Kanta-Häme

Kaija Saariaho tuomaroi Sibelius-sävellyskilpailua

Säveltäjä Kaija Saariaho on tuomariston puheenjohtajana uudessa kansainvälisessä Jean Sibelius-sävellyskilpailussa. Muut tuomariston jäsenet ovat säveltäjät Mark Andre, Unsuk Chin, Magnus Lindberg ja Jukka Tiensuu.

Sävellyskilpailun järjestää Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiö osana säveltäjän 150-vuotisjuhlavuotta.

Kilpailussa on kolme sarjaa: kuoroteokset, pianoteokset ja sävellykset viululle tai viulu-piano-duolle.

Jokaisen sarjan pääpalkinto on 10 000 euroa. Kakkosille ojennetaan 8 000 euroa ja kolmannet saavat 5 000 euroa. Kilpailua tukevat Suomen kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.

Tarkoitus on, että kilpailu järjestettäisiin juhlavuoden jälkeenkin joka viides vuosi.

Palkitut teokset kantaesitetään vuoden 2015 aikana.

Alustavasti on suunniteltu, että kuoroteos kantaesitettäisiin jollakin Sibeliuksen vuodenaikafestivaaleista Hämeenlinnassa ja pianoteos Mäntän musiikkijuhlilla.

Viuluteoksista osa pyritään saamaan Sibelius-viulukilpailun pakollisiksi teoksiksi juhlavuoden syksyllä.

Sävellyskilpailua on valmistellut työryhmä, johon kuuluvat sävellyksen professori Veli-Matti Puumala, Suomen säveltäjät ry:n puheenjohtaja Tapio Tuomela ja Mäntän musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Niklas Pokki. Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiöstä ovat mukana johtaja Erkki Korhonen ja juhlavuoden pääsihteeri Anna Krohn.

Kilpailuteokset tulee jättää arvioitaviksi ensi vuoden syyskuun loppuun mennessä.

Järjestäjät odottavat runsasta osanottoa eri puolilta maailmaa. Esikarsinnassa kilpailutöistä valitaan marras-joulukuussa 2014 noin 50 teosta tuomariston lopulliseen arviointiin. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020