Kanta-Häme

Kääriäinen keitti sahtisatsin rapakon takana

Lammin sahdin yrittäjää Pekka Kääriäistä on jo pitkään kosiskeltu vierailulle Yhdysvaltoihin näyttämään, kuinka sahtia oikeaoppisesti tehdään. Nyt takana on kymmenen päivän sahdinkeittoreissu Connecticutin osavaltiossa sijaitsevassa Oxfordin kaupungissa.

– Siellä sijaitsee B. United Internationalin tuontiyhtiö ja OEC-pienpanimo, jonka he viime vuonna rakensivat erityisesti historiallisten oluiden panemista varten, sahtimestari kertoo.

Omituisten Oluenpanijoiden Veljeskunta

OEC on lyhenne sanoista Ordinem Ecentrici Coctores eli suomeksi Omituisten Oluenpanijoiden Veljeskunta.

Kääriäisen ystävän Matthias Neidhardin omistama panimo on aiemmin tuonut maahan pieniä eriä Lammin sahtia ja muita Kääriäisen tuotteita. Jenkkien kiinnostus sahtia kohtaan viriää maailmankuulun olutkirjailijan Michael Jacksonin opuksista.

– Sahdilla on USA:ssa todella kova maine, kun juomasta on luettu muutamasta miljoonasta niteestä, Kääriäinen hymähtää.

Jackson kävi aikanaan jo 1990-luvulla Kääriäisen luona Lammilla vieraana, jossa hän halusi nauttia perinnejuomasta autenttisissa olosuhteissa: savusaunassa, kynttilänvalossa ja aidosta sahtihaarikasta. Sittemmin jenkit ovat pienpanimobuumin pyörteissä yrittäneet valmistaa juomaa varsin vaihtelevalla menestyksellä itse.

– Ne litkut eivät kyllä täytä kriteerejä, mitä olen joskus päässyt maistamaan, Kääriäinen kommentoi yritelmiä.

Rituaalit opeteltiin laulun kera

Nyt sahdinkeitto saattaa juurtua rapakon taakse paremmalla menestyksellä. Kääriäisen mukaan Neidhardit ovat luoneet hyvät olosuhteet.

– Isoin puute oli oikeanlainen kataja. USA:ssakin kasvaa katajaa, jossa on vastaavat marjat, mutta jostain syystä sikäläinen versio ei anna samaa aromia. Lähettelen heille ehkä täältä Suomesta oikeanlaista katajan palikkaa.

Suomalaisia ruismaltaitakaan ei ollut saatavilla, mutta hiivat Kääriäinen vei mukanaan. Lopputulokseen hän on suhteellisen tyytyväinen.

– Kyllä sen nyt sahdiksi tunnisti, ainakin Ameriikan sahdiksi!

Kääriäinen kehitti juomalle oman nimenkin, eli USAhti.

– Se on tummaa, vähävaahtoista. Tuoksussa on fenoleja, hedelmäisyyttä ja maltaisuutta. Maku on hedelmäinen, maltaisen ruismainen, täyteläinen, myös puumainen positiivisessa mielessä, mies analysoi.

Reissulla keitetty satsi oli samankokoinen, mitä Kääriäinen Lammilla tekee. Myös aidot rituaalit opetettiin jenkeille.

– Esimerkiksi hiiva lisättiin jäähdytettyyn vierteeseen kuten Lammilla, laulun kera.

Sahtierä vietiin heti käsistä

USAhti tulee myyntiin New Yorkin alueen olutravintoloissa tällä viikolla. Koko satsi myytiin saman tien loppuun.

– Eihän sahdista koskaan mitään volyymituotetta noillekaan markkinoille tule, mutta kiva kuriositeetti kuitenkin. Monelle sahti menee kategoriassa ”hyvä juttu, mutta en juo itse”, Kääriäinen naureskelee.

Hän kehuu USA:ssa noussutta olutkulttuuria.

– Maassa on jo yli 4 000 pienpanimoa. Voi sanoa, että mekin ollaan siellä oikeaa kokoamme tunnetumpia! (HäSa)