Kanta-Häme

Kaikilta alle kolmekymppisiltä kysytään kohta paperit

– Kyllähän se saattaa hässäkkää kassoilla aiheuttaa. On tosi vaikeaa arvioida, kuka on 30 vuotta täyttänyt ja kuka ei, pohtii Tiiriön Prisman asiakaspalvelupäällikkö Sari Kitinprami vuoden vaihteessa voimaan astuvaa uudistusta.

Kyse on Päivittäistavarakauppa ry:n uudesta linjauksesta, jonka mukaan paperit katsotaan kaikilta alle 30-vuotiaalta näyttäviltä alkoholi- tai tupakkatuotteiden ostajilta maanantaina 7. päivä tammikuuta alkaen. Tähän asti henkilöllisyyspaperit on ohjeistettu katsomaan kaikilta alle 23-vuotiasta nuoremmalta vaikuttavilta.

– Se on mennyt ihan ok. Asiakkailta ei ole tullut sanomista, sillä sen ikäiset ovat tottuneet, että papereita kysytään. Nyt raja nousee radikaalisti, Kitinprami toteaa.

Hän toivoo julkiselta sanalta apua uudistuksen tiedottamisessa. Prismassa muutokseen on varauduttu loppuvuoden aikana kassahenkilökunnan koulutuksella ja yhteispalavereilla.

– Toivottavasti myös media uutisoi tästä asiasta mahdollisimman isosti. Paras olisi, jos kaikki asiakkaat oppisivat tulemaan kassalle henkkarit valmiiksi tanassa, niin ei syntyisi turhia kassajonoja.

Kireitä tilanteita?

Jos alle 30-vuotiaalta näyttävällä ei ole papereita mukanaan, alkoholi ja tupakat jäävät jatkossa kassalle.

– Emme tietystikään halua kiusata ketään, mutta emme voi kiertää määräyksiä, jos henkkareita ei ole mukana, Kitinprami toteaa.

Hän ei kuitenkaan tyrmää uudistusta, vaikka se saattaa ainakin alkuun aiheuttaa kireitä tilanteita kassajonoissa.

– On siinä pointtinsa. Keskustelua erityisesti alkoholin haitoista pitää herättää, sillä elävässä elämässä tietyt pelisäännöt on huonosti sisäistetty, Kitinprami näkee.

– Esimerkiksi liian usein näkee, että nuori ottaa juomat omistajan elkein, kun perhe on kassalla. Alaikäisille välitykseen on tärkeää puuttua.

”Nopea juttu”

Tiiriön K-Citymarketin ruokakauppias Jouni Monto kuvailee uutta käytäntöä ”aika mielenkiintoiseksi”.

– Mutta ei se jonoihin vaikuta. Paperien katsominen tapahtuu niin nopeasti, Monto uskoo.

Kassahenkilökunnalle monet erilaiset ikärajat aiheuttavat kuitenkin haasteita. Täysi-ikäisyyden (K-18) lisäksi muita ikärajoja päivittäistavarakaupan tuotteissa ovat esimerkiksi K-16, K-12, K-7 ja K-3.

– Me emme myy energiajuomiakaan alle 15-vuotiaille, mikä on oma linjaus. Loppujen lopuksi on aina kassanhoitajan päätettävissä, keneltä paperit kysytään. Mielestäni valvonta on sujunut hyvin, Monto sanoo.

Pienemmässä ruokakaupassakaan ei uskota jonojen muodostumiseen vuodenvaihteen jälkeen.

– Pärjäämme kuten ennenkin. Kassajärjestelmä piippaa, kun hihnalla on tuotteita, jotka vaativat ikärajan tarkistamisen. Se on nopea juttu, ja harvoin papereiden kysymisestä on tullut palautetta asiakkailta, kertoo Kaurialan K-Market Manun kauppias Pia Uimonen.

Arkiseksi rutiiniksi

Uudistuksesta vastaavan Päivittäistavarakaupan yhdistyksen tavoitteena on estää kokonaan alkoholin ja tupakkatuotteiden myynti alaikäisille.

– Toivomme, että iän tarkastamisesta ja papereiden näyttämisestä tulisi entistä arkisempi ja itsestään selvä rutiini sekä kassahenkilöstölle että asiakkaille, sanoo PTY:n johtaja Ilkka Nieminen yhdistyksen tiedotteessa. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic