Kanta-Häme

Kaartjärven Vesi siirtyy kunnalle

Kaartjärven Vesihuolto oy:n historia päättyy vuodenvaihteessa, kun Lopen kunta joutuu ostamaan 1,3 miljoonalla eurolla konkurssitilaan ajautuneen yhtiön. Vaikka kunta lakkauttaa yhtiön, Räyskälän kulmakunnan puhtaan ja jäteveden huollon hoito jatkuu edelleen nykyiseen tapaan.

– Lopen kunta omistaa yhtiöstä valtaosan. On selvää, ettemme voi antaa oman yhtiömme ajautua konkurssiin, toteaa kunnanjohtaja Karoliina Viitanen.

Yhtiölle on kertynyt maksamatonta jo yli miljoonan euron verran kunnan myöntämää pääomalainaa, mutta yhtiön oma pääoma on painunut lähes 250 000 euroa miinukselle.

Talousvaikeudet alkoivat yli kymmenen vuotta sitten, jolloin kunta menetti valtion myöntämän 0,5 miljoonan euron avustuksen vedenpuhdistamon rakentamiseen, kun asukkaiden vastustus viivytti hanketta.

Jätevedenpuhdistamoa vastustaneet pelkäsivät puhdistetun jäteveden laskemisen Kaartjokeen pilaavan joen, jossa elää taimenia, rapukanta ja raakkuja.

Kaartjärven vesihuoltoyhtiö perustettiin kymmenisen vuotta sitten tehostamaan Räyskälän lentokenttäalueen, matkailuvaunualueen, kesämökkien ja hotellin jätevesien puhdistamista ja turvaamaan koko alueen vedensaantia.

Yhtiöön on vuosien varrella liittynyt vajaat viisikymmentä käyttäjää odotettujen sadan sijaan. Puhdistamon koko mahdollistaisi peräti tuhannen asukkaan jätevesien puhdistamisen.

– Liittymä- ja käyttömaksuja ei ole kertynyt odotetusti, joten talous on ollut tappiolla. Toiminnassa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia, Karoliina Viitanen korostaa. (HäSa)