Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaiken takana hyväksyntää kaipaava pikkupoika

Jari Sarasvuon tarina kerrotaan valkokankaalla. Yritysvalmennuksilla rikastunutta liikemiehen hahmon otti Mikko Nousiainen.
Valmentajan ohjaaja Tuukka Temonen (vas.), pääosan esittäjä Mikko Nousiainen ja tuottaja Olga Temonen kiertävät Suomea näyttämässä elokuvaa tilaisuuksissa, joihin on yhdistetty paneelikeskusteluja. Olga Temonen myös näyttelee itse elokuvassa.

Kun Tuukka Temonen päätti ohjata elokuvan Jari Sarasvuosta, hänellä oli päärooliin heti nimi mielessä: Mikko Nousiainen.

– Ajattelin, että se on vain kaukainen unelma ja meille mahdoton saada, Temonen kertoo.

Työryhmä koekuvasi muutaman näyttelijän, jos sieltä pomppaisi esiin rooliin kelpaava kasvo. Lopulta Temonen kääntyi kuitenkin Nousiaisen puoleen – eikä joutunut katumaan.

– Halusimme kuvata pitkän monologin, joka oli melkein kuusi sivua pitkä. Kun antoi muutaman ohjeen ja parit täsmäsanat, Mikko pystyi tekemään juuri niiden ohjeiden mukaan ja muuttamaan kaiken esiintymisessään. Se teki minuun suuren vaikutuksen, Temonen kertoo.

Nousiainen kertoo Valmentaja-elokuvan käsikirjoituksen purreen kuin veitsi voihin.

– Innostuin siitä todella paljon. Se oli niin hengästyttävä. Lähdin innoissaan koekuvauksiin.

Nousiainen ei ole itse tavannut Sarasvuota ja sanoo, että on halunnut tietoisesti välttääkin sen rooliin valmistautuessaan.

– Luin Välähdyksiä pimeässä ja pimeitä välähdyksiä -kirjan, johon tein merkinnät. Se ja elokuvan käsikirjoitus olivat raamatut, miltä pohjalta lähdin hahmoa rakentamaan, Nousiainen kertoo.

– Tosi paljon kuuntelin Jarin puheita ja katselin videoita. Siitä tuli kombo, jonka yritin ottaa haltuun.

Historiallisia hahmoja Nousiainenkin on näytellyt teatterissa, mutta hänen mukaansa on lähtökohtaisesti harvinaista, kun roolissa on esikuvana yhä edelleen elävä ihminen.

– Se ei ole edes puoli-imitaatio, mutta se on illuusio. On sieltä varmaan tarttunut tiettyä rytmiä ja varmaan eleitäkin. Se ei ole edes välttämättä tietoista, mutta jäänyt mukaan, kun on katsonut, kuunnellut ja miettinyt.

Ohjaaja Tuukka Temoselle Sarasvuo on tuttu mies.

Temonen oli muun muassa aikanaan toisena ohjaajana Diili-televisio-ohjelmassa, jossa Sarasvuo etsi työntekijöitä Trainers’ House -yritykseensä.

Temonen on myös osallistunut Sarasvuon valmennustilaisuuksiin.

– Jari on minulle tuttu, mutta hän ei vaikuta tähän elokuvaan mitenkään, ohjaaja painottaa.

Temonen kertoo suojelevansa tällä ennen kaikkea itseään.

– Jari on puhemies, ja jos hänen kanssaan alkaa keskustelemaan taideprojektista, joka käsittelee häntä, se tarkoittaisi käytännössä sitä, että minä kohteliaana miehenä antaisin vanhemman yritysjohtajan päättää. Ja eihän se tällaisessa tapauksessa käy, Temonen sanoo.

Sarasvuo on kunnioittanut ohjaajan toivetta olla puuttumatta tuotantoon, eikä hän ole vielä myöskään vastannut kutsuun tulla katsomaan Valmentaja-elokuvaa. Jossain vaiheessa Sarasvuo aikoo kuulemma leffan katsoa.

– Ei hän ole minulle tuotantoa kommentoinut, mutta kaikille muille hän antaa asiasta kyllä ristiriitaisia lausuntoja, Temonen naurahtaa.

Sarasvuon saappaisiin menestyksen perässä juoksevaksi liikemieheksi valkokankaalle hypännyt Nousiainen kertoo, että nyt liikuttiin hänelle itselleen vieraalla alueella.

– Bisnes on niin kaukana minusta kuin vain voi olla. En vieroksu sitä, mutta en vain osaa sitä, enkä ole koskaan tehnyt mitään siihen viittaavaa. Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, Nousiainen myöntää.

Yhtä asiaa hän kuitenkin haluaa painottaa – oli kyse sitten bisnesmaailmasta tai mistä muusta tahansa.

– En tykkää ylipäätään, jos röyhkeydellä pääsee pitkälle. Kiltit ihmiset jäävät aina jalkoihin, mutta se vaan on meidän aikamme ongelma – ja ehkä koko ihmiskunnankin. Röyhkeillä ihmisillä on jotenkin tartuntapintaa, mutta siinä on myös edessä iso miinusmerkki, että se on usein hyvin itsekästä touhua.

Jos Nousiaisen pitää arvioida, millainen kuva päähenkilöstä piirtyy elokuvan kautta, sitä kuvaava ehkä sama sana, joka on liitetty Sarasvuohon usein: hämmentävä.

– Sehän on vähän surullinen hahmo. Hyvin tavoitteellinen, todella epävarma ja kuitenkin röyhkeä, mutta kuitenkin siinä on se hyväksyntää kaipaava pikkupoika. Siitä se lähtee. Siinä hypessä vain kaikki asia sitten vähän paisuu.

Rooliin valmistautumiseen kuului paljon Sarasvuon Yle Puhe -radiokanavalle tekemien monologien kuuntelua, ja Nousiainen kertoo pitävänsä niistä. Hän on jopa palannut joihinkin myös elokuvan teon jälkeen.

– Minun silmissäni Jari on tehnyt täyskäännöksen siinä, että hän haluaa nyt kertoa ihmisille, millainen oikeasti on, eikä ole sellainen kuin on ollut aikaisemmin. HäSa

Valmentaja-elokuvan virallinen ensi-ilta on 17.10.

Mikko Nousiainen

Syntynyt 26. huhtikuuta 1975 Tampereella.

Näytellyt keskeisissä rooleissa mm. elokuvissa Going to Kansas City (1998), Levottomat (2000), Keisarikunta (2004), Täällä Pohjantähden alla (2009) ja Rakkauden rasvaprosentti (2012) ja Saattokeikka (2017).

Televisiossa mm. sarjoissa Ex-onnelliset ja Karppi.

Näytellyt myös mm. Tampereen Teatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Pyynikin kesäteatterissa.

Naimisissa näyttelijä Linda Wiklundin kanssa.

Nousiaisella on vuonna 2006 syntynyt poika näyttelijä Petra Karjalaisen kanssa.

Nousiainen valittiin syksyllä 2006 Renny Harlinin Mannerheim-elokuvan nimirooliin, mutta rahoitusvaikeuksien takia elokuvaa ei koskaan tehty.