Kanta-Häme

Kaavoitus uhkaa Palmian laajentumista Hämeenlinnassa – Rekkaliikenne vaatisi tilaa Kaurialasta lasten keskeltä

Tekmen ja Linnan Ateriapalvelut ostanut Palmia on suunnitellut Etelä-Suomen ruokatuotannon keskittämistä Hämeenlinnaan. Nyt kuitenkin mietitään, jääkö kaavassa ruokarekoille tilaa, jos Kaurialan keskuskeittiön tontille tulee uusi koulu ja viereen päiväkoti. Kaurialan toiminta laajenee joka tapauksessa, kun Riihimäen Telluksen keskuskeittiö siirtyy sinne kesällä.
Viime syksynä puretun Kaurialan koulun tontilla on jäljellä enää Kaurialan keskuskeittiö, josta lähtee päivittäin aterioita Hämeenlinnan kouluihin ja päiväkoteihin. Kesäkuun alusta lähtien keittiössä valmistuvat ruuat myös Riihimäen kouluille ja päiväkodeille. Kuva: Sara Aaltio
Viime syksynä puretun Kaurialan koulun tontilla on jäljellä enää Kaurialan keskuskeittiö, jota pyörittää nyt Palmia. Kuva: Sara Aaltio

Kaurialan keskuskeittiöstä piti tulla Palmian Etelä-Suomen ruokatuotannon keskus, mutta sen laajentaminen alkaa näyttää mahdottomalta. Näin kertoo Palmian toimitusjohtaja Nina Rokkila.

Ongelma piilee rekkaliikenteessä, jota keskuskeittiön laajempi toiminta vaatisi. Tällä hetkellä kaavoitussuunnitelmat keskuskeittiön, eli Kaurialan puretun koulun, tontin varalle ovat kesken.

Kaupungin tavoitteena on rakentaa tontille uusi yläkoulu, ja viereiselle hiekkakentälle suunnitellaan uutta päiväkotia. Kevään ajan maankäytön strategisessa suunnitteluryhmässä on pohdittu, miten ne ja keskuskeittiö sopisivat samaan yhtälöön.

– Tämä on tullut meille vähän yllätyksenä. Kauppavaiheessa ei tullut niin selväksi, että kaupungilla on muita intressejä tontin käyttöön. Tunnelma on ollut vähän sellainen, että puskutraktori on tontin laidalla heti kun yrityskauppa on tehty, Rokkila sanoo.

– Olemme seuranneet tilannetta huolestuneina. Kaavoittajan mielestä raskas rekkaliikenne ei sovi tontille koulun ympäristöön. Tämä on elinkeinopoliittisesta näkökulmasta ahdistava tilanne.

Rekkaliikenne vaatisi lisätilaa

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan Palmia pystyy toimimaan tontilla myös jatkossa.

– Missään nimessä meidän kannaltamme Palmian laajentamissuunnitelma ei ole jäissä. Käsittääkseni Palmialla ei ole lisärakentamissuunnitelmia, vaan he tekisivät muutoksia nykyisten kuorten sisällä.

Vielä ei ole mahdollista sanoa, onko rekkaliikenteelle annettavissa lisätilaa, koska uutta koulua ei ole vielä suunniteltu.

– Mietimme, millainen rekkaliikenne tontille voidaan saada niin, että se on käyttökelpoinen Palmialle ja ennen kaikkea turvallinen koulun käytön kannalta. Autot joutuvat ajamaan keittiölle kevyen liikenteen väylän yli, Isosuo kertoo.

Nina Rokkilan mukaan keskuskeittiötä ei voida laajentaa, jos raskaalle liikenteelle ei jätetä kaavassa tilaa.

– Nyt näyttää kovasti siltä, ettemme voi siinä toimia ainakaan kovin pitkällä aikavälillä. Tällä hetkellä isomman mittakaavan tuottaminen tontilla tuntuu hankalalta. Jossain vaiheessa toiminta on siirrettävä isompiin puitteisiin.

Kaurialan keskuskeittiössä valmistetaan päivittäin aterioita Hämeenlinnan kouluille ja päiväkodeille. Kesästä alkaen tehdään ruokaa myös Riihimäelle. Arkistokuva.

”Tavoite, että Palmia keskittäisi Hämeenlinnaan”

Kun Tekmen ja Linnan Ateriapalveluiden omistajuus siirtyi Palmialle viime syksynä, kauppa oli osa yrityksen kasvustrategiaa. Palmia näki Hämeenlinnan alueen potentiaalisena ruokatuotannon kasvukeskuksena.

Syynä oli maantieteellisen sijainnin lisäksi juuri toimiva keskuskeittiö.

– Mietimme silloin Kaurialaa, koska siellä on valmis infra ja keittiö. Ostimme Hämeenlinnasta suurkeittiön, jonka rakennuksessa olisi mahdollista laajentaa tuotantoa. Selvitimme, että keittiö voi jatkaa toimintaansa, mutta Kaurialan koulun tilanne oli silloin vielä kesken, Rokkila kertoo.

Isosuon mukaan kaupungin tavoite on ollut koko ajan, että Palmia keskittäisi ruokapalveluitaan Hämeenlinnaan.

– Kaurialan keskuskeittiö oli keskeinen kysymys, kun Tekme myytiin Palmialle. Kyllä me ilman muuta vastaamme huutomme, eli arvioimme miten keskuskeittiö voi tontilla toimia, Isosuo sanoo.

Hän uskoo, että Palmialla on jossain vaiheessa tavoite rakentaa kokonaan uusi keskuskeittiö, koska nykyisen elinikä loppuu jossain vaiheessa. Isompi ja nykyaikaisempi keskuskeittiö ei välttämättä enää mahdu Kaurialan tontille.

– Varmasti neuvottelemme Palmian kanssa myös uudesta mahdollisesta keskuskeittiön sijaintipaikasta, kun se on ajankohtaista.

Kun Palmia osti Tekmen, se oli erityisen kiinnostunut Kaurialan keskuskeittiön osaamisesta ja ruokapalveluista. Arkistokuva.

Riihimäen keskuskeittiö Kaurialaan

Riihimäen Telluksen keskuskeittiön toiminta siirtyy Kaurialan keskuskeittiöön kesäkuun alusta. Nina Rokkilan mukaan Telluksen lopettaminen on ollut tiedossa jo pitkään, koska Peltosaaren koulu puretaan.

– Tällä hetkellä Riihimäen volyymi voidaan tuottaa Kauralan tiloissa. Kovin mittavaa laajennusta ei voida tehdä liikenteen vuoksi. Se vaatisi kaavoittajalta vähän enemmän ymmärrystä toiminnasta, Rokkila toteaa.

Palmia aikoo joka tapauksessa keskittää Etelä-Suomen ruokatuotantonsa.

– Joitakin vuosia Kaurialassa voidaan hyvin pyörittää keskuskeittiötä, mutta haemme nyt pysyvämpää ratkaisua Etelä-Suomessa. Seuraamme kaavoituksen etenemistä ja tiedotamme, kun päätökset ovat valmiita, Rokkila kertoo.

Juha Isosuo uskoo, että liikennejärjestelyistä saadaan jokin ratkaisu vielä kevään aikana.

– Mitään kuvia ei ole vielä piirretty koulusta. Toiselle tontille päiväkoti on todennäköinen vaihtoehto, mutta joudumme katsomaan palveluverkkomitoituksia uudestaan, koska lasten määrä on vähentynyt niin paljon. HäSa

Lisää aiheesta:

Tekme fuusioitui Palmiaan – Yhtiö tuo Hämeenlinnaan Kouluruoka-sovelluksen ja kemikaalittoman siivouksen

Tästä yrityskaupassa on kyse: Sairaanhoitopiiri kilpailuttamassa Tekmen palvelut

Kaurialan koulu katoaa silmissä ilmasta kuvatulla videolla – purkujäte on rahanarvoista tavaraa

Palmia

Tekme oy:n ja Linnan Ateriapalvelut oy:n omistajuus siirtyi Helsingin kaupungin omistamalle Palmia oy:lle lokakuussa 2018.

Kauppahinta oli 6,3 miljoonaa euroa.

Tekmen pääomistaja oli Hämeenlinnan kaupunki, ja muita omistajia olivat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja Riihimäen terveyskeskus ky.

Aterioita tarjoilevan ja aiemmin Hämeenlinnan kaupungin omistaman Linnan Ateriapalveluiden nimi vaihtui Palmia Palvelut oy:ksi.

Vuoden 2019 alussa Tekme fuusioitui Palmiaan ja Palmia aloitti myös Riihimäen kaupungilla ruokapalveluiden tuottajana.

Palmian on ollut tarkoitus jatkaa ja kasvattaa palveluliiketoimintaansa Kanta-Hämeessä.

Keskuskeittiö

1960-luvun alussa valmistunut Kaurialan koulu jouduttiin sulkemaan kokonaan vuonna 2016.

Se purettiin sisäilmaongelmien takia viime vuoden lopussa.

Toimintaansa jatkaa Kaurialan keskuskeittiö, joka rakennettiin tontille 1990-luvun puolivälissä. Rakennuksessa on keskuskeittiön lisäksi koulun vanha ruokasali.

Kaurialan keskuskeittiötä pyörittää nyt Palmia, joka on suunnitellut sen toiminnan laajentamista.

Lue myös: Kaurialan uusi yläkoulu voi olla käytössä jo syksyllä 2022 – Koulu nousee Brahenkadun tuntumaan 

Päivän lehti

3.7.2020