Kanta-Häme

Kädet kertovat sukupolvista

Idea neljästä yhteen liitetystä kädestä toi voiton Iittalan yhtenäiskoulun 8.-luokkalaiselle Salla Virkille Hämeenlinnan seudun senioriopettajat ry:n koululaisille järjestämässä valokuvauskilpailussa.

Kuvien kohteena olivat eri ikäpolvet, ja teemana olivat joko Vanhuus tai Sukupolvet yhdessä.

– Kuvassa on iskän, äidin, siskon ja minun käteni. Hain kuvassa sitä, että siinä näkyy sekä vanhat että nuoret kädet. Halusin kuvalla ilmentää sitä, että pitää pitää perheeseen hyvät suhteet, jotta sitten aikuisenakin pystyy pyytämään vanhemmiltaan apua, Virkki kertoo.

Idean hän kertoo syntyneen nopeasti ja ottaneensa tilanteesta vain kaksi kuvaa.

– Olihan se ihan kiva voittaa, kun en yleensä muissa kisoissa voita mitään.

Yleisö äänesti voittajat

Voittajakuva miellyttää myös Hämeenlinnan seudun senioriopettajien puheenjohtajaa Jorma Saarista.

– Se kerta kaikkiaan kiinnitti huomiota. Arvostan hyvää ideaa. Siitä välittyvät eri ikäpolvet ja yhteydenpito. Halusimme kilpailulla korostaa vanhusten ja nuorten sukupolvien yhteyttä. Me tarvitsemme toinen toisiamme.

– Itse olen maalta kotoisin, jossa kolme sukupolvea asui saman katon alla. Samaa vuorovaikutusta näkisi mielellään myös täällä betonilähiöissä, Saarinen toteaa.

Kilpailuun tulleet valokuvat ovat olleet esillä Hämeenlinnan pääkirjastossa, jossa yleisö sai äänestää voittajat. Toiseksi tuli Vilma Pöytäkivi Hämeenlinnan yhteiskoulusta kuvallaan Minne mummi meni ja kolmanneksi Tanja Törmänen Iittalan yhtenäiskoulusta kuvallaan Edistystä.

Eläimet ja luonto kiinnostavat kohteina

Salla Virkki kertoo, että valokuvausta on käsitelty jonkin verran kuvaamataidon tunneilla.

– Lähinnä olemme tutustuneet kameraan ja käyneet läpi perusjuttuja sekä puhuttu lähikuvista ja maisemakuvista. En kyllä muista, että meillä olisi ollut mitään valokuvaukseen liittyviä koulutehtäviä.

Vapaa-aikanaan hän harrastaa lähinnä eläinkuvausta. Kohteina ovat omat eläimet: hevonen Riina III, kanit, kissat ja koirat. Reissuissa hän tykkää kuvata maisemia.

Riina III.lla Virkki ratsastelee ja hyppää esteitä.

– Se on sellainen kiltti, reipas ja lihava, Virkki kertoo hevosestaan.

Valokuvauksessa häntä viehättää mukavien muistojen tallentaminen. Myös Jorma Saarinen on innokas valokuvaaja.

– Pikkupojasta lähtien olen valokuvannut ja valmistanut kuvia itse. Minulla on tietokoneella yli 60 000 valokuvaa ja 5 000 diakuvaa, jotka pitäisi digitoida.

– Kuvaan kaikkea laidasta laitaan: henkilöitä, maisemia ja luontoa.

EU:kin noteerasi kilpailun

Hämeenlinnan seudun senioriopettajat voitti käynnissä olleella valokuvauskisalla Neljän polvet treffit -kulttuurikilpailun.

Kulttuurikilpailu kuului Euroopan unionin aktiivisen ikääntymisen teemavuoden kampanjaan. Vuosi 2012 oli EU:ssa aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi. Suomessa Vanhustyön keskusliitto järjesti yhteistyökumppaneiden kanssa valtakunnallisen haastekampanjan Neljän polven treffit.

Hämeenlinnan seudun senioriopettajat ry saikin voitostaan Vanhustyön keskusliitolta diplomin ja rahapalkinnon.

– Sen turvin yritimme ottaa uusintaa julkistamalla valokuvakisan teemalla Mikä meitä liikuttaa, mutta koska ilmoittautumisia ei tullut, se ei nyt toteudu, yhdistyksen puheenjohtaja Jorma Saarinen kertoo.

EU:kin kiinnostui senioriopettajien ensimmäisestä valokuvakisasta ja kertoi siitä verkkosivuillaan esimerkkinä hyvästä eurooppalaisen teemavuoden hankkeesta.

Valokuvakilpailun voittaja Salla Virkki sai palkinnoksi luontokuvausoppaan ja kymmenen parasta suurennoksen muistoksi kuvastaan. Kyseiset vedokset on koottu nyt näyttelyksi Hämeenlinnan pääkirjastoon, ja ne ovat nähtävillä 6. huhtikuuta asti. (HäSa)