Kanta-Häme

Kaadetusta Nahkurista kuntoraportti ensi viikolla

Sunnuntaina aamuyöstä kaadettu Nahkuri-patsas on nyt kaupungin varastolla, missä konservaattori Liisa Helle-Wlodarczyk tutkii teoksen kärsimät vauriot. Korjaussuunnitelman ja kustannusarvion hän antaa Hämeenlinnan kaupungille ja taidemuseolle ensi viikolla.

– Alustava tutkimus ei paljastanut halkeamia, mutta etupuoli on saanut kolhuja, kertoo Helle-Wlodarczyk.

Kolhut vaativat konservaattorin mukaan ainakin patinoinnin, mikä tarkoittaa ympäröivän metallipinnan puhdistamista. Jos pinnasta halutaan siisti, on todennäköisesti koko veistos puhdistettava.

Helle-Wlodarczyk arvioi, että uutta kivijalustaa ei välttämättä tarvitse hankkia, mutta katkenneet kiinnitystapit on uusittava.

Vielä on liian aikaista puhua korjaustyön hinnasta tai aikataulusta.

– Tietysti kaikki kustannukset minimoidaan. Kaupungin miehet pystyvät varmasti tekemään osan töistä ohjeiden mukaan kaupungin varastolla.

Hausjärveläinen Helle-Wlodarczyk on aikaisemmin konservoinut mm. Parolan leijona-patsaan, joka sijaitsee Parolannummella.

– Onneksi meillä on Kanta-Hämeessä ammattilainen, jonka aikataulu salli yllätyksenä tulleen työn, sanoo taidemuseon johtaja Taina Lammassaari.

Poliisilla ei uutta kerrottavaa

Poliisin saaman ilmoituksen mukaan nuorisojoukko poistui juosten pääpostin tienoilta sunnuntaiaamuna kello viiden maissa. Alkuviikon aikana ei ole selvinnyt mitään uutta ilkivallantekijöistä. Poliisi ei ole saanut yhtään yhteydenottoa mahdollisilta silminnäkijöiltä.

– Tekijät eivät ole tiedossa, mutta tapaus on edelleen tutkinnassa, sanoo rikoskomisario Riku Vihtilä.

Sekä Nahkurina että Karvarina tunnettu 2,5 metriä korkea pronssipatsas on seissyt Palokunnankadulla kesästä 1958. Kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen teos oli aikoinaan toinen Hämeenlinnaan pystytetty julkinen patsas. (HäSa)