Kanta-Häme

Käännöskappaleista kansansuosikiksi

Hämeenlinnassa esiintyvä Tapani Kansa on keikkaillut 50 vuotta.
Kuva: Jari Tervo

Yli 600 levytettyä laulua. Kolmisenkymmentä albumia. Parikymmentä kokoelmaa. 16 kultalevyä. Liki miljoona myytyä äänitettä. Viisi vuosikymmentä lavalla.

Sunnuntaina Verkatehtaalla 50-vuotisjuhlakiertueellaan esiintyvä laulaja Tapani Kansa on kansansuosikki, jolla on faneja monesta eri sukupolvesta.

Kansan tuotantoon mahtuu niin monta hittiä, että artistin keikalla voi bongata faneja isoäideistä lapsenlapsiin.

 

Kansan keikkakiireet alkoivat vuoden 1968 läpimurtohitillä Delilah. Tom Jonesin klassikosta tehty käännöskappale ei jäänyt Kansan viimeiseksi.

Listalla on myös sellaisia hittejä kuten Kalajoen hiekat (The Mamas & the Papasin California Dreamin´) ja Rakastellessasi saat sen tietää (Bryan Adamsin Have You Ever Really Loved a Woman) kuin Mustaa (Rollareiden Paint It Black) ja Kultaniityt (Stingin Fields of Gold).

– Varsinkin urani alussa kaikki suomalaiset pop-hitit olivat käännöskappaleita. Omia biisejä aloin kirjoittaa 1970-luvulla, Kansa sanoo.

Syntyi muun muassa hitit Äidin pikkupoika, Veikko Nieminen ja Tulkaa tytöt takaisin (1978).

– Uskon, että kappaleeni ovat jättäneet vuosien varrella ison muistijäljen ihmisiin. Moni on rakastunut ja löytänyt elämänkumppanin itselleen samalla kun kappaleeni on soinut jossain taustalla. Siksi ne soivat hyvissä muistoissa läpi vuosikymmenten, Kansa arvioi.

Verkatehtaan konsertissa kuullaan Kansalta niin suurimpia hittejä kuin tuoreita kappaleita uusimmalta Sielunlaulu-levyltä.

 

 

Hämeenlinnassa Kansa keikkaili jo uransa alussa. Hänelle on jäänyt mieleen erityisesti täpötäysi, nyt jo purettu, Hämeenkaari. Aulangon puistometsää maisemineen hän kuvailee rakkaaksi.

– Olen liikkuja ja lenkkimies. Rituaaleihini kuului 40 vuoden ajan lenkkeillä ennen esityksiä, kilometrejä kertyi viikossa 80–120. Piti pysyä kunnossa, että oli lavalla iskussa.

Hermotusta Kansalta on vaadittu käynnissä olevalta Tuhansien tunteiden ilta -konserttikiertueelta siihen kohdistuneen sabotoinnin takia.

Kansan konsertteihin on tehty haamuvarauksia. Harmia aiheutti lippujen jälleenmyyntiyritys Viagogo, joka myi lippuja paitsi ylihintaan, myös ilmoitti harhaanjohtavasti konserttien olleen loppuunmyytyjä.

– Valitettavasti osa ihmisistä meni tähän retkuun. Sveitsiläislafkan toiminta on rikollista, johon ei pääse kiinni.

Jotkut arvelevat, että kyseessä oli markkinointikikka. Mitä itse arvioit?

– Aivan varmasti on, sehän on Viagogon koko bisnesidea, että muka loppuunmyytyyn konserttiin ostettaisiin muutamaa jäljellä olevaa lippua ylihintaan. Suosittelen lippujen hankkimista virallisilta yhteistyökumppaneiltamme Lippu.fi:stä ja Ticketmasterista. HäSa

Tapani Kansa

Tuhansien tunteiden ilta -konserttisalikiertue Verkatehtaan Vanaja-salissa sunnuntaina 21.10. kello 16.

Päivän lehti

22.2.2020