fbpx
Kanta-Häme

Käännytys järkytti kaikkia - Iittalassa polkaistiin Al-Khafajin perheelle tukiryhmä

Tässä täytyy olla jokin virhe. Näin mietti insinööri Adnan Al-Khafaji viikko sitten keskiviikkoaamuna, kun poliisi tiedotti hänelle koko perhettä koskevasta käännytyspäätöksestä.

Samaa pohtivat Iittalan Vokissa vapaaehtoistyötä tekevät. Polkaistiin käyntiin tukiryhmä, joka pyrkii tekemään kaikkensa, jotta perhe saisi jäädä.

– Tämä on suuri vääryys. Suomella ei ole varaa menettää tällaisia motivoituneita ja koulutettuja ihmisiä, Vokissa suomea opettava Tiina Hiekkaranta huudahtaa.

Myös iittalalainen Päivi Jantunen on hyvin hämmentynyt.

– Meillä olisi niin paljon käyttöä tällaisille tulijoille. Haluamme pitää heidät Iittalassa tuomassa uudenlaista eloa ja aktiivisuutta kylälle. Tarvitsemme heitä.

Tukiryhmään kuuluva Kaarina Suonio muistuttaa juristina, että tulevassa valitusprosessissa tuskin on painoa millään muulla kuin sillä, pystyykö osoittamaan olevansa kotimaassaan vainon kohteena.

– Tuo asia on tuotava vielä yksityiskohtaisemmin esiin.

Iittalassa perhe on erittäin pidetty, koska se on tehnyt koko Suomessa oloaikansa vapaaehtoistyötä niin sikäläisessä Vokissa kuin esimerkiksi vanhusten keskuudessa.

Perheen isä on toiminut vapaaehtoisena arabian kielen tulkkina ja kirjanpitäjänä, äiti opettaja Senaa Oudah on tehnyt kaikkia mahdollisia hommia vastaanottokeskuksessa. Pojat Ali ja Abdullah ovat oppineet koulussa Suomen kielen.

Ensimmäisestä Suomen päivästään lähtien perhe on opiskellut tavoitteellisesti suomea.

Vokissa ohjaajana ja tulkkina työskentelevä Ali Al-Marayati sanoo, että perhe on keskuksen tukipilari, jonka esimerkkiä muut noudattavat.

Adnan Al-Khafaji kertoo ymmärtävänsä, että Maahanmuuttovirasto eli Migri tekee päätöksensä voimassa olevien lakien pohjalta.

– Ehkä tämäkin päätös on tehty sillä yleisluontoisella tasolla, että Irak tulkitaan nykyään turvalliseksi maaksi.

Hän arvelee, ettei ole saanut viestiään perille siitä, millainen uhka häneen kohdistui ja mikä sai perheen pakenemaan. Kuulemisissa tulkit vaihtelivat ja välillä käytettiin jopa Google-kääntäjää.

Perhe asui Bagdadissa, jossa Al-Khafaji työskenteli teollisuusministeriön energiaprojektien johdossa. Hän ei lähtenyt mukaan korruptioehdotuksiin, jotka ovat ikään kuin maan tapa.

– Äiti opetti, että pitää olla rehellinen.

Hän sai riesakseen paikallisen öljymafian. Ensin hänen autoaan ammuttiin. Se suistui tieltä ja mies loukkaantui. Seuraavaksi tuli tappouhkaus ja luoti kirjeessä. Ne ovat mukana Suomessa, mutta eivät vakuuttaneet Migriä.

Tappouhkaus sai miehen keräämään syyskuussa perheensä ja jättämään kaiken. Matka oli vaivalloinen kuten niin monille muillekin. Nyt he ovat kuitenkin kotoutuneet esimerkillisesti.

Perheen nuorin, 9-vuotias Abdullah pukee sen sanoiksi.

– On ihanaa, kun voi nukkua niin, ettei tarvitse pelätä.

Paitsi, että nyt taas pitää pelätä, koska käännytys uhkaa.

– Aiomme puolustaa tätä perhettä, koska he, jos ketkä ansaitsevat sen, sanoo tukiryhmän aktiivi Sarita Virtanen.

Tukiryhmä etenee nyt kahta linjaa.

Ryhmä kokoaa parhaillaan nimiä tukiadressiin. Perhettä tuetaan kaikin keinoin valituksen teossa.

– Mutta meillä on myös vetämässä useita työpaikkatiedusteluja sekä perheen isälle että äidille. Asunto on jo. Jos työpaikat järjestyvät, tarvittaisiin enää oleskeluluvat.

– Tällaisia tulijoita Suomi tarvitsee, on meidän etumme pitää heidät täällä, Tiina Hiekkaranta korostaa. HÄSA

Menot