Kanta-Häme

Kaikissa kolmessa kunnassa poliittiset neuvottelut edelleen kesken

 

Hämeenlinnan seudun kuntien luottamushenkilöneuvottelut ovat edelleen vaiheissa. Hattulassa päästäneen eteenpäin alkuviikosta, Hämeenlinnan ja Janakkalan tilanne on avoimempi. Hämeenlinnassa istuttiin yhteisen pöydän ääreen perjantai-iltana, samoin Janakkalassa. Molemmissa kunnissa koko puoluekirjon kattavan yhteisen sävelen löytyminen on pahasti hakusessa.
 
Hämeenlinnan neuvotteluissa pöytä on monessa asiassa avoin, sillä yhteistä suunnitelmaa ei tuleviksi tunnu löytyvän. Myös henkilöratkaisut ovat vielä avoinna.
 
Hämeenlinnassa on vielä jonkin verran neuvotteluaikaa, sillä kaupunginvaltuusto kokoontuu ensimmäisen kerran 21. päivä tammikuuta. Jos sopua ei sitä ennen synny, äänestetään henkilöistä suhteellisilla vaaleilla.
 
Jos siihen jouduttaisiin, arvioidaan pelkkien äänestysten kestävän 8–10 tuntia.
Hattulassa neuvotteluja vetävä Kari Ventola (kok.) jätti muille ryhmille uuden ehdotuksen luottamushenkilöratkaisuksi keskiviikkona.
 
– Maanantai-iltana odotan ryhmiltä vastauksia. Olen toiveikas sovun löytymisestä, Ventola sanoo.
 
Hattulassa kokoomus ottaa kunnanhallituksen puheenjohtajuuden. Demarit ja keskusta mielivät molemmat valtuuston puheenjohtajan nuijaa.
 
–  Henkilöistä ei ole vielä puhuttu, mutta ensi viikolla täytyy ruveta sijoittamaan ”laatikoihin” nimiä, Ventola toteaa.
 
Hänen mielestään olisi erittäin hyvä, että henkilöratkaisuista päästäisiin yhteisymmärrykseen:
 
– Pähkäiltävää ja keskusteltavaa kunnan asioissa riittää tulevina vuosina ilman kovia keskinäisiä vääntöjäkin. Edessä on tulevaisuuden kannalta kovia asioita ja päätöksiä, Ventola arvioi tulevaa.
 
Janakkalassa on eripuraa
Janakkalassa keskustan ja kokoomuksen neuvotteluyhteys on ollut käytännössä poikki. Nämä puolueet taittavat peistä valtuuston puheenjohtajuudesta ja samalla lautakuntapaikoista. Demareiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten koalitio kaappaa demareille kunnanhallituksen puheenjohtajuuden.
 
– Meidän näkemyksen mukaan valtuuston puheenjohtajuus kuuluu keskustalaiselle, koska saimme suuremman äänimäärän ja yhden valtuutetun enemmän kuin kokoomus, kunnanhallitusta tähän saakka johtanut Merja Taponen sanoo.
 
Koalition puolelta neuvotteluja vetävä Kalevi Ilmarinen (sd.) sai perjantai-iltana kokoon kaikkien ryhmien neuvottelijat, mutta kokoomuksen ja keskustan keskinäisen väännön tulos ei ollut hänenkään tiedossa.
 
– Meillä on ensimmäinen valtuuston kokous jo 14. tammikuuta. Toivottavasti saamme sovituksi henkilöistä ensi viikolla, ettei tarvitsisi mennä äänestyksiin, Ilmarinen pohtii.
 
Merja Taponen muistuttaa luottamushenkilövalintojen vaikeusasteen kasvavan kunnan uuden hallintosäännön ja tasa-arvolain myötä. Janakkalassa kunnanhallituksen jäsenten ja lautakuntien puheenjohtajien on oltava jatkossa valtuutettuja. Samalla on muistettava tasa-arvolaki. 43 valtuutetusta vain 15 on naisia.

Mainos