Kanta-Häme

Kadonnut maisema on saatu takaisin

Kuvernööri Rehbinderin 1800-luvun puolivälissä perustamassa Kaupunginpuistossa eli Parkissa on rehkitty pitkin talvea ja kevättä. Viime vuonna laadittiin maisemanhoitosuunnitelma ja tämän vuoden helmikuussa puustoa harvennettiin oikein urakalla. Suunnitelman ensimmäisen vaiheen toteutuksessa käsittelyssä on ollut niin kutsuttu maisemapuiston eteläosa ja linnan puoleiset rinteet.
 
– Puustoa on raivattu noin neljäsosa ja myös aluskasvillisuutta karsimalla on saatu tilaa tietyille karaktääripuille, joista osa on 1840-luvulta peräisin olevia mäntyjä ja tammia, kaupungin viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen kertoo.
 
– Suunnitelman toisessa vaiheessa siirrytään lähemmäksi rautatiesiltaa ja lopulta myös puiston keskelle, jossa ei pyritä sitten ihan näin avoimeen vaan enemmän luonnonmukaiseen vaikutelmaan.

Kiviset kukkapenkit

Koko ikänsä Hämeenlinnassa asunut ja mielestään kaikki paikat kolunnut toimittaja ihmettelee törmätessään yhtäkkiä Parkin etelärinteen huipulla Puistokomitean paviljonkiin.
 
– Paviljonki on ollut tässä puiston perustamisesta asti, mutta tiheän puuston takia se ei ole ollut helposti havaittavissa, puistomestari Jouko Keskimaa myhäilee,
 
– Nyt siltä avautuu linnaan päin maisema, jota ei ole voinut kunnolla nähdä ainakaan 50 vuoteen.
 
Paviljongilta rantaan päin viettää jyrkkä rinne, josta on villiintynytt pensaskasvuston alta kaivettu esiin upea viiden penkereen terassipuutarha. Sen kunnostusurakkaa tekevät vangit.
 
– Hiukan hajoamaan päässeet osat puretaan ja kootaan uudelleen raudoituksella vahvistettuna. Sillä tavalla ne kestävät taas 100 vuotta, Keskimaa arvelee.

Maja ja silta remontissa

Puiston etelärannalla, kivilaituri päässä ollut itämaalaistyylinen odotusmaja on viety kokonaan pois kunnostusta varten. Käsityönä tehtävässä entisöinnissä lahot osat korvataan uusilla ja maja palautetaan sijoilleen syyskuussa. Korjauksia tehdään myös rantaa pitkin kulkevaan Kenraalinrannan siltaan.
 
LinnanInfran porukka on silminnähden mielissään esitellessään talven ja kevään aikaansaannoksia. Parkin kunnostus tuo taas uuden hohtavan helmen kansallisen kaupunkipuiston kokonaisuuteen.
 
– Puiston hoitotyö on ollut todella mielenkiintoista, metsätalousinsinööri Kaisa Kurvinen sanoo.
 
– Tällaisessa ympäristössä huomioon otettavia elementtejä on paljon enemmän kuin talousmetsässä. Metsuritkin ovat tykänneet hommasta kovasti.