmän kaupat muistuttavat toisiaan. Sääntely muokkaa kaupankäyntiä, Heikkilä muistuttaa.

Hän uskoo Keskon vahvuudeksi sen, että ryhmän kaikkia elintarvikekauppoja pitävät itsenäiset K-kauppiaat. He voivat paikallisten olojen mukaan muuttamaan kauppansa valikoimia.

K-ryhmällä ei ole enää ruokakauppaa Hämeenlinnan läntisissä osissa, kun Jukolan K-market lakkautettiin. Kesko ei saanut uutta kauppapaikkaa Ahvenistontien varrelle.

– Asialle on tehtävä jotakin. Töitä on.

Heikkilä mielestä koko K-ryhmän markkinaosuus Hämeenlinnan seudun päivittäistavarakaupasta on kuitenkin saatava nousemaan.

– Vaihtoehtoja on saatava. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic