Kanta-Häme

Kahvikuppi, taideteoksen pohja

Maallikko näkee kahvilayrittäjä Sami Malmstenin melkein taikurina: mies kallistaa maitokannua kahvikupin yllä, ja kahvin pintaan piirtyy lehvä.

Välillä hämeenlinnalaisen Café Kaunon asiakas voi saada eteensä kupin, jossa on tuttuja lehtiä ja sydämiä erikoisempia kuvioita.

– Ihmiset napsivat valokuvia kahveistaan ja kaakaoistaan. Se on ihan hauska juttu, Malmsten nauraa.

Hämeenlinnalaisten valokuvissa on nyt Latte Artin eli maitovaahtokuvioiden SM-finalistin kuvioita. Malmsten kisasi viime viikolla Helsingissä semifinaalissa ja pääsi neljän parhaan joukkoon. Finaali kisataan huhtikuun alussa.

– Suomessa tämä on vielä pienmuotoinen juttu, Malmsten toppuuttelee.

Jos suomenmestaruus napsahtaa Hämeenlinnaan, Malmsten pääsee taitoineen maailmalle. SM-kisan voittaja nimittäin mittelee kuviotaituruudessa toukokuussa MM-kilpailuissa Australiassa.

Treeniä saa työtä tehdessä

Malmsten kokeili onneaan SM-kisassa jo toissa vuonna, mutta silloin jatkopaikkaa ei auennut. Hän kuitenkin oppi säännöistä ja pisteytyksestä.

Kisassa eivät ratkaise vain kuviot, vaan espresson pitää olla oikeaoppisesti valmistettua ja maitovaahdon koostumuksen on oltava täydellistä.

– Kuvioissa arvioidaan muun muassa symmetriaa ja vaikeustasoa. Kilpailijat käyttävät omia kuvioitaan, ja on osattava tehdä kaksi samanlaista. Kaikki myös pitää pystyä tekemään tietyn ajan sisällä, Malmsten luettelee.

Semifinaalissa kahvijuomia valmistettiin neljä, mutta finaalissa jokaisen käsissä syntyy ainakin kuusi juomaa.

Malmsten ei ole vielä päättänyt, millaisia kuvioita luo loppukilpailussa. Tai sitten hän ei vain kerro. Asiakkaat voivat kuitenkin saada kevään mittaan vihiä asiasta.

– Treenaan joka päivä. Harjoitusta tulee, kun teen asiakkaille cappuccinoja ja latteja.

Kaikki lähtee raaka-aineista

Kahviannoksen pintakuvio ei synny vain vakaasta kädestä. Malmstenin mukaan kaikki lähtee raaka-aineista.

– On osattava keittää hyvä espresso ja vaahdottaa maito oikealla tekniikalla. Kuvion tekeminen ei ole sama asia kuin vaikka piirtäminen. Lajissa on muutamia tekniikoita, joiden muunnelmia kaikki kuviot ovat.

Sami ja Anna Malmsten ovat pyörittäneet Café Kaunoa Kauppakeskus Linnassa noin vuoden päivät. Sami Malmstenin mukaan kaupunkilaiset ovat ottaneet uudet yrittäjät hyvin vastaan.

Aiemmin myynti- ja markkinointialalla työskennellyt Sami Malmsten on kokeillut kahvikuvioilla tosimielellä vasta kahvilayrittäjäksi ryhdyttyään.

– Sitä ennen baristana toimiminen oli enemmänkin harrastus. Ajatus omasta kahvilasta kuitenkin kyti pitkään. Työtä tässä on paljon, mutta tämä tuntuu omalta jutulta. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020