Kanta-Häme

Kahvila-aalto nousee kaupunkiin

 

Kaksi uutta kahvilaa avaa ovensa lähipäivinä. Sami ja Anna Malmstenin Café Kauno tuo esiin kotimaisia pienpaahtimoita, Roberts Coffee tuo tutun ketjunsa myös Hämeenlinnaan.
 
 
Kukko, Kana, Laurellit ja Hoffi. Joku saattoi jäädä mainitsematta, mutta kaupungin erikoistuotteita tarjoilevat, oikeat kahvila-kahvilat on pystynyt tähän asti laskemaan yhden käden sormilla. Tämän vuoden kuluessa tilanne on kuitenkin muuttumassa radikaalisti.
 
Linnan luona palvelee Café Castello, ja lähipäivien sisällä Hämeenlinnan ydinkeskustassa avautuu kaksi uutta laatukahveihin ja kahvilakulttuuriin panostavaa paikkaa, Café Kauno ja Robert’s Coffee.
 
Kaupungin kahvilakeisariksi ainakin tähän asti tituleerattua Teemu Kukkoa kiristyvä kilpailu ei pelota.
 
– Päinvastoin. Hienoa, että saadaan lisää kahvilatoimintaa. Kilpailu ei ole keneltäkään pois, vaan erilaiset vaihtoehdot houkuttelevat ihmisiä kahviloihin yhä useammin, Kukko korostaa.
 
Hän painottaa nimenomaan kopioimisen välttämistä.
 
– Se on keljua kilpailua, jos lähdetään toisen konseptia toistamaan. Kahviloissa on kuin lounaspaikoissa – joka päivä ei pizzaa jaksa syödä. Vaihtelusta kaikki hyötyvät.
 
Oppi imetty Youtubesta
Ensimmäisenä kahdesta uudesta yrittäjästä ovensa ehtii avata Kauppakeskus Linnaan Tiimarin viereiseen tilaan Café Kaunon perustaneet Anna ja Sami Malmsten.
 
Kyse on pariskunnan pitkään hauduttelemasta unelmasta, jonka idea nojautuu kotimaisten pienpaahtimoiden esilletuomiseen.
 
– Se on lähtökohta, että tarjoamme vain pienpaahtimoiden kahveja. Niitä on syntynyt Suomeen viime vuosina mukavasti, eivätkä pelkästään isot enää jyrää, Anna Malmsten valistaa.
 
Hänen mukaansa tuoreus on olennaisin elementti hyvän kahvin valmistuksessa.
 
– Raakapapu tietysti tuodaan ulkomailta Suomeen, mutta pieni toimija paahtaa pavun vasta tilauksesta, ja itse jauhamme kahvin paikan päällä vasta juuri ennen keittämistä.
 
Satakunnasta kotoisin oleva pariskunta on harrastanut kahveja jo pidempään.
 
– Intohimo kahviin ja yrittämiseen johti sitten tähän. Ammattilaistason välineet meillä hankittiin jokunen vuosi sitten, ja Youtubesta on ahkerasti itse opiskeltu alaa, Sami Malmsten hymyilee.
 
Youtube-opeilla on heitetty jo keihään olympiakultaakin, eikä Malmstenin cappucinon creman päälle näytösluonteisesti taiteilema kukkakuvio ainakaan häviä pätkääkään alan mestareiden aikaansaannoksille.
 
Kauppa ja koulutusta
Malmstenit olivat kokeilumentaliteetilla pyörittämässä pop-up-kahvilaa syksyn Elomessuilla.
 
– Ensin ajattelimme, että lähdetään kiertämään enemmänkin tapahtumia, mutta päädyimme sitten kiinteään paikkaan.
 
– Tätä liiketilaa pidettiin silmällä jo pidempään, ja nyt on pitkäaikainen haave toteutumassa, Sami sanoo.
 
Pariskunnan tarkoituksena on avata Café Kaunon oheen myös erikoiskahveja ja alan harrastusvälineitä myyvä kauppa. Anna Malstenin mukaan alkumetreillä kannattaa hankkia ainakin oma mylly tuoreen kahvin jauhamiseen. Myös pressopannu on huokea, noin parinkympin investointi.
 
– Kaavailemme myös kahvikoulutuksia asiasta kiinnostuneille harrastajille, Malmstenit kertovat.
 
He näkevät, että kahvilatrendi on nousemassa aallon tavalla vihdoin myös Hämeenlinnaan.
 
– Niin Suomessa kuin Hämeenlinnassa opitaan koko ajan lisää kahvista. Nyt kiinnitetään huomiota jo muuhunkin kuin halpaan hintaan ja isoon kuppikokoon, Sami Malmsten sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic