Kanta-Häme

K-maatalous laajentaa valikoimiaan

Hämeenlinnan K-maatalouskauppiaat Jaakko ja Satu Perttula harkitsevat tuotevalikoimansa laajentamista, kun Hämeenlinnan Kantolan Rautia-myymälä suljetaan vuoden vaihteen tienoilla.

– Keskustelemme tuotevalikoiman laajentamista ”raudan” suuntaan sellaisiin tavaroihin, jotka liittyvät maatalouteen. Puutarhatuotteet haluamme myyntiin jo ensi kesän sesonkiin, maatalouskauppias Jaakko Perttula sanoo.

Kesko yhdistää Rautia ja K-rauta -kauppaketjunsa ensi vuonna. Kaikki ryhmän rautakaupat käyttävät tuolloin K-rauta -nimeä.

Hämeenlinnan Kantolassa toimivaa Rautiaa ei muuteta K-raudaksi vaan lakkautetaan. Rautian henkilökunta siirtyy Hämeenlinnan Tiiriön K-raudan myymälään.

Hämeenlinnan K-maatalouskauppa toimii samassa kiinteistössä ja huoneistossa kuin Kantolan Rautia, joka on kuitenkin eri omistuksessa. Kantolan Rautian kauppiaana on toiminut Pasi Korpisaari. Hän jatkaa Rautia-myymälöiden pitämistä vain Nurmijärvellä ja Klaukkalassa.

– Emme aio laajentaa myymäläämme Rautian nykyisiin tiloihin. Noin 400 neliön myymälätilat ja 1 500 neliön ulkovarasto riittävät meille, Perttula kertoo.

Jaakko ja Satu Perttulasta tuli viime kesänä maatalouskauppiaita K-maatalouden Hämeenlinnan, Riihimäen ja Nurmijärven toimipaikoille. Yrittäjän kuoleman jälkeen Olavi Korpisaari -yhtiöstä irrotettiin maatalouskauppa..

– Emme ryhdy tässä vaiheessa myymään varsinaisia rakennustarvikkeita, Satu Perttula sanoo.

Maatalouteen liittyviä perinteisiä rautakauppatuotteita ovat esimerkiksi metsänhoidon ja maanrakennuksen tuotteet. Maataloustuottajat tarvitsevat usein esimerkiksi metsurinvarusteita.

– Monet maataloustuottajat harjoittavat myös maanrakennusta, kiinteistönhoitoa ja metsätaloutta. Olemme saaneet toiveita valikoimamme laajentamisesta, Jaakko Perttula huomauttaa.

Suomessa maatalouden viime syksyn sato ei ollut hyvä eivätkä tuottajahinnat ole kovin korkeat. Nuoret maatalouskauppiaat suhtautuvat kuitenkin optimisesti liiketoimintansa kehitykseen.

– Maatalous ei ole niin suhdanneherkkä kuin moni muu ala. Tiettyjä tuotantopanoksia tarvitaan aina, Jaakko Perttula huomauttaa.

Perttula toteaa, että syksyn viljasato oli hyvälaatuinen, vaikka se ei ollut runsas. Hänen mielestään hintanäkemys on jo hieman plusmerkkinen.

– Maatalouden rakennemuutos etenee ja tiloilla haetaan erilaisia uusia ratkaisuja.

– Yksikkökoot ja yksittäiset kaupat kasvavat koko ajan. Maataloustuottajat tuntevat itsensäkin entistä selvemmin yrittäjiksi. häsa

Menot