Kanta-Häme

Kaasuautot pääsevät tankille Paroisilla

Hämeenlinnan ensimmäinen kaasutankkausasema valmistuu pian.

Vielä Kultakeskuksen tontilla Paroistentiellä hääritään huomioliiveissä, mutta valmiin tankkausaseman avajaisia vietetään jo parin viikon päästä, 20. kesäkuuta.

Kaasuaseman rakentaa Suomen suurin kotimainen kaasuyhtiö Gasum. Yhtiön myyntipäällikkö Ville Sipponen uskoo, että Hämeenlinnan uusi kaasutankkausasema lisää paikallisten kaasuautoilijoiden määrää.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajoneuvotilaston mukaan maaliskuun 2017 lopussa Suomessa oli reilut 2000 kaasulla kulkevaa autoa. Niistä 94 huristeli Kanta-Hämeen alueella.

Gasum on tarjonnut vuoden alusta kaasuautoilijoille polttoainetta kiinteällä kuukausihinnalla. Maakaasulla tankkaavat maksavat kuukaudessa kiinteät 69 euroa, biokaasun käyttäjät 89 euroa. Sipposen mukaan tähän mennessä yli 400 uutta kaasuautoilijaa on tarttunut tarjoukseen.

Hallitus on linjannut, että ekologiset polttoaineet saavat jatkossa nykyistä enemmän tukea. Kehysriihessä hallituksen energia- ja ilmastostrategian toimien edistämiseen varattiin 25 miljoonan euron lisäraha.

Sillä tuetaan muun muassa vähäpäästöistä liikennettä, kuten sähkö- ja kaasuautoilua. Maakaasulla ajettaessa hiilidioksidipäästöt ovat noin 20 prosenttia pienemmät kuin bensiinillä ja dieselillä.

Trafin ajoneuvotilaston mukaan Suomessa on liikennekäytössä liki 4000 sähköä käyttävää henkilöautoa. Gasumin Ville Sipposen mukaan sähkö- ja kaasuautojen yleistyminen kulkevat käsi kädessä. Hänen mukaansa sähköautojen suosiota selittää trendikkyys.

– Sähkö on seksikästä, mutta töpselistä ei voi valita pelkkää tuuli- tai vesisähköä.

Volkswagen katkaisi kaasuautojen maahantuonnin Suomeen toukokuussa. Se on linjannut, ettei vie maihin jotka eivät ole hyväksyneet EU:n uutta katsastusdirektiiviä. Sipponen ei ole huolissaan VW:n päätöksestä, vaan uskoo että valmistajan kaasuautot palaavat markkinoille.

Gasumilla on Suomessa tällä hetkellä 28 tankkausasemaa, joista kymmenkunta sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Yhtiö aikoo kasvattaa määrää kymmenessä vuodessa 35:llä. Tänä vuonna uusia asemia avataan viisi. Suomalaisten tankkaama maakaasu tulee Venäjältä Imatran ja Lappeenrannan kautta sisämaahan.

Sipposen mukaan Lappeenrannan kaupunki on jo siirtynyt omassa autoilussaan osittain kaasuun. Gasum on kiinnostunut myös yhteistyöstä Hämeenlinnan kaupungin kanssa, mutta neuvotteluja ei ole toistaiseksi käyty. HäSa

Mainos